banner

Kadın iletişim kurabilme yeteneği ile interaktif bir eğitim ortamı yaratır




“Kadın hem birey olarak gelişime açık hem de ailesini ve çevresini eğitime yönlendiren taraftır” diyen House of Human Eğitim Uzmanı Duygu Yücel Kaya, kadınların eğitim dünyasında öneminin farkına varılması ve toplumsal alanda karşı cins tarafından da desteklenmesi gerektiğini ifade ediyor.

Eğitim dünyasının ağırlıklı olarak kadınların bulunduğu ve temelini kadınların enerjisinden alan bir dünya olduğunu söyleyen House of Human Eğitim Uzmanı Duygu Yücel Kaya, “Bu ilköğretimden başlayarak yetişkin eğitimine kadar böyledir. Acaba neden kadın öncelikli olarak eğitimde yer alır? Bunun gerekçesini araştırdık ve kadının çocuk, genç ve yaşlı ile doğal iletişim kurabilme yeteneği olduğunu gördük. Kadının bu yeteneği verici ve paylaşımcı yaklaşımı ile donandığında çok iyi bir eğitim ortamı yaratır” diyor.

Kadında bulunan verici ve paylaşımcı yaklaşımı hakkında bilgiler veren Duygu Yücel Kaya konuşmasına şöyle devam ediyor: “Birinci nokta kadının paylaşımcı özelliği olduğu ortaya çıkıyor yani elindekini önce yakın çevresinden başlayarak; çocuklarına ve ailesine paylaşma fikriyle var oluyor. Kadın sistemine aldığı verileri işleyerek ve faydalı hale getirerek sunacağı şekilde dizayn ediyor. İkinci nokta; yetiştirme özelliğidir. Bir önceki paylaşma özelliği de yetiştirme özelliğini destekler ve süreçte bir bütünün parçalarını oluşturur. Çünkü besleyerek büyüttüğü çocuğu gibi, insanları da bilgi paylaşımında bulunarak geliştirir ve yetiştirir.”

KADIN DEĞİŞEN VE DEĞİŞTİRENDİR

“House Of Human olarak yetişkin eğitimlerimiz olan Koçluk, Liderlik ve kişisel gelişim eğitimlerinde katılımcı profilinin daha çok kadınlardan oluştuğunu gözlemledik” ifadesini kullanan Duygu Yücel Kaya, “Bu oran adeta Pareto'yu doğrular nitelikte, %80’e %20 şeklindedir. Kadınların kişisel gelişime bu kadar yüksek oranda istekli olma nedeni; değişim fikrinin kadın ile birlikte yer bulmasıdır. Kadın diğer toplumlarda olduğu gibi bizim toplumumuzda da değişen ve değiştirendir. Kıyafeti, saçı, giyimi, tutumu, davranışı, bilgisi vb. ile her zaman değişir. Bütün bu özelliklerinin dışında kadının bir diğer özelliği de geride durma becerisidir. Her şeyi yaptığı halde bundan onur duyma, bununla ilgili ortaya çıkmadan kadınlar rollerini karşı cinse bırakabilecek kadar da alçakgönüllü ve mütevazidir.”Bugün baktığımızda pek çok eğitim kurumunda kadın müdür görev almazken okulda çalışan eğitimcilerin çoğunluğu kadınlardan oluşur. Yani işleyişte kadınlar yer alırken yönetimde geri plandadır” diyor.

KADININ EĞİTİMDEKİ VE TOPLUMDAKİ ÖNEMİ

Duygu Yücel Kaya, kadınların eğitimde yer alması gerektiğini, toplumdaki gelişmişliğin kadınların sayesinde olduğunu göstermek için örnekler veriyor. Onlardan biri Özel Milenyum Eğitim Kurumları Okul Müdürü Sema Doğan. 27 yıllık eğitimci olan Sema Doğan, “Üstün ve Potansiyelli çocukların eğitim öğretim gördüğü okulda görev yapıyorum. Benim, ‘Yaşamda Fark Yaratmak’ ilkeme en uygun çizgide olan bu eğitim kurumu içinde kendimi, eğitim alanında, değişimin bir parçası olarak görüyorum. Geleceğimiz olan çocuklarımızı, temel akademik derslerin yanı sıra, okulumuz müfredatı içinde yer alan; Düşünme Becerileri, Sosyal ve Duygusal Gelişim, Yaratıcılık, Zeka ve Akıl Oyunları gibi potansiyellerini kullanmaya yönelik derslerle, inove etmeye çalışıyoruz. Bu noktada onlara hayatın sadece akademik başarılar üzerine kurulmadığını, sosyal yaşam içinde kendini tanıma, problem çözme, farklılıklarla başa çıkma gibi özgüvene dayalı yaşam modelleri üzerinden içselleştirmeye çalışıyoruz. Yani; bilmek ayrı, bulmak ayrı, olmak apayrı…” sözlerini kullanıyor.

Bir diğer örnek de Pakistan’dan. Kız çocuklarının özellikle dini sebepler dolayısıyla okutulmamasına tepkisini koyan küçük kadın Malala Yousafzai, 15 yaşındayken kız çocuklarının okutulması ile ilgili verdiği konuşma nedeni ile Taliban tarafından başından vurulmuş, ölümün eşiğine gelmiş ancak buradan dönmeyi başarmış ve şans eseri hayatta kalmıştır. Yaşadığı trajedinin ardından yine de konuşmaktan geri kalmamış ve bu uğurda çaba göstermiştir.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.