banner

İstanbul Arel Üniversitesi kendi akademik kadrosunu kendi yetiştirecek!




Modern yerleşkeleriyle öğrencilerine hem kentli hem de kampüslü olma fırsatı sunan İstanbul Arel Üniversitesi, zengin eğitim programları, 58 yabancı üniversite ile olan güçlü entegrasyonu ve yenilikçi projeleriyle bir adım öne çıkıyor. 2012 yılında yüksek lisans programlarının sayısını artırmayı, uzaktan eğitim projesine yeni boyutlar kazandırmayı ve Arel Teknokent projesini hayata geçirmeyi planladıklarını söyleyen İstanbul Arel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Asım Saçlı, “İleriye dönük en önemli hedefl erimizden biri tamamen Arel’li, yani yüksek lisantan başlamış ve profesörlüğünü de Arel’den almış arkadaşlarımızı bünyemizde görmek” diyor.

istanbul arel üniversitesi Rektörü prof. dr. ömer asım saçlı2007 yılında, sadece 2 fakülte ve 1 meslek yüksekokulu, 685 öğrenci ve 35 öğretim elemanı ile eğitime başlayan İstanbul Arel Üniversitesi; aradan geçen 5 sene gibi kısa bir sürede hızlı ve modern altyapısıyla toplam 85 bin metrekare kapalı ve 400 bin metrekare açık alana, eğitim-öğretim hizmeti veren 288’i akademik personel olmak üzere toplam 420 çalışana ulaştı. 7 binin üzerindeki öğrencisinin yarıya yakınına burs imkanı sağlayan üniversite geleceğe de emin adımlarla yürüyor. Halen 58 üniversite ile olan anlaşma ve bağlantılarını bu yıl ve gelecek senelerde geliştirmeyi hedeflediklerini belirten İstanbul Arel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Asım Saçlı, “Yurtiçi çalışmalarda ise yüksek lisans programlarımızın sayısını artırmayı planlıyoruz” diyor. İleriye dönük en önemli hedeflerini tamamen Arel’li profesörleri yetiştirerek bünyelerine katmak olarak açıklayan Saçlı, eğitimdeki fırsat eşitliğinin savunucusu olarak ‘Yanınızdaki Üniversite’ sloganıyla hayata geçirdikleri ‘Uzaktan Eğitim’ projesine yeni boyutlar kazandırmayı amaçladıklarını vurguluyor. “Eğitim standartları ve akreditasyonu açısından önemli bulduğumuz Bologna sürecini yakından takip ediyor gerekli uyarlamaları yapıyoruz” diyen Saçlı, son olarak araştırma ve teknoloji geliştirme amacıyla Trakya bölgesine hitap edecek ve birçok firmayı bünyesinde bulunduracak Arel Teknokent Projesi’ne de yakında başlayacaklarını açıklıyor. Saçlı, bu projenin Trakya bölgesindeki sanayinin gelişimi açısından çok büyük faydalar getireceğine inandıklarını ifade ediyor.
 

Üniversitenizde kaç öğrenci eğitim görüyor? Öğrencilerin İstanbul Arel Üniversitesi’ni tercih nedenleri konusunda bilgi verir misiniz?
İstanbul Arel Üniversitesi’nde şu an 8 bin 200 öğrenci eğitim görüyor. İyi bir eğitim; alanında güçlü, iletişim becerileri yüksek, eğitim - öğretim teknolojilerine hakim öğretim elemanları tarafından; çağın gereklerine uygun olarak donatılmış fiziki mekanlarda, doğru bir felsefe ile yapılır. İstanbul Arel Üniversitesi, deneyimli akademik kadrosu, doktora, yüksek lisans, lisans, ön lisans ve uzaktan eğitim ile geniş program seçenekleri, Erasmus öğrenci değişim programı ile yurtdışındaki saygın üniversitelerle yürüttüğü projeleri, öğrencilerine sağladığı staj, iş olanakları ve kesintisiz burs imkanları ile hizmet sunuyor. Tüm bu özelliklerimizin yanı sıra ana kampüsümüz, Büyükçekmece Gölü’nün batısında, Tepekent uydu kenti içerisinde yer alıyor. Öğrencilerimiz burada hava ve ses kirliliğinden uzak sağlıklı bir ortamda deneyerek, gözlemleyerek, araştırarak eğitim görüyor. 65 bin metrekare kapalı alanı bulunan bu modern kampüsümüzde; her birisi amacına uygun olarak tasarlanmış ve yapılandırılmış, akılı sınıflar, mimarlık/mühendislik atölyeleri, kütüphane ve bilgi kaynakları merkezi, konferans ve tiyatro salonları, kafeterya ve restoranlar, kapalı olimpik yüzme havuzu, spor sahaları, sağlık ve kondisyon merkezi bulunuyor ve öğrencilerimizin konaklamaları için villa öğrenci yurtları yer alıyor.
 

