banner

Avrupa Koleji okul öncesi eğitimde nasıl bir program uyguluyor?




Okul öncesi eğitimde toplam 420 öğrenciye eğitim veren Avrupa Koleji, hem yenilikçi hem de klasik yaklaşımları iç içe alan "Neo-Klasik" bir eğitim programı uyguluyor. İşte Avrupa Koleji'nin sunduğu okul öncesi eğitiminde merak ettikleriniz;

Okul öncesi eğitimde toplam 420 öğrenciye eğitim veren Avrupa Koleji, hem yenilikçi hem de klasik yaklaşımları iç içe alan "Neo-Klasik" bir eğitim programı uyguluyor. Avrupa Koleji Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi ve Anaokulları Danışmanı Pedagog Ferda Çobanoğlu, sınıf içerisinde Türkçe, İngilizce ve Almancanın ortak dil olarak kullanıldığını dile getirerek, çocukların rahat bir ortamda severek, eğlenerek ve deneyerek farklı dili öğrenme becerilerini geliştirdiklerini söylüyor.

Avrupa Koleji Anaokulları okul öncesi eğitimde nasıl bir program uyguluyor? Uyguladığınız eğitim programının temel bileşenleri nelerdir?

Öncelikle bilmemiz gereken en önemli gerçek şudur:

Çocuğun yaşamındaki ilk beş yıl, yani çocuğun sağlıklı bir kişiliğinin, davranış ve becerilerinin bir kısmının biçimlendiği dönem olarak önemli yıllardır. Beş yaştan sonra da devam eden çocukluk dönemi için öncesi yapılan hazırlık ve programlar da dikkatlice seçilir. İşte bu nedenle okul öncesi eğitimde ilk çocukluk yılları için verilecek program oldukça denenmiş, uygulaması yaş özelliklerine uygun ve pedagojik olmalıdır.

Avrupa Koleji Anaokulları; hem yenilikçi hem de klasik yaklaşımları iç içe alan "Neo-Klasik" bir Eğitim programı uygulamaktadır. Bu sistemde  çocuğun ihtiyacı olan tüm gelişim alanları belirlenir. Bu programlar da, okul öncesi pedagojik danışmanlar kurulu ve Kent State Üniversitesi öğretim üyeleri işbirliği ile belirlenir. Daha sonra da programlar hem Türkiye'nin MEB programlarına  hem de uluslararası Ohaio eğitim programının  kültür ve bilgilerini   içerecek şekilde hazırlanır. Böylelikle bu programlar tüm öğrenim yılı boyunca  eğitim kadrosunun kılavuz kitabı olur. Yıl içerisinde tüm öğrenci velilerimiz ile bu bilgiler paylaşılır.

Eğitim programının temel bileşenleri şöyledir;

* Eğitim gerektiren her  alanda "Pedagojik yaklaşımlı olmak",

* İlk yıllar ile ileri yıllar arasında" Entegre bileşenleri bir araya toplamak."

* Atatürk sevgisi ile donanmış okul öncesi olabilmek

Yani, bilişsel, sosyo - duygusal, anadil ve yabancı dil, özbakım becerileri, fiziksel gelişim, tekno-bilgi, yaşayan değerler, düşünme ve çözümleme teknikleri, fen ve doğa bilgisi ve sosyal sorumluluk gerektiren becerilerle donatılmış bir programla ilk yaşları tanıştırmak, daha sonra da  ileri yaşlara bu bilgilerle entegre edebilmek.

Okul öncesi eğitimde hangi alanlarda fark yaratıyorsunuz?

