banner

Gelecek seçimler için değil, gelecek nesiller için çalışıyoruz




Adana Koleji Öğrencileri Sordu Seyhan Belediye Başkanı Yanıtladı

Adana’nın en köklü okullarından biri olan Adana Koleji’nin öğrencileri, hem bulunduğu ilin hem de Türkiye’nin en önemli ilçelerinden biri olan Seyhan Belediyesi’nin Başkanı Prof. Dr. Azim Öztürk röportaj yaptı. Adana Koleji Fen Lisesi öğrencisi Nazlı Albayrak, Anadolu Lisesi öğrencisi Petek Ersözlü ve Genel Lise öğrencisi Nuri Mert Saygın’ın sorduğu soruları içtenlikle yanıtlayan Başkan Öztürk, öğrencilere yönelik hizmetlerini ve eğitim yatırımlarını anlattı.

Adana Koleji Öğrencileri Sordu Seyhan Belediye Başkanı Yanıtları

GELECEK SEÇİMLER İÇİN DEĞİL, GELECEK NESİLLER İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Nazlı Albayrak: Seyhan Belediyesi’nin çocuk ve gençlerin okullarda aldıkları eğitimi desteklemek ve güçlendirmek amacıyla sunduğu eğitim hizmetleri hakkında bilgi verir misiniz?

Seyhan, şu anda 800 bin nüfusuyla Türkiye’nin en büyük ilçelerinden biri ve aynı zamanda da Adana’nın merkezi. İlçemizde 180 civarında okul ve 400 bine yakın öğrencimiz var. ilçemiz, konum olarak Adana’nın merkezini oluşturduğu gibi sanatta, siyasette, ekonomide ve eğitimde de Adana’nın merkezinde bulunuyor. Ayrıca ben akademisyen kimliğim dolayısıyla da eğitime ayrı bir önem verdim ve vermeye devam ediyorum. Bundan 9 yıl önce siyasete girerken, “Gelecek seçimler için değil, gelecek nesiller için çalışıyoruz” diye bir söz söylemiştik. Bu sözün ışığında çalışmalarımıza başladık ve devam ediyoruz. Bu güne kadar hem çocuklarımızın hem de gençlerimizin eğitimine katkı olması açısından bazı çalışmalar yaptık. Bunlardan biri, 2005 yılında tamamladığımız 14 derslikten oluşan engellilere yönelik okulumuz. İçerisinde bilgisayar laboratuarı, iş teknik atölyesi, çok amaçlı salonu, rehberlik odası ve idari birimleri bulunan bu okulu 6 ayda tamamlayarak Milli Eğitim’e devrettik. Şu anda çalışmalarını yürütüyor.

Petek Ersözlü: Doğrudan öğrencilere yönelik ne gibi çalışmalarda bulundunuz/bulunuyorsunuz?

Kısa adı SEGEM olan, içerisinde; internet destekli etüt merkezi, kütüphane, satranç merkezi, futbol, basketbol sahası ve tenis kortu bulunan Seyhan Belediyesi Gençlik Eğitim Merkezi’ni hizmete açtık. Yine Milli Eğitim Bakanlığı’nın tavsiyesi ile oluşturulan “100 Temel Eser” kapsamında 60 bin kitap, ilçemiz sınırlarındaki okullara ücretsiz olarak dağıtıldı. 2005–2009 yılları arasında üniversite öğrencilerine yönelik olarak karşılıksız öğrenim yardımı yapıldı. 10 bin üniversite öğrencisi, eğitim dönemi boyunca bu yardımdan faydalandı. Seyhan Belediyesi Şehir Tiyatrosu, yıl boyunca birçok okuldan öğrenciyi özel araçlarla Seyhan Kültür Merkezi’ne getirerek oyunları izlemelerini sağladı. Spora da ayrı bir önem veriyoruz. Çocuk ve gençlerimizi spor aktivitelerine yönlendirmek ve onları profesyonel hocaların kontrolünde eğitebilmek için düzenli olarak Futbol Yaz Okulu açıyoruz ve her yıl 400 ile 1200 öğrenciye sertifikalı futbol dersleri veriyoruz. Seyhan Belediyesi ile Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı’nın birlikte yürüttüğü proje kapsamında da Sarıhamzalı ve 2000 Evler SEYMER bünyesinde SBS sınıfları açtık. Bu kurslarda öğrencilere ücretsiz olarak Fen Bilgisi, Sosyal, Matematik, Türkçe ve İngilizce dersleri veriliyor. Halen 11 ayrı noktada, 103 derslik ve 200’e yakın öğretmenle hizmet veren Seyhan Belediyesi Meslek Edindirme Merkezleri’nde özellikle gençlerimize meslek kazandırmak amacıyla bilgisayar, yabancı dil (İngilizce, Almanca, Osmanlıca, Arapça) el sanatları, muhasebe, kuaförlük, sekreterlik gibi alanlarda kurslar açılıyor.

SEYHAN BELEDİYESİ’NDEN YETİŞTİRME YURDU

Nuri Mert Saygın: Belediye hizmeti olarak sunduğunuz “anasınıfı” ve “yetiştirme yurdu” çalışmalarını da anlatabilir misiniz? Bu hizmetlerden kaç kişi yararlandı, kimler yararlanabiliyor?

