banner

Doğa Koleji etkin öğrenmede teknoloji ve eğitimi birbirine entegre ediyor




Doğa Koleji’nde etkin öğrenmeyi sağlamak için teknoloji ve eğitim birbirine entegre ediliyor

Doğa Koleji’nde teknoloji ve oyun ile eğitim birbirine entegre edilerek etkin şekilde kullanılıyor, çocuğun dersi daha iyi kavramasını sağlayan oyun yöntemi en ileri teknoloji ile geliştirilerek uygulanıyor. Eğitimde oyunu üç farklı şekilde uyguladıklarını dile getiren Doğa Koleji Genel Müdür Yardımcısı Ayfer Erdem Batı, oyunların öğretim aracı olarak kullanmanın birçok yararı olabiliyor. Öncelikle çocuklarda gördüğümüz en önemli farklılık çocuğun oyun ile elde ettiği başarıyı sahiplenmesi ve özgüvenini artırması” diyor.

Eğitim süreçlerinizde oyundan nasıl yararlanıyor ve programlarınızda oyunu nasıl uyguluyorsunuz?

Oyun, çocukların gelişimini olumlu etkileyen ve öğrenmesini kolaylaştırıp zevkli hale getiren bir yöntem. Bu yüzden, eğitim sürecinde oyun bir öğretim aracı olarak kullanabiliyor. Doğa Koleji olarak geliştirdiğimiz yenilikçi eğitim modelleri ile, öğrencilerimizin öğrenme merakını sürekli kılıyor, araştırmaya dayalı, proje bazlı performanslarla çocuğun potansiyelini ortaya çıkarıyoruz. Örneğin, bu sene Avrupa’nın en büyük eğitim fuarı BETT Show’a t-MBA Dijital ile katıldık ve bu katılım gerçekten büyük bir ilgi gördü. t-MBA Digital, başarılı bir işletme eğitim sistemi olan t-MBA'in kişiselleştirilmiş ve oyun kurgusu ile yapılmış bir versiyonu… Bunun dışında her sene geleneksel olarak Bilim Kültür ve Sanat Şenliği düzenliyoruz. Burada çocuklar çeşitli oyun ve yarışmalarla bilim ve sanat bilgilerini sergiliyor ve öğretmen ve velilerden büyük takdir topluyorlar. Doğa Koleji’nde aynı zamanda önemsediğimiz bir diğer oyun satranç… Satranç eğitimi ile çocuklar strateji geliştirmeyi öğreniyor ve zeka jimnastiği yapmış oluyorlar. Her sene satranç takımlarımızla turnuvalarda önemli başarılara imza atıyoruz.

Eğitim ve öğrenme sürecinde oyunun kullanılması Jean Jacques Rousseau'nun felsefesine dayanır. Doğa Koleji de bu felsefeye dayanarak öğrencilerine eğitimde oyunun kullanımını aşağıdaki üç farklı şekilde uygular. Böylece öğrenciler,

Yapılandırılmamış oyunlarla; öğrenmede çocuklar kendi seçtikleri oyunlarla, kendi istedikleri şekilde oynarlar. Oyun aracılığıyla çevreyi deneyimlerken öğrenmeyi gerçekleştirirler.

Yarı yapılandırılmış oyunlarla; bir yetişkin/öğretmen tarafından verilen bir yönerge/oyuncak sonrası çocuğun hayal dünyasına bırakılır ve yönlendirilen alanlarda öğrencinin öğrenme sürecinin gerçekleşmesi sağlanır.

Yapılandırılmış oyunlar ise kuralları önceden belirlenmiş, çocuğun kendinden bir şey katmadan bu kuralları uygulayarak öğrencinin öğrenme sürecini tamamladıkları oyunlardır.

Oyun ile gerçekleştirilen eğitimlerde öğrenciler hangi farklılıkları yaşıyorlar?

Teknoloji ve oyun ile eğitim Doğa Koleji olarak gerçekten önemsediğimiz bir mesele… Öğrencilerin oynarken aynı zamanda öğrenmesini de sağlamak gerektiğine inanıyoruz. Oyunları öğretim aracı olarak kullanmanın birçok yararı olabiliyor. Öncelikle çocuklarda gördüğümüz en önemli farklılık çocuğun oyun ile elde ettiği başarıyı sahiplenmesi ve özgüvenini artırması… Öğrenci kazansa da kaybetse de aldığı sonuçtan dolayı kendini suçlamıyor ve kendi çabasının önemini kavrıyor. Bunun dışında, oyun oynarken takım bilinci kazanmak, kazanma ve kaybetme sonucunda sergilenen hareketlerin olumlu yönde değişmesi de bu avantajlardan yalnızca birkaç tanesi…

Eğitim ve öğrenmede oyunun kattığı faydalar neler?

Oyun oynamak öğrencinin hayal gücünü, becerisini ve sosyal davranışını destekliyor. Bununla birlikte öğrencilerin sabır, kurallara uymak ve rekabet anlayışı gibi donanımlara sahip olmasını sağlıyor. Bu donanımlar, okul hayatını, derslerde gösterdiği başarıyı ve sosyal hayatını kolaylaştırıyor. Öğrenci, çevresi hakkında öğrenmesi gereken birçok şeyi oyun yöntemi ile öğreniyor. Oyun oynarken öğrencilerin duyuları aktif bir şekilde çalıştığı için hareket becerileri ve mantık yürütme yetileri gelişiyor. Bunu dışında oyunla edinilmiş bilgiler çok daha uzun süreli ve kalıcı oluyor. Öğrenciler oynayarak öğrendiği bilgileri unutmuyor.

HER ŞEYİ OYUNLAŞTIRARAK ÖĞRETEBİLİRİZ

Eğitim ve öğrenmede oyun ne kadar kullanılmalı, sınırları ne olmalı?

Oyun, çocuğa pek çok yaşamsal deneyim kazandırmanın yanı sıra çocuğu sosyal-duygusal, zihinsel ve bedensel olarak besler. Çocukların merak duygularını gidermesi, yani öğrenebilmesi için dokunmayı, sormaya, taklit etmeye, deneyimlemeye, tadına bakmaya, konuşmaya ihtiyacı vardır; ve oyun bütün bu ihtiyaçların giderilebilmesi için en iyi araçtır. Yani çocukların en ciddi işi olan oyunun öğrenmede sınırları yoktur, her şeyi oyunlaştırarak öğretebiliriz. Böylelikle de çocukta hem eğlenceli hem de kalıcı öğrenmeyi sağlarız.

Oyun ile öğrenme alanında ürünler geliştiren şirketler neler sunuyorlar?

Oyun ile öğrenme alanında ürün geliştiren şirketler genelde her yaşa ve zihinsel seviyeye hitap eden ürün yelpazesi oluşturmaya yöneliyorlar. Daha çok çocukların zihinsel gelişimlerini hedef alan bu ürünler aynı zamanda karar verme, araştırma, iletişim kurma, problem çözme gibi becerilerin de gelişmesine katkı sağlıyor

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.