banner

Köylerde yaşayan başarılı öğrencileri üniversiteyle buluşturuyoruz




Bugüne kadar yaklaşık 500 öğrenciyi kurumlarında ağırladıklarını dile getiren İnönü Üniversitesi Üstün Yetenekliler Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Barış Otlu, “Amacımız daha fazla öğrenciye ulaşmak. Bu nedenle üniversiteye ulaşım imkanları daha az olan, köylerde yaşayan öğrencilerimiz için “Köy Okulları Bilim Şenliği” projemizi geliştirdik. TÜBİTAK tarafından da desteklenen projemiz ile ilimizin köylerinde yaşayan başarılı öğrencilerimize ulaşma imkanı bulduk” diyor.

Üstün Yetenekliler Araştırma ve Uygulama Merkezi ve İnönü Çocuk Üniversitesi hakkında bilgi alabilir miyiz?

Üstün Yetenekliler Araştırma ve Uygulama Merkezi, Sayın Rektörümüz Prof. Cemil Çelik tarafından 2011 yılında kurulmuştur. Yine Sayın Rektörümüzün direktifleriyle, Merkezimize bağlı olarak kurulan İnönü Çocuk Üniversitesi, ülkemizde ilk olmakla birlikte Avrupa Çocuk Üniversiteleri Birliğinin de kurucu üyesidir. Merkezimizin temel amacı, başarılı çocukların motivasyonlarını arttırarak, yeteneklerinin kendileri ve aileleri tarafından fark edilmesini sağlamaktır. Bu amaçla, birçok farklı konuda etkinlikler düzenleyerek, çocukların gelecekte kendilerine uygun alanı seçmelerini sağlamaya çalışıyoruz.

İnönü Çocuk Üniversitesi, ilimiz başarılı öğrencilerinin erken yaşlarda üniversite ortamı ve akademik yaşam ile tanışmalarına imkan sağlamaktadır. Kendini binası ve laboratuvarları olan ülkemizdeki tek çocuk üniversitesidir. Görsel yönü zengin deney ve uygulamalarla çocukların bilime olan ilgileri, bilimsel araştırma ve analitik düşünme yetenekleri arttırılmaktadır.

Etkinliklerimize katılacak başarılı öğrenciler İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz tarafından seçilmektedir. Üniversitemiz ve TÜBİTAK tarafından desteklenen etkinliklerimizin hiçbirinde, öğrencilerden herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

Merkezinizin bugüne kadar yaptığı etkinliklerden bahsedebilir misiniz?

Merkezimizin şimdiye kadar yaptığı etkinlikleri üç başlık altında toplayabiliriz;

- “İnönü Çocuk Üniversitesi” Etkinliği

- “Köy Okulları Bilim Şenliği” Etkinliği

- “DNA Okulu” Etkinliği

“İnönü Çocuk Üniversitesi” etkinliğimizi, kış ve yaz dönemlerinde olmak üzere yılda iki kez düzenlemekteyiz. Hedefimiz çocukları üniversite ortamıyla tanıştırmak, bilim ve sanat alanlarında farkındalık oluşturmak ve de onların sıkılmadan eğlenceli vakit geçirmelerini sağlamaktır. Üniversitemizin değişik fakültelerinde ve yüksekokullarında görev yapmakta olan çok değerli öğretim üyeleri ve elemanları etkinliklerimize gönüllü olarak destek vermektedirler.

“Köy Okulları Bilim Şenliği” etkinliğinde ise, köy okullarında okuyan ya da taşımalı olarak ilçelerde eğitim gören, başarılı öğrencilerin erken yaşta üniversite ile tanışmaları amaçlanmaktadır. Bugüne kadar yaptığımız etkinliklere, il merkezinde bulunan okullardaki başarılı öğrencilerin katılımı sağlanabilmişti. “Köy Okulları Bilim Şenliği” ile bu imkana sahip olamayan başarılı öğrencilerimizi üniversitemizde ağırlama fırsatı bulduk. Aynı zamanda bu okullarda eğitim veren öğretmenleri de motivasyonlarının arttırılması, yeni gelişen teknolojilerden haberdar olmaları ve etkinliğe okullarından katılacak öğrencilere refakat etmeleri için öğrenciler ile birlikte davet etmekteyiz.

Bugüne kadar TÜBİTAK tarafından desteklenen iki “Köy Okulları Bilim Şenliği” etkinliği gerçekleştirdik. Sekiz gün süren etkinliğimizde toplam 80 öğrenci ve 20 öğretmeni üniversitemizde misafir ettik. Etkinliklerimizde, 50 öğretim üyesi ve çeşitli branşlarda eğitim gören 10 lisans üstü öğrencimiz görev aldı. Öğrencilerimizi etkinlik süresince, özel kız ve erkek yurtlarında ağırladık. Kendilerine öğretmenleri ve lisans üstü öğrencilerimizden oluşan rehberler tüm etkinlik boyunca gece-gündüz refakat ettiler.

Öğrencilerimiz etkinlik boyunca, tıptan astronomiye, sanattan spora birçok farklı dalda bilgi almış ve deney yapma fırsatları bulmuşlardır. Bunlardan bazılarını sayarsak; vücudumuzdaki hücreleri, iskelet sistemimizi, mikroorganizmaları laboratuvar ortamında incelediler. Astronomi ve uzay bilimleri hakkında bilgi alıp gözlemevinde gezegenleri ve yıldızları izlediler, kimya deneyleri yaptılar ve hayallerindeki DNA’nın resmini çizdiler. Beden Eğitimi Spor Meslek Yüksek Okulu hocaları eşliğinde spor yapma fırsatı buldular, hukuk fakültemiz öğretim üyelerinden çocuk hakları ile ilgili bilgi aldılar, temsili mahkeme salonunda avukat, hakim oldular. Matematiğin, fiziğin sihirli dünyasını keşfettiler.

“DNA Okulu” etkinliğimizden de kısaca bahsetmek istiyorum. Özellikler biyolojiye ilgisi olan öğrenciler için düzenlediğimiz bu etkinliğimiz iki gün sürmektedir. Öğrencilere, hücrenin ve DNA’nın yapısı ile ilgili dersler anlatıyoruz. Öğrenciler, laboratuvar uygulamalarında, bitkilerden DNA izole edilmesini sağlayan yöntemleri bizzat kendileri yapıyorlar.

Gerçekleştirmeyi düşündüğünüz projelerinizden de bahsedebilir misiniz?

Öncelikle elektroniğe meraklı öğrenciler için, model uçak yapımı ve robot okulu düşündüğümüz projeler arasında yer alıyor. Bunların yanında tiyatro grubu kurmayı düşünüyoruz ve ayrıca çocuk üniversitesi gazetesi çıkarmak istiyoruz.

AMACIMIZ DAHA FAZLA ÖĞRENCİYE ULAŞMAK

Şimdiye kadar ne kadar öğrenciye eğitim verdiniz?

Şimdiye kadar, ilimizden 500’den fazla öğrenciyi üniversitemizde ağırladık. Amacımız daha fazla öğrenciye ulaşmak. Bu nedenle üniversiteye ulaşım imkanları daha az olan öğrencilerimiz için de projeler geliştirmeye devam ediyoruz.

Merkezinize gelen çocuklarda ne tür davranış değişimleri gözlemliyorsunuz?

Öğrencilere ilk geldiklerinde bir anket düzenliyoruz: “İleride ne olmak istiyorsunuz, hangi mesleği seçmek istiyorsunuz?” diye. Bir de çıkarken bir anket düzenliyoruz. Çoğu öğrencinin fikrinin değişmiş olduğunu görmek bizi çok etkiliyor. Öğrencilerimizin birçoğuyla iletişimimiz etkinlikten sonra da devam ediyor. Tüm yaz tatilini laboratuvarda geçirmek isteyen, proje yapan öğrencilerimiz var.

Velilerle iletişiminiz nasıl?

Velilerimizle sürekli iletişim halindeyiz. Açılış ve kapanış derslerimizi velilerimizle birlikte yapıyoruz. Açılış derslerimizde, konunun uzmanı eğitim fakültesi hocalarımız, öğrencilerin motivasyonu arttırma ve sınav kaygıları konularında ders anlatıyorlar. Kapanış dersimiz ise çocuk haklarıyla ilgili oluyor. Hukuk fakültesinden hocalarımız, konuyla ilgili hem çocuklara hem de velilere bilgiler veriyor.

Üstünlere yeteneklilere nasıl bir eğitim verilmeli?

Çocuk eğitimi uzmanları, normal okul müfredatlarının üstün yetenekli çocukların başta meraklarını doyuracak şekilde, çok yönlü ve yaratıcı özellikler taşıması gerektiğini konusunda hemfikirler. Aynı zamanda, onlar fark edilerek ama yaşıtları gibi onlardan ayrılmadan büyümek zorundalar. Üstün yetenekli öğrenciler, kendi yaşıtlarıyla normal sınıflarda ancak normale göre daha zengin programla eğitilmelidir.

Ülkemizde üstün yetenekli çocuklar için yapılan çalışmaları yeterli buluyor musunuz?

Yakın gelecekte sanırım ülkemiz bu konuda dünyadaki öncülerden biri olacak. Bunun için büyük hazırlıklar yapılıyor. Örneğin, özellikle üstün yetenekli çocukların eğitimi için çalışacak, stratejiler geliştirecek kurumların yapılanması planlanıyor.

BIRAKIN ÇOCUKLAR İCAT ÇIKARSIN

Üstün çocuklara sahip veliler neler yapmalılar?

Bizim velilere mesajımız şu: her çocuk potansiyel bir üstün yetenekli ve ülkemizin geleceğidir. Dolayısıyla onların merak duygularını doyuracak bir şekilde, onların eğitimine yardımcı olmaları gerekiyor.

Türkiye´de; “oğlum icat çıkarma, çocuğum icat çıkarma” diye bir söylem var. Tüm dünyada artık çocuklara, icat çıkarın, icat yapın deniyor. Aileler çocuklarını sınırlandırmasınlar, çocukların sorularını yanıtsız bırakmasınlar. Bırakın çocuklar icat çıkarsın, yeni fikirler ortaya atsın.

 “Üstün yetenekliler öğrenciler fark edilerek, yaşıtları gibi büyümek zorundalar. Üstün yetenekli öğrenciler, kendi yaşıtlarıyla normal sınıflarda ancak normale göre daha zengin programla eğitilmelidir.”

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.