Yabancı dil eğitimimiz en önemli farkımız... "Bütüncül Yöntemle" yabancı dil eğitimi verilir. Yabancı dil bölüm Başkanının  nezaretinde yabancı dil okul öncesi dönem için özel yöntemlerle hazırlanır. Özellikle Innovasyon okulun da yabancı dil ders saatleri diğer okullardan daha fazladır. Yaş grupları göz önüne alınarak programlar hazırlanır. Anaokulunda yabancı dil, ağırlıklı  İngilizce ve Almancadır. Pek çok kavram ve çalışmalar yapılır. Şarkılar, renkler, ritim ve müzik kullanılarak canlandırma teknikleriyle süslemiş konu odaklı eğitimler hazırlanır. Anaokulu seviyesinde erken yaşta yabancı dil eğitiminin önemini hepimiz bilmekteyiz. Yabancı dil yaşantının bir parçasıdır. Sınıf içerisinde Türkçe, İngilizce ve Almanca ortak dil olarak kullanılmaktadır. Çocuklar rahat bir ortamda severek, eğlenerek ve  deneyerek farklı dili öğrenme becerilerini geliştirirler. Bir havuza iki dil nerdeyse beraberce girer. Çocuk için  anadilin eğitimi daima önemini korur. Ancak  eş dilin  önemi de Avrupa Koleji anaokulları için  her zaman önemlidir. Özellikle Acıbadem  İnnovation School da yabancı dil eğitimi diğer anaokullarımızdan ders saati açısından biraz daha fazladır. Yabancı dil danışmanlarımız tüm anaokulları için  en iyisini ve mükemmelini araştırır ve uygularlar.

* Diğer önemli fark "Yenilikçi ve analitik düşünmeyi öğrenmek" diyebiliriz. Bunun için  Yaratıcı Yaklaşımlı Sanat, Deneyler ve Laboratuvar etkinlikleri, Düşünme Becerileri, Problem Çözme Beceri" çalışmaları yapılır. Bu etkinlikler  değerlendirilir. Öğrendikleri konuları yaşayabilmelerine fırsat verilir. Ayrıca   geziler, özel etkinlik veya sunumlar yaparlar. Tüm bu çalışmalarını da aileleriyle, Rehberlik birimleri bu gelişim alanlarını ölçme ve değerlendirme yöntemleriyle takip eder. Destek gereken durumlar da aile eğitimleri hazırlar ve işbirliği yapar.

Eğitimci kadronuzu oluştururken hangi kriterleri esas alıyorsunuz?

Öğretmenlerimiz konularında ve alanlarında bilgili ve pedagojik formasyona sahip kişiler olarak seçilir.  Avrupa Meslek Yüksek Okulu Çocuk Gelişimi bölümünde eğitim almış öğretmenlerimizde kendi bünyemizde görev alırlar. Bu seçimlerde Bilim Kurulu üyelerinden de görüş alınır. Bunun dışında üniversitelerden bu alanda mezun olmuş öğretmenlerimiz ile tecrübeli meslek lisesi öğretmenlerimizle kadromuzu oluştururuz.

Eğitim kadromuzu oluşturan kriterler:

Eğitim ve öğretim yaşamının temel taşını " okul" ve "öğretmen" oluşturur. Öğrencinin okulunu sevmesi, yeni becerilerini geliştirmesi ve güzel alışkanlıklar kazanabilmesi açısından öğretmenin rolü çok büyüktür. Özellikle anaokulunda sınıf içi çalışma da olduğu kadar öğrencinin grup içinde kendini geliştirmesi de öğretmenin rehberliğinde olur. Her çocuğun öğrenci olduğu yıllarda gönlünde daima hatırladığı öğretmeniyle ilgili bir anısı, sevgisi veya olumsuz sayılabilecek bir anısı olabilir. Tüm bu bilgiler çerçevesin de özellikle öğretmen kadrosunu oluştururken şu kriterleri esas alıyoruz.

-              Pedagojik bilgiye sahip,

-              Öğretmenlik kriterlerine uygun ve  nitelikli,

-              Alanında mesleki bilgiye ve tecrübe edinmiş,

-              Sevgi temelli "Saygı ve Rehberlik" yapabilen,

-              Aydın,özgür ve "Dünya Kültürünü" benimsemiş,

-              Yeni eğitim metod ve  teknolojik beceri gerektiren programlara adapte olmuş,

-              İşbirlikçi, iletişime açık ve duyarlı,

-              Aktif ve problem çözüm odaklı,

-              Kurum kültürüne uygun özellikler taşıyanlar.

OKUL ÖNCESİ MUTLAKA OLMALIDIR

Çocuk gelişiminde okul öncesi eğitimin önemine ilişkin görüşlerinizi alabilir miyiz?

Aslında eğitim çocuk doğar doğmaz aile ile başlar. Daha sonra aile ile birlikte okul hayatı devreye girer. Bu süre zarfında en önemli dönem elbette çocuğun ailesinden kısa bir süre ayrılışıdır. Daha sonra tüm gününü paylaştığı anaokuluna gider.

Anaokulu sosyalleşmeyi, çağdaş bir eğitimi sunmayı amaçlamalıdır. Hayatının ilk yıllarını özenle seçilmiş bir okul ortamında yaşayan avantajlı çocuk ile bu avantajlara sahip olmayan çocuk arasında çok farklılıklar olacaktır.

Okul öncesi mutlaka olmalıdır. Ancak başlangıç çocuğu örselemeden, bağlanma  duyusunu zedelemeden ilerlemelidir. Nitelikli öğretmenlerin ve sağduyulu idarecilerin gözetiminde olan bir anaokulu çocukların hayatına pek çok şey katar. Okul öncesi eğitimi alan çocuklar, gelecekte hem dünyayı erken yaşta farklı gözle görmeyi, hem özgür olabilmeyi, hem yeteneklerini geliştirmeyi hem de güzel alışkanlıkların başlangıcını elde ederler.

Özetin özeti;" Okul öncesi faaliyeti bilgi ve beceri ister. Bu etik yapıya uygun olarak  iş yapan kurumlar, idareciler, öğretmen ve çocuklarla ilgili tüm eğitmen, uzman, rehber-danışman, personel ve hatta servis birimleri okul öncesi yaştaki çocuklar için özenli ve bilgili olmalıdır. Bu fırsatları veren okullara çocuklarını gönderebilen ailelerin çocukları şanslıdır. Çünkü bu bilinçte olan okullarda okulöncesi eğitimi alan anaokulu çocuklarının geleceği aydınlanmış olur."

Sizce okul öncesi eğitime başlama yaşı kaç olmalıdır?

Bu alanda eğitime başlama yaşı;

Eğer erken eğitim modeli olan" Early Learning" uygulanıyorsa 2 yaştan itibaren olabilir. Bunu için başlangıçta anneli veya babalı uyum sağlama günleri yapılmalıdır. Eğer imkan varsa başlangıçta 2 saatlik program ile başlamalıdır. Çocuk, aile ve okul ortamı arasında güven ortamı sağlandıktan sonra saat süresi uzatılmalıdır. İlk olumsuz duygular çocukta bir hasar bırakmamalıdır. İdeal yaş 3 yaştır. Ancak ilerlemiş toplumlarda çocukların bakıcılar yerine etik kurallara uygun bir anaokulunda sevgi ve ilgiyle büyümesini isteyen pek çok veli vardır. Onlarında bu beklentilerini karşılamak gerekecektir.

Öğretmenlerimiz konularında ve alanlarında bilgili ve pedagojik formasyona sahip kişiler olarak seçilir. Avrupa Meslek Yüksek Okulu Çocuk Gelişimi bölümünde eğitim almış öğretmenlerimizde kendi bünyemizde görev alırlar. Bu seçimlerde Bilim Kurulu üyelerinden de görüş alınır. Bunun dışında üniversitelerden bu alanda mezun olmuş öğretmenlerimiz ile tecrübeli meslek lisesi öğretmenlerimizle kadromuzu oluştururuz.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.