Öğrencilere öğrenim hayatları boyunca hangi sosyal, kültürel ve bilimsel imkânları sunuyorsunuz?
İstanbul Arel Üniversitesi’nde öğrenciler sosyal bir amaca hizmet etmek ve birbirinin tekrarı olmamak şartıyla istedikleri kulübü kurabiliyor veya üye olabiliyor. İstanbul Arel Üniversitesi’nde var olan 37 öğrenci kulübüne “Öğrenci Kulüpleri ve Liderlik” ofisi sağlıklı kulüp yönetimi konusunda destek sağlıyor. İstanbul Arel Üniversitesi öğrencileri, öğrenci kulüplerinin düzenledikleri organizasyonlar ile (festival, gezi, tiyatro, konferans, sempozyum, panel v.b.) sosyal ve kültürel yaşamdan kopmadan Arel’li olmanın ayrıcalığını yaşıyor. Bunu yanı sıra İstanbul Arel Üniversitesi’nde 25 bin metrekare kapalı alanı olan spor merkezinde yarı olimpik yüzme havuzu, fitness merkezi, aerobik ve spor salonu öğrencilerin sportif çalışmalar yapmasına olanak sağlıyor. Üniversite içi pek çok turnuva yıl içinde spor kulüpleri tarafından organize ediliyor. Bu spor kulüpleri aracılığıyla tüm üniversite mensupları çeşitli spor dallarında eğitim alabiliyorlar, sportif faaliyetlere katılabiliyorlar. İstanbul Arel Üniversitesi Tepekent Yerleşkesi’nin bulunduğu 6 milyon metrekarelik alan üzerine kurulu Tepekent Uydukenti’nde 2 buçuk milyon metrekarelik yeşil alan bulunuyor.
 

ERASMUS PROGRAMLARINDA AVRUPA İLE SINIRLI KALMIYOR
Uluslararası alandaki çalışmalarınız ve hedefleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Avrupa çapında 58 üniversite ile anlaşmasını tamamlayan İstanbul Arel Üniversitesi’nin öğrencileri öğrenimlerine Erasmus Programı ile yurtdışında devam edebiliyor. İstanbul Arel Üniversitesi, Erasmus kapsamında sadece Avrupa ülkeleriyle sınırla kalmayıp Amerika, Kanada, Japonya ve Türkiye’nin diğer komşu ülkeleriyle de anlaşmalarını sürdürüyor. Ayrıca öğrenci değişim programı ile Bulgaristan, Yunanistan, Macaristan ve Fransa’dan gelen öğrenciler ise Arel Üniversitesi’nde öğrenim görmenin yanı sıra yurt olanakları ve kampüs içerisindeki her türlü sosyal imkanlardan yararlanabiliyor.
 

Yabancı öğrenci çekme konusundaki çalışmalarınızı ve stratejilerinizi anlatır mısınız?
Üniversitelerin kendi iç dinamiklerini oturtmadan ve eğitim sistemleri ile ilgili eksiklerini tamamlamadan yabancı öğrenci kaydetmeleri doğru sonuçlar vermeyecektir. Yabancı bir öğrencinin ihtiyaçları Türk öğrenciye göre kat ve kat farklı ve fazladır. Bu ihtiyaçlara cevap verilmesi yıllar süren deneyimle ancak karşılanabilinir. Öncelikle uluslararası ofislerin kurulması gerekir. Bu ofisin sistemlerini geliştirmiş, yurtdışına Erasmus öğrencisi göndermiş ve kabul etmiş olması gerekir diye düşünüyorum. Bologna Süreci’nin takip edilmesi ve gerekli uyarlamaların harfi yen yerine getirilmesi gereklidir. Arel Üniversitesi uluslararası ofisimiz benzer altyapı çalışmalarını tamamladı. Bugüne kadar pek çok öğrencimiz Erasmus ile yurtdışındaki ortak olduğumuz okullara gittiler. Bulgaristan, Yunanistan, Çekoslovakya, Macaristan başta olmak üzere Avrupa Birliği’ne üye ülkelerden öğrenciler de Erasmus kapsamında üniversitemizde öğrenimlerine devam ediyor. Öğrenimleri süresince her türlü ihtiyaçlarının düşünüldüğü villa yurtlarda konaklayan öğrenciler özellikle Uluslararası İlişkiler, İşletme, Turizm, Mühendislik bölümlerinde eğitim görüyor. Arel Üniversitesi katıldığı yurtdışı eğitim fuarları ile oradaki öğrenci profilini yakından görebiliyor. Bunu yanı sıra önümüzdeki yıllarda yurtdışında daha aktif bir tanıtım ve halkla ilişkiler ağı geliştirmek için de ayrıca planlarımız var.
 