Avrupa Birliği’nin Merkezi Finans ve İhale Birimi tarafından açılan, “Okul Öncesi Eğitimin Güçlendirilmesi Hibe Programı” kapsamında Sarıhamzalı İlköğretim Okulu’nda tam donanımlı iki derslikli anasınıfı yaptık. “Seyhan’da açan çiçekler” isimli proje kapsamında inşa edilen anasınıfını 2010 eğitim yılında hizmete açtık. İlk yıl 88 öğrenci anasınıfından mezun oldu. Ardından sınıflarımızı Seyhan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne devrettik ve şu anda eğitime devam ediyor. Seyhan Belediyesi Yetiştirme Yurdu da 8 ayda tamamlandı ve 4 Nisan 2006’da dönemin Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Baş tarafından hizmete açıldı. 34 odalı ve 102 yatak kapasiteli yetiştirme yurdunda basketbol sahası, hayvanat bahçesi, çok amaçlı salon ile doktor, hemşire ve ecza odası bulunuyor. Burası da Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’na devredildi

Nazlı Albayrak: Seyhan’da sunduğunuz tüm eğitim hizmetlerinden ilköğretim ve lise çağında kaç öğrenci faydalanıyor?

Seyhan’daki tüm ilköğretim okullarına hediye ettiğimiz 60 bin kültür kitabı, sınıflarımızın kütüphanelerinde nesiller boyunca hizmet verecek. Seyhan Belediyesi Meslek Edindirme Merkezleri’nde açılan tüm meslek kurslarından bugüne kadar 76 bin mezun verdik. Bu rakamın yüzde 60’ı 30 yaş altı kadın ve erkeklerden, yani gençlerden oluşuyor. Bu da gösteriyor ki, meslek öğreniminde adeta bir halk üniversitesi gibi faaliyet gösteren SEYMER’lerimizden gençlerimiz büyük oranda yararlanıyor.

Petek Ersözlü: Meslek Edindirme Merkezleri’nden de bahsedebilir misiniz? Buralarda nasıl bir çalışma yapıyorsunuz?

Kısa adı SEYMER olan Seyhan Belediyesi Meslek Edindirme Merkezleri, “Sınırsız İlgi, Karşılıksız Bilgi” sloganıyla 2004 yılında göreve ilk seçildiğimiz dönemde faaliyete başladı. Halen 11 ayrı noktada hizmet veren SEYMER’lerde 103 derslikte, 48 branşta, 190 öğretmen eşliğinde tamamen ücretsiz olarak eğitim veriliyor. Bugüne kadar 76 bin 232 kişi mezun olurken, bu arkadaşlara Seyhan Kaymakamlığı ve KOSGEB de iş kurma kredisi veriyor. Bu şekilde de çok sayıda kursiyerimiz kendi işyerini açarak pasif tüketicilikten aktif üretici haline geldi. SEYMER’lerde aynı zamanda çocuk ve gençlerimize yönelik olarak da bağlama, gitar, halkoyunları gibi sosyal alanlarla, SBS, yabancı dil gibi teknik konularda ücretsiz kurslar açılıyor.

Nuri Mert Saygın: Önümüzdeki dönemlerde yaşama geçirmeyi planladığınız başka eğitim hizmetleriniz olacak mı?

Eğitim hizmetleri, belediyecilik faaliyetlerinde asla ihmal edilmemesi gereken en önemli konuların başında geliyor. Bizim de bu alanda gerçekleştirmeyi umduğumuz pek çok projemiz var. Bu gün zengin ve gelişmiş toplumlar dediğinizde, ilk akla gelen eğitim hizmetleridir. Bu hizmetleri her ne kadar Milli Eğitim Bakanlığı yürütse de bizim de eğitimin her noktasında yer almak gibi bir sorumluluğumuz var. Belediyemizin yaptırdığı “Seyhan Belediyesi İlkokulu adında bir okulumuz var. Ayrıca az önce de bahsettiğim gibi engellilere yönelik bir okul daha açtık. Bundan sonra da öğrencilerimizin eğitimine destek olmak ve sosyal sorumluluk bilincini artırmak için bir takım projeler içerisinde yer alacağız.

POPÜLER OLANI DEĞİL, MUTLU OLACAĞINIZ MESLEĞİ SEÇİN

İnsanoğlunun hayatında çok önemli dönüm noktaları vardır. Lise eğitimi de bu dönüm noktalarından biridir. Çünkü üniversite seçiminin, yani ömrünün tamamını etkileyecek önemli bir kararın, meslek seçiminin yapıldığı yerdir. Öyle bir seçim yapmalıyız ki, huzurlu, mutlu ve bizi ekonomik anlamda rahat ettirecek ve aynı zamanda ailemize ve topluma faydalı olabileceğimiz bir meslek seçmeliyiz. Ben üniversiteyi bitirdiğimde karşıma üç farklı alanda iş imkânı çıktı. Bunlardan biri uluslar arası bir firmada çalışmak, ikincisi İstanbul’da bir hastanede yönetici olmak, üçüncüsü de akademisyen olarak mezun olduğum okulda kalmaktı. O dönemki şartlarda uluslar arası firmanın önerdiği maaş akademisyenliğin tam 7 katıydı. Ama ben üniversite de kalmayı tercih ettim. Bu yaşıma kadar ticaretle uğraştım, kamu sektöründe Ankara’da üst düzeyde yöneticilik yaptım, siyasetle uğraştım, bu bölgedeki birçok firmaya danışmanlık yaptım ve halen akademisyenlik yapıyorum yani pek çok alanda deneyimim var. Bana yeniden doğsanız hangi mesleği seçerdiniz diye sorsalar yine akademisyenliği seçerdim. Bunları şu sebeple anlattım; siz gençler, hangi mesleği seçerseniz seçin mutlaka mutlu olacağınız ve hem kendinize hem de topluma fayda sağlayacağınız bir meslek olsun. Öğrenciler kendi kişisel yeteneklerini ve bireysel özelliklerini düşünmeden, popüler meslek neyse onu seçmeyi tercih ediyor ama bu her öğrenciyi mutlu etmiyor ve