banner

Avrupa Koleji, öğrencilerine sosyal sorumluluk bilinci aşılıyor




Avrupa Koleji, öğrencilerine sosyal sorumluluk bilinci aşılıyor

Gerçekleştirdikleri sosyal sorumluluk projelerinin hepsinde öğrencilerin yer aldığını belirten Avrupa Koleji Okulları Eğitimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Arzu Yüksel, “Küçük yaşlardan itibaren çocuklarımızda kendilerinin dışında da canlılar olduğunu, hayatın kendisinden ibaret olmadığını, çeşitli konularda yardıma, desteğe, yönlendirmeye ihtiyaçları olan canlıların olduğunu bilmelerini amaçlıyoruz” diyor.

Sosyal sorumluluk projeleriyle öne çıkan bir kurumsunuz. Projelerindeki temel ilkeleriniz nelerdir?

Bizim bu konuda iki ilkemiz var ki bize rehber olur:

1)            Mutluluk paylaştıkça artar, acılar paylaştıkça azalır.

2)            Başkalarını kollayarak, ilgilenerek ve yardım ederek onların mutlu olmasını sağlayabiliriz. İşte bu mutluluk kesinlikle bizleri de mutlu edecektir.

Yönetici-öğretmen-öğrenci ve velilerimizle bir bütün olarak sosyal sorumluluk projelerimizi yürütüyoruz. Böylelikle birbirimizi motive etme, destekleme ve hatta biraz hafif rekabet ortamı yaratıp projenin daha da büyümesini sağlıyoruz. 

Sosyal sorumluluk projelerine nasıl karar veriyorsunuz?

Sosyal sorumluluk projelerinde karar vermede; bazen öğrencilerimiz bazen öğretmenlerimiz bazen de velilerimiz karar vermemizi sağlıyor. Projelerimizin uzun soluklu olmasını amaçlıyoruz. Ayrıca anaokulundan liseye kadar her seviyede projeyi gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Okulun bütünün sahiplenmesi için bu çok önemli. Projeye karar verildikten sonra, bölüm başkanlarının, zümre başkanlarının ve yöneticilerin katıldığı akademik kurulda proje ayrıntılı bir şekilde ele alınır. Her okul seviyesinde nasıl bir çalışma yapılacağının ve zaman planlamasının ne olacağı konuşulur. Çalışmalar başlar ve ara zamanlarda projenin nasıl sürdüğüne dair gerek öğrencilerimizle gerekse öğretmenlerimizle toplantılar yaparız. Projeyi sonlandırırken muhakkak öğrencilerimizi sonuçları görebilmeleri aşısından onlar da son işte muhakkak bulunurlar. En sonunda ise neleri başarılı yaptık, nelerin daha iyi yapılabileceği konusunda bir tartışma toplantısı yapıp bir sonraki projede bu yansımaları kullanırız.

PROJELERDE YER ALAN ÖĞRENCİLER ÖDÜLLENDİRİLİYOR

Peki, öğrencilerinizi sosyal sorumluluk projelerine teşvik etmek ve farkındalık yaratmak için neler yapıyorsunuz?

Öncelikle sosyal sorumluluk projesinin ne anlama geldiğini ve ne işe yarayacağı konusunda çok iyi açıklamalar yapıyoruz. Hem sınıf hem de branş öğretmenlerimiz öğrencilerimizle birlikte oluyorlar ve hatırlatmalar yapıyorlar. Muhakkak afişler hazırlayıp okula bu afişleri asıyoruz. Öğrencilerimiz için güncel olmasını sağlıyoruz. Bayrak törenlerinde projeye katkıları fazla olan öğrencilerin duyurusunu yapıp arkadaşlarının içinde teşekkür ediyoruz. Ayrıca sertifikalar düzenleyerek çalışmalarını belgeliyoruz. Bir de çocuk olduklarını unutmayarak pizza ya da pasta ile de ödüllendiriyoruz. Bu çok işe yarıyor

Projelerin hepsinde öğrencilerin yer aldığını söylediniz. Bu projelerin içinde yer alan çocuklar ne gibi kazanımlar elde ediyor?

Avrupa Koleji Okulları olarak anaokulu-ilkokuldaki temel programımız içinde sosyal sorumluluk projeleri çok önemli bir yeri kapsar. Çünkü küçük yaşlardan itibaren çocuklarımızda kendilerinin dışında da canlılar olduğunu, hayatın kendisinden ibaret olmadığını, çeşitli konularda yardıma, desteğe, yönlendirmeye ihtiyaçları olan canlıların olduğunu bilmelerini amaçlıyoruz. Başkalarına yardımcı olarak mutluluğun en güzelini yaşamalarında destek olmak istiyoruz. Merkezde kendi isteklerinin ve ihtiyaçlarının olmadığını görebiliyor çocuklarımız. Yardım etme, rehber olma, katkıda bulunma, birlikte iş yapma, mutluluğu birlikte yaşama, üzüntüyü paylaşma gibi çok çok büyük duygu ve düşünceleri öğreniyorlar.

2014-2015 eğitim yılı için yeni proje hazırlıklarınız var mı?

Projelerimiz daha çok ayni ya da nakdi oluyor. Bu sene Avrupa Lisesi öğrencilerimiz, görme engelli çocuklarımız için kitap okuma projesi başlattılar. Bu çok daha kıymetli bir proje bizim için. Çünkü emek sarf ederek bir ürün ortaya çıkartmak ve bunu paylaşmak çok daha anlamlı olacaktır. Gelecek sene de öğrencilerimizin daha çok emek sarf ettikleri,  becerili oldukları alanlarda gerek kendi yaşıtları gerekse kendinden küçük ya da büyük insanlara ya da sevimli dostlarına destek vermelerini planlıyoruz.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.