banner

İstanbul Aydın Üniversitesi Öğrencilerinin birer ‘dünya insanı’ olmasını hedefliyor




Kuruluşundan bu yana başarı grafiğini hız kesmeden yükselten İstanbul Aydın Üniversitesi, fakülte sayısını 8’e, yüksek okul sayısını da 3’e çıkardı. Bünyesinde 2 enstitü ve 9 merkezin de bulunduğu üniversite, son beş yılın en çok tercih edilen vakıf üniversitesi olurken, öğrenci sayısını da arttırdı. 2015 yılına kadar Türkiye’nin ilk 5’ine, 2020 yılında ise dünyanın ilk 500 listesine girmeyi hedefleyen İstanbul Aydın Üniversitesi, global sahnede başrolü öğrencilerine veriyor.

İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Mustafa AydınKuruluşundan bu yana başarı grafiğini hız kesmeden yükselten İstanbul Aydın Üniversitesi, fakülte sayısını 8’e, yüksek okul sayısını da 3’e çıkardı. Bünyesinde 2 enstitü ve 9 merkezin de bulunduğu üniversite, son beş yılın en çok tercih edilen vakıf üniversitesi olurken, öğrenci sayısını da arttırdı. 2015 yılına kadar Türkiye’nin ilk 5’ine, 2020 yılında ise dünyanın ilk 500 listesine girmeyi hedefleyen İstanbul Aydın Üniversitesi, global sahnede başrolü öğrencilerine veriyor.
Türkiye’nin ilk vakıf meslek yüksek okulu olarak kurulan ve mesleki eğitim önceliği temelinde üniversitesini inşa eden İstanbul Aydın Üniversitesi, bu yıl ilk öğrencilerini aldığı Diş Hekimliği Fakültesi ile bünyesinde eğitim veren fakülte sayısını 8’e çıkardı. Geçen yıl 2 adet olan meslek yüksek okullarına da gelen talepler doğrultusunda Adalet Meslek Yüksekokulu’nu ekleyerek bu sayıyı 3’e çıkardı. 8 fakültesi, 3 yüksekokulu, 2 enstitüsü ve 9 merkezi ile hem Türkiye’de mesleki eğitimin hak ettiği yere gelmesini hedefleyen, hem de verdiği yüksek lisans ve doktora programlarıyla iddialı bir konuma da yükselen İstanbul Aydın Üniversitesi, 16 binin üzerinde öğrencisini; çağdaş değerlerle donanmış, kendini geliştirme yolunda eleştirel ve etik düşünme yeteneğini kazanmış lider kişilikli bireyler olarak yetiştirmeyi ‘ilke’ olarak kabul ediyor. İstanbul Aydın Üniversitesi, ÖSYM verilerine göre, 2007, 2008, 2009, 2010 ve 2011’de Türkiye’de en çok tercih edilen ve en çok öğrenci yerleştiren vakıf üniversitesi olmasıyla, eğitim dünyasındaki yerini bir kez daha ispatlıyor. Yılda 4 kez aile konseyi düzenlenen İstanbul Aydın Üniversitesi’nin Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın, “Üniversitemizi aileler ve öğrencilerle yönetiyoruz” diyerek ailelere olan sorumluluklarının da farkında olduklarının altını çiziyor.


150 ÜNİVERSİTE İLE İŞBİRLİĞİ YAPARAK DÜNYAYA ENTEGRE OLUYOR
İstanbul Aydın Üniversitesi’ni öğrenciler açısından farklı kılan, öne çıkaran nedenler nelerdir?
Eğitim ve öğretimde emin adımlarla ilerleyen İstanbul Aydın Üniversitesi’nde çok zengin eğitim -öğretim alt yapısı, teknoloji merkezleri, konusunda uzman akademik kadro, sosyal, kültürel tüm ihtiyaçlara cevap veren birimler mevcut. Ayrıca ulaşım imkânlarının kolaylığı , yaşam ve barınma ihtiyaçlarını karşılayacak bir şehir üniversitesi olması, kampüs içerisinde yaratılan sosyal çevre, yurtdışında eğitim olanakları, farklı branşlarda sertifikasyon programları, iki yabancı dilde uygulama gibi birçok özelliği ile tercih edilmedeki önemini daha da arttırmaktadır. İstanbul Aydın Üniversitesi; Türkiye’nin uygulamalı eğitim yapan ilk üniversitesi olma özelliği yanında dünyaca tanınmış 150’nin üzerinde uluslararası üniversiteye yapmış olduğu işbirlikleriyle de kendini dünyaya entegre ediyor. Öğrenim süresince vermiş olduğu garantili eğitim bursları, dünyanın en iyi üniversitelerinde lisans tamamlama imkânı, dünya çapında ün yapmış alanında en iyi akademisyenler ulusal ve uluslararası konferanslar, Çift anadal programı sayesinde aynı anda iki diploma sahibi olma imkânı sağlanmaktadır. Türkiye’nin tek bir alanda kurulu en büyük teknoloji merkezine sahip olan üniversite, öğrencileri için en iyi imkânları sağlayarak farklılık yaratmaktadır.

 

İstanbul Aydın Üniversitesi akademik olarak en fazla hangi konulara ağırlık veriyor? Hangi alanlarda akademik başarı konusunda iddialı?
İstanbul Aydın Üniversitesi’nin tüm fakülte ve meslek yüksekokulları, alanında önemli çalışmaların bulunduğu bölümleri bünyesinde barındırmaktadır. Özellikle “Gıda” konusu üniversitemizin üzerinde durduğu önemli başlıklardan birdir. Gıda, gıda güvenliği gibi konuların en iyi şekilde çalışma konusu haline getirilebilmesi ve üzerinde araştırmaların gerçekleştirilmesi hususunda ön lisans programlarından başlayarak doktoraya kadar öğrencilerimizin eğitimlerini tamamlayabilmeleri için tüm imkânlar mevcuttur. Üniversite de, Gıda, Enerji Hukuku, Moda ve Tekstil Tasarımı, Ağız ve Diş Sağlığı gibi bölümler öne çıkarken, özellikle ülkemizde Ağız ve Diş Sağlığı konusunda toplumun yeterince bilgi ve bilince sahip olmadığını düşünerek Ağız ve Diş Sağlığı konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapmaktayız.


İstanbul Aydın Üniversitesi’nin, öğrencilerine sunduğu sosyal, kültürel ve bilimsel imkanlarla da bir adım öne çıktığı görülüyor. Konu hakkında detaylı bilgi vererek, burs ve barınma imkanlarınızdan da söz eder misiniz?
İstanbul Aydın Üniversitesi, LYS ‘de başarılı olan adaylarına, belirli koşullarla ‘aylık ücret’ten ‘ücretsiz dil kursu’ imkanı tanımaya, yurt dışında ücretsiz yüksek lisans ve doktora eğitimine kadar çeşitli olanaklar sunuyor. Üniversite sınavında başarılı olan adaylar, İstanbul Aydın Üniversitesi’nde özellikle burs konusunda birçok avantaj elde ediyor. Başta, üniversite sınavında derece kazanmış öğrenciler olmak üzere burs seçeneklerini ilk 10 bine kadar çoğaltan İstanbul Aydın Üniversitesi “onur bursu”, “üstün başarı bursu”, “Sporda Başarı Bursu”, “tercih bursu” ve “kurucu vakıf bursu” gibi çok sayıda ve kapsamda bursla öğrencilerine destek oluyor.
İstanbul Aydın Üniversitesi’nde öğrenim gören yaklaşık 16 bin öğrencinin üçte biri burslu okuyor. Lise ve dengi okulların birincilerinden olup, İstanbul Aydın Üniversitesi’nin lisans ve ön lisans programlarını 1, 2 ve 3’ncü sırada tercih eden ve kayıt yaptıran öğrencilere yerleşme sırası ne olursa olsun öğretim ücretinin yüzde 30’u kadar burs imkanı sağlanıyor. Ayrıca bölümünde 1’nci, 2’nci ve 3’ncü olan öğrencilerimize yüzde 10 ila yüzde 6 arasında başarı bursu imkânı veriyoruz. Üniversitemizde başarılı öğrencilerimize yüzde 5’ten başlayıp yüzde 100’e kadar burs ve indirim imkanı sağlanıyor.


Uluslararası alandaki çalışmalarınızı anlatır mısınız? Yurtdışından hangi üniversitelerle ne tür işbirlikleriniz var? Bu alana dönük gündeminizdeki projeleri ve hedeflerinizi paylaşır mısınız?
Üniversitemiz 150’nin üzerinde dünya üniversitesi ile bilimsel işbirliği içindedir. Bunlardan bir kısmı YÖK onaylı çift diploma programı şeklinde yürütülen lisans ve ön lisans programları ile lisans tamamlama programlarıdır. Dünyanın en iyi ilk 10 üniversitesi içerisinde yer alan University of California Berkeley ve İstanbul Aydın Üniversitesi arasında tüm programlarda yaz okulları işbirliği anlaşması yapılmıştır. ABD’de bulunan Mercy College ile lisans tamamlama ve Yüksek Lisans yapma konusunda eğitimlerini tamamlama imkânına sahip olmuşlardır.
2009-2010 eğitim öğretim yılından itibaren, en önemli uluslararası eğitim fırsatlarından biri olan UMUC yani University of Maryland ’da çift diploma alacakları şekilde lisans tamamlama imkânı sağlamıştır. İngilizce İşletme lisans programında, İAÜ öğrencilerine, diğer üniversitelerde bulunmayan bir öğrenim olanağı yaratılmış, yurtdışına gitme zorunluluğu olmadan uluslar arası diploma ile mezun olma olanağı sunulmuştur. Üniversitemiz; Avrupa, Amerika ve Asya ülkelerinde önde gelen çok sayıda üniversite ile gerçekleştirdiği işbirliği anlaşmaları sonucunda lisans ve lisansüstü programlarında öğrencilerine, California Berkeley Üniversitesi, Maryland Üniversitesi, University College (UMUC), Howard College, San Francisco Üniversitesi, Southern California Üniversitesi, of California Davis Üniversitesi, Mercy College, The United Nations Üniversitesi, Pennsylvania Üniversitesi, Pacifi McGeorge School of Law Üniversitesi, Georgetown Üniversitesi ve Hopkins Üniversitesi ile çift anadal, 1+1, 2+2 gibi lisans ve ön lisans tamamlama ve çift diploma imkânları sağlıyor. Üniversitemiz aynı zamanda , Bakanlar Kurulu Kararı ile uluslar arası dernek olarak kurulan ve değişik ülkelerden 60 üniversitenin üye olduğu Avrasya Üniversiteler Birliği’nin ( EURAS) başkanlığını üstleniyor. Ayrıca Akdeniz Üniversiteler Birliği’nin (UNIMED) yönetiminde yeralmakta olup, Avrupa Uluslararası Eğitim Birliği (EAIE), Karadeniz Üniversiteler Ağı (BSUN) ve daha pek çok uluslararası kuruluşun üyesi olarak ortak projeler yürütmekte ve işbirlikleri yapmaktadır. Erasmus - Sokrates programları ile de üye ülkelerde öğrenci değişimi, uluslararası yaz okulları ile öğrenci ve öğretim üyesi değişimi gerçekleştiriliyor.


Yabancı öğrenci çekme konusundaki çalışmalarınızı ve stratejilerinizi anlatır mısınız? Üniversitenizdeki hangi ülkelerden yabancı öğrenci var? Sayısı ve tercih ettiği alanlar hangileridir?
Azerbaycan, Nijerya ve İran başta olmak üzere Amerika Birleşik Devletleri’nden Kore’ye, Avustralya’dan Afrika’ya kadar pek çok ülkeden uluslararası öğrenci üniversitemizde eğitim görmektedir. Uluslararası öğrencilerin üniversitemizdeki, teknolojik yapı ve akademik kadro gibi daha birçok özelliği yakından tanımaları için yurtdışında öğrenci fuarlarına katılıyor, yurtdışında faaliyet gösteren acentelerle işbirlikleri geliştiriyoruz. İstanbul Aydın Üniversitesi olarak 300’ün üzerinde uluslararası öğrenci lisans eğitimi başta olmak üzere ön lisans ve lisansüstü tüm programlarımızda eğitim almaktadır.

 

TEKNO-PARK 2012’DE DEVREYE GİRECEK
İstanbul Aydın Üniversitesi olarak 2012 için planlarınız ve projeleriniz neler?
İstanbul Aydın Üniversitesi olarak, 2012 yılında, Ar-Ge çalışmalarımızı hızlandıracak TEKNO-PARK’ı hizmete sokma, yürütmekte olduğumuz AB ve TÜBİTAK projelerini artırma çalışmaları, ana hedefimiz olacaktır. Dünyanın önde gelen üniversiteleri ile yapmış olduğumuz akademik işbirliği protokolleri çerçevesinde, yurtdışı üniversiteleriyle ülkemizde ortak yaz okulları açmak, öğrenci/öğretim üyesi değişimi programlarını pek çok bölüm ve programlarda yaygınlaştırmak, yurtdışından daha fazla öğrenci ve öğretim üyesi temin etmek amaçlarımız arasındadır. Keza, üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde ortak çalışmalara hız vermek, gelişen teknolojinin ve yaşanan değişimin hızına yetişebilmek için hayat boyu öğretim kavramını ön plana çıkarmak da yine planlarımız içerisindedir. Sonuç olarak esasen markalaşmış bulunan mesleki eğitim alanındaki çalışmalarımız çoğaltarak geliştirmek 2012 hedeflerimiz arasında yer alıyor.

 

İş garantili eğitim sistemi ile bir adım önde
Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu ile temelleri atılan İstanbul Aydın Üniversitesi, Türkiye’de bir ilk olan “Yerinde Uygulama Sistemi” ile stajdan farklı olarak öğrencilerin eğitimleri boyunca ilgili sektörlerinde çalışarak, iş dünyasının içinde yer almalarını sağlıyor. Öğrenciler üniversite eğitimleri süresince belirlenen kurum ve kuruluşlarda çalışırken, “Mezun Yerleştirme” sistemi ile de mezun olmak üzere olan ya da mezun olmuş öğrenciler işe yerleştiriliyor. Bunun yanında üniversitenin İstanbul Sanayi ve İstanbul Ticaret Odaları ile geliştirdiği işbirlikleri ile iki yüz binin üzerinde çözüm ortağı öğrencilere staj olanağı sağlıyor. Böylece öğrencilerine mezun olduktan sonra ‘İş imkanı’ veren üniversite, bugüne kadar mezun ettiği 8 bin öğrencisinin %86’sını işe yerleştirmiş buluyor.

Dünya sahnesinde başrole öğrencileriyle çıkıyor

İstanbul Aydın Üniversitesi, 2015 yılına kadar Türkiye’nin ilk 5’ine, 2020 yılında ise dünyanın ilk 500 listesine girmeyi hedefliyor. Azim ve hedeflerini; “Gelişme ne kadar ilerlemiş olursa olsun, sürekli yolun başında olduğumuz düşüncesiyle hız kesmeden yolumuza devam edeceğiz. Hedefimiz, en çok tercih edilen vakıf üniversitesi olma özelliğimizi koruyarak, yakın bir gelecekte de bir ‘dünya üniversitesi’ olmaktır” sözleriyle ifade eden İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın sözlerini şöyle sürdürüyor: “Dünya üniversitesi olmada hiç kuşku yok ki başrolde öğrencilerimiz olacaktır. Yüksek aidiyet duygusuna sahip olan öğrencilerimiz üniversitelerini dünya platformuna taşıyacaklardır. Biz onlara sadece yardım görevinde bulunuyoruz. Çünkü İstanbul Aydın Üniversitesi onların hem mezun oldukları hem de mensubu oldukları bir kurumdur.”’ Aydın’a göre üniversitenin her geçen gün daha fazla tercih edilmesinin sebeplerini öğretimde bağlı kaldıkları kalite standartları ve mezunlarının iş dünyasında gördükleri yoğun talep oluşturuyor.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.