‘İŞ EĞİTİM PROJESİ’ İLE ÖĞRENCİLER İŞ ARAMA İHTİYACI DUYMUYOR
Öğrencilerinizi iş dünyasına nasıl hazırlıyorsunuz? Mezunlarınızın işe yerleşme oranı nedir?
İstanbul Arel Üniversitesi olarak formal eğitimin yanında, gençlerimizin iş dünyası ile de yoğun temas içerisinde olmasına büyük önem veriyoruz. Özellikle mesleki eğitimde bu konudaki yoğun çabamız ve aldığımız güzel sonuçlar var. Üniversitemiz Kariyer Planlama Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak, kendilerine kariyer danışmanlığı, staj danışmanlığı
hizmetleri sunuyoruz. Kişisel gelişimlerine yönelik seminerler, atölye çalışmaları yapıyoruz. Değişik sektörlerden olmak üzere 1300’ün üzerinde çözüm ortağı ile işbirliği yaparak öğrencilerimizi iş yaşamına hazırlıyoruz. Bu tür etkinlikler sonucu öğrencilerimiz iyi firmalarda, iyi pozisyonlarda rahatlıkla iş bulabiliyor. Yine bu amaca yönelik olarak düzenlenen “Sektör Günleri”, “Kariyer Günleri”, “İnsan Kaynakları Günleri”, “Girişimcilik Günleri”, “Profesyonel Gözüyle İş Hayatı” etkinlikleri ile sektörde uzman kişilerle öğrencilerimizin buluşmalarını sağlıyoruz. Bu sebeple üniversitemiz öğrencilerine staj yapma zorunluluğu getirdik ve “İşyerinde Eğitim” projesini hayata geçirdik. İstanbul Arel Üniversitesi’nin “İşyerinde Eğitim” Projesi; öğrencilerin eğitim gördükleri alanlarda, birinci sınıfın ilk döneminden itibaren anlaşmalı kurumlarda haftanın belirli günleri işe gittikleri ve üniversitede gördükleri derslerle çalışma hayatını birleştiren programlar olarak tasarlandı. İstanbul Arel Üniversitesi Kariyer Merkezi’nin yaptığı araştırmalar sonucunda, İşyerinde Eğitim Projesi’ne katılmış öğrencilerin % 95’inin mezun olduktan hemen sonra iş sahibi olduğu görülmüştür. Ayrıca İstanbul Arel Üniversitesi Kariyer Merkezi’nin desteği ile öğrencilerin eğitim sonrası işe yerleştirme oranı ise %70’tir. Ayrıca İstanbul Arel Üniversitesi olarak, öğrencilerimize “İşyerinde Eğitim Projesi” kapsamında üniversitemizde çalışma imkanı da sunuyoruz.
 

Her iki kişiden biri burslu
İstanbul Arel Üniversitesi’nde öğrencilerinin %47’si yani her iki öğrenciden biri burslu öğrenim görüyor. %100, %50 ve %25 seçenekleriyle burslu programlara yerleşen öğrencilere sağlanan burslar, lisans ve ön lisans programlarında yasal öğrenim sürelerince geçerli olup bu süre içerisinde hiçbir şekilde kesilmiyor. İstanbul Arel Üniversitesi ÖSYS’de dereceye giren öğrencilere, üniversiteyi tercih edip yerleştirilmeleri ve kesin kayıt yaptırmaları halinde; üniversite onur ve özel bursları, başarı bursları ile spor bursları v.b. burslar sağlıyor. Türkiye geneli ilk 3000’e giren öğrenciler, (dil puanı hariç) öğrenimleri süresince her akademik yılda 800 TL – 3000 TL arası üniversite onur ve özel bursları ile ödüllendiriliyor.
 

Öğrencilere konaklamada villa konforu
Öğrencilerin konforu düşünülerek hazırlanan Arel Üniversitesi Tepekent Yerleşkesi’ndeki ‘Villa Yurtlar’, öğrencilerine açık havuz, futbol sahası, basketbol sahası, voleybol sahası ve mini tenis kortu ile sosyal ve sportif anlamda hizmet veriyor. Tamamında ortak dinlenme alanlarının bulunduğu Villa Yurtlar’da öğrencilere bir, iki ve üç kişilik oda seçenekleri sunulurken, öğrenciler, özel ilgi alanlarına göre ayrılmış villalarda konaklayabilme imkanına sahip oluyor. Yaratıcı Sanatlar Villası, Derece Yapanlar Villası, Çok Kültürlü Villa, Müzik Villası, Sessiz Villa ve Sağlıklı Yaşam & Dumansız Hava Sahası Villaları’nda öğrenciler yaşam kültürlerinden kopmadan sosyal ve kültürel anlamda zenginleşebilme fırsatı da buluyor. Yurt Müdürlüğü’nün, güvenlik elemanlarının, sağlık ekibi ve teknik ekibin 24 saat hizmet verdiği Villa Yurtlar’da konaklayan öğrencilerin şehir merkezine ulaşımları için İstanbul Arel Üniversitesi’ne ait ücretsiz ring servisler bulunuyor.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.