banner

GKV Engellilere Empatiyi Artırma Projesi'ni başarıyla tamamladı




GKV Özel Okulları Lise Bölümü öğrencilerinin “Engellilere Empatiyi Artırma” çalışması tamamlandı. Öğrencilerin hazırladıkları ve ICT Seagulls&Leading Projects (Bilişimci Martılar) tarafından kabul edilen proje Eylül ayında başladı ve 1 Haziran’da teslim edildi. 

gkv sosyal projeGaziantep Kolej Vakfı (GKV) Özel Okulları lise bölümü öğrencileri ICT Seagulls&Leading Projects (Bilişimci Martılar) göndermiş oldukları “Engellilere Empatiyi Artırma” konulu proje teklifinin kabul görmesiyle çalışmalarına 2014 Eylül ayında başladı ve 1 Haziran’da projeyi teslim ettiler.

 “Engellilere Empatiyi Artırma” adlı sosyal sorumluluk projesine başarılı bir şekilde devam eden öğrenciler, bu projeyle şunları amaçlıyor:

  • Toplumda engellilere olan farkındalığı, engellilere duyulan empatiyi arttırmak
  • Ön yargısız ve ayrımcılık yapmadan toplumda engelli ve engelsiz her kesimin sosyal yaşama katılımlarının eşitlik çerçevesinde olması algısını farkındalık bilinci ile vermek
  • Kalıcı değerler yaratmak ve bunun sonucu olarak toplumda empati seviyesini yükselterek diğer sorunların kendiliğinden çözüleceği inancını artırmak

Toplumumuzdaki bireylerin engellileri tanımadığını, engellilerle ilgili birtakım ön yargı ve yanlış bilgilerin olduğunu, onların toplumda göz ardı edildiğini tespit eden GKV Özel Okulları Engelsiz Düşünceler proje ekibi, çalışmalarına küçük bir adım olarak kendi okullarındaki öğrencilerle başladı. Bu çalışmanın ileride çok artacağını ve kalıcı etkiler yaratarak başka okul ve kurumlara örnek olacağını düşündü ve projeyi hayata geçirdi. 

Projede yer alan öğrenciler, ilk önce belirlenen dört engelli grubu (görme- işitme- zihinsel- fiziksel) hakkında araştırma ve alan çalışması yapmaya karar verdiler. Farklı öğrenci gruplarına, öğretmenlere ve engelli gruplarına anket uygulayarak bu anketler sonucu edindikleri bilgiler doğrultusunda anaokulundan liseye kadar farklı seviyedeki öğrenciler için sunumlar ve tiyatral gösteriler hazırladılar. Projenin bilinçlendirme amacına uygun olarak okulun farklı bölümlerinde panolar hazırlayarak dijital ekranda bilinçlendirme yayınları yaptılar.

GÖRME ENGELLİ ÖĞRENCİLER İÇİN TEOG SORULARINI OKUDULAR

Görme engelli öğrencilerin en büyük beklentisinin TEOG sınavında kendilerine soruların okunması olduğunu öğrenen öğrenciler, sınavlarda onların başarılarını artırmak amacıyla TEOG sorusu okumaya gittiler. Böylece projenin amaçlarından birini daha yerine getirme mutluluğunu yaşadılar. Engellilerin eğitimlerine katkıda bulunmak ve yaşamlarını kolaylaştırmak adına yardım kampanyaları düzenlediler. Bu kampanyalar sonucu elde ettikleri gelirlerle Zihinsel Engelliler Okulu’na 10 adet tablet bilgisayar aldılar ve tabletlere onların eğitimine katkıda bulunacak programlar yüklediler. Ayrıca fiziksel engellilere 17 adet tekerlekli sandalye, görme engellilere bir adet PC, 10 adet MP4 hediye ettiler. İşitme Engelliler Okulu’na da bir satranç odası hazırladılar. 

Düzenlenen atölye çalışmaları, sosyal hayatta engelli ve engelsiz bireylerin bir arada yapabileceği pek çok şey olduğunu göstermesi açısından oldukça önemli bir adımdı. Tüm engelli grupları bir arada atölye çalışmalarına katılarak beraberce neler yapılabileceğini herkese gösterdi. (Ebru, resim, kil çalışmaları, dans, eğlence parkı ve hayvanat bahçesi, AVM gezisi…)  GKV Özel Okulları’na davet edilen engelli bireylerin ve öğrencilerin yaptıkları basketbol ve voleybol maçlarıyla satranç müsabakaları, engelli ve engelsiz bireylerin beraber yaşamalarının aslında çok zor olmadığını kanıtladı. Ayrıca GKV’li öğrenciler, engellilerin maçlarına giderek onlardan desteklerini esirgemediklerini gösterdiler ve onların mutluluğunu paylaştılar. 

İŞARET DİLİYLE ŞARKI SÖYLEDİLER

Türkiye’de üç milyon civarında işitme engelli bireyin varlığından haberdar olan GKV’li öğrenciler, bu bireylerle iletişim kurabilmek için işaret dilini öğrenmeye başladı ve işaret diliyle sundukları şarkı videolarını ve kısa filmi internette paylaşarak bu konuya dikkat çekmek istediler.

Proje ekibi, okulda projeyle ilgili bir sergi açarak tüm proje çalışmalarını öğrencilerle ve velilerle paylaştı. Tüm bu çalışmalar neticesinde, Türkiye’deki okullara ve kurumlara dağıtılmak üzere, engellilerin başarılarını ve hayata tutunmalarını gösteren, yaşamlarından örnekler içeren bir dergi hazırladı. 

GKV Özel Okulları’nın bu konuda bütün birimlerinde düzenlediği karikatür, broşür ve slogan yarışması, öğrencilerin bilgilenmesini ve duyarlıklarını artırmalarını sağladı. Haziran ayında yayına geçecek olan internet sitesi ise, yapılan çalışmaları daha fazla kişiye ulaştırabilmeyi ve projeyi sürdürebilir kılmayı amaçlıyor. www.engelsiz-dusunceler.com web adresinden çalışmalar daha yakından görülebilir.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.