banner

Ebeveynler okul seçerken nelere dikkat etmeli?




Ebeveynler okul seçerken nelere dikkat etmeli? Uzmanlar bu sorunun cevabını şöyle veriyor...

Okul, çocuğun gelişiminde önemli adımlardan biridir. Okula başlamak çocuk için; yeni ve karmaşık bir sosyal çevreye girmek, birey olarak toplumda yer almak, dış dünyaya açılmaktır. Okul hayatının başlangıcı, çocuğun yaşamının dönüm noktalarından biridir. Çocukluk dönemi uzmanları, çocukların okula mutlu gelip gidebilmelerinin, onların okula hazır bulunuşluk seviyeleri ile doğru orantılı olduğu konusunda hem fikirdir.

Okula Hazır Bulunurluk

Çocuğun okula başlama döneminde yaşı ile birlikte belirli bir olgunluğa sahip olması beklenir. Belirli becerileri kazanmış olmak, çocuğun okula uyumunu ve adaptasyonunu kolaylaştıracaktır. Ailelerin bu bağlamda takip edeceği gelişim basamakları şu şekilde sıralanabilir;

Özbakım Becerileri: Yemek yeme, el yüz yıkama, tuvalet ihtiyacı gibi ihtiyaçlarını kendi başına karşılayabiliyor olması önemlidir.

Bağımsızlık: Çocuğun ebeveynle kurduğu ilişkinin bağlılık-bağımlılık sınırını sağlıklı belirleyebilmek önemlidir. Bağımlılıktan uzak, anne babadan ayrılarak akranlarıyla bir arada olabilen çocuk, okula başlarken sınıfına da çok kolay adapte olabilecektir.

Sosyal Beceriler – İletişim:  Çocukların kendilerini ifade edebilmeleri, çevreleri ile olumlu ilişkiler kurabilmeleri, iletişimi başlatamasalar da sürdürebiliyor olmaları okul olgunluğu açısından önemli bir kriterdir.

Okul seçimi sürecinde velilere yol gösterecek değişkenler:

Sevgili anne-babalar okul seçerken tercihlerinizde, bireysel farklılıkların önemsendiği ve bu farklılıkların köreltilmeden geliştirilmesi için öğrenci merkezli bir yönetim anlayışının hâkim olduğu okulu seçtiğinize emin olun. Bu seçimi yaparken çocuğunuzun kişiliğine en uygun okulu gözlemlemeye ve belirlemeye dikkat edin.

Okulun Vizyonu: Eğitim kurumunun, öğrencilerini akademik ve sosyal yönden gerçek anlamda ulusal ve uluslararası toplumların bireyleri olarak yetiştirmesi büyük önem taşır. Okulun, bütünlük taşıyan ve bireysel farklılıkları gözeten eğitim anlayışı ile yüksek etik ve akademik standartlara sahip, yenilikçi, sürekli etkin öğrenme ortamı oluşturan bir kurum öğesi yansıtması önemlidir.

Uluslararası Eğitim İşbirlikleri: Eğitim programlarında sahip olduğu ulusal ve uluslararası eğitim yaklaşımları; IB PYP (Uluslararası Bakalorya İlk Yıllar Programı), IB MYP (Uluslararası Bakalorya Orta Yıllar Programı), IB DP (Uluslararası Bakalorya Diploma Programı) vb. modeller, o okulun öğrencisine kazandırmayı hedeflediği evrensel bakış açısını yansıtması açısından önemlidir.

Yabancı Dil Eğitimi: Bir eğitim kurumunun öğrencisine kazandırmayı hedeflediği en önemli özelliklerden birisi de yabancı dil becerisidir. Okulda kaç yabancı dil okutulduğu, yabancı dillerin hangi yöntemlerle öğretildiği, yabancı öğretmenlerinin olup olmadığı bilgisi, size kurumun bu noktadaki eğitim anlayışını yansıtacaktır.

Kütüphane: Okulun kitap, dergi, süreli yayınlarının sayısı ve yayınların ulaştığı kitle, eğitime bakışının bir ifadesidir. Okul kütüphanesini ziyaret etmeniz size fikir edinme konusunda önemli bir fırsat yaratacaktır.

Teknolojiyi Kullanma: Teknolojik sınıf donanımları, akıllı tahta gibi pek çok araç gereç, eğitim ortamında öğrenme ve öğretme sürecini olumlu etkilemektedir.

Sosyal Etkinlikler: Okul, öğrenciyi akademik yönden geliştirmeyi hedeflerken spordan sanata her alanda da geliştirmelidir. Öğrenci gelişiminde sosyal ve sportif faaliyetlere yeterince zaman ayrılması önemlidir.

Sosyal Sorumluluk Projeleri: Kurumun destek vereceği sosyal sorumluluk projeleri öğrencilerin kültürel değerlerini ve sorumluluk bilincini geliştirecektir.

Rehberlik Hizmeti: Okul yönetimi ve rehberlik servisi tarafından aileleri bilgilendirecek seminerler, çocukların durumuyla ilgili düzenli bilgilendirme toplantılarının yapılıp yapılmadığına çok dikkat edilmelidir.

Fiziki Ortam: Sınıflarda hijyen ve temizlik önemli konulardan biridir. Bu konuda kurumun yeterli olup olmadığını kurum ziyaretinde tespit edebilirsiniz. Okulda sağlık sorunları ile karşılaşıldığında ne yapılıyor? Okulda düzenli olarak doktor, hemşire ya da sağlık uzmanı bulunuyor mu?

Okulda, çocukların teneffüslerde ve gün içinde koşup, oynayabilecekleri bir bahçenin olması da fiziksel gelişimleri için önemlidir. Bu nedenle okulun bahçesinin olmasına özen gösterin.

Yemek listeleri beslenme uzmanı tarafından mı hazırlanıyor? Ailelere duyuruluyor mu? Bunu mutlaka öğrenin.

Okulda, her yaş gurubuna göre eğitim materyallerinin bulunup bulunmadığına dikkat edin.

Güvenlik: Bu yaş grubundaki çocuklar tehlikelere açık olduğundan okulda ciddi güvenlik önemleri alınıp alınmadığını sorgulayın.

Sevgili anne-babalar unutmayınız ki, okul seçimi ile ilgili dikkate alınması gereken tüm bu kriterler, çocuğunuzun her yönüyle doğru bir eğitim alması için son derece önemlidir.

Kaynakça:

•             Haluk Yavuzer; Okul Çağı Çocuğu

•             Ümran Korkmazlar; Ana Baba Okulu

•             Lütfü İlgar; Yaşadıkça Eğitim Dergisi

•             Uzm. Psk. Ömer Akgül, Kim Psikoloji

•             http://www.aylinildenkockar.com/cocugum_okula_hazirmi.html

Eyüboğlu Eğitim Kurumları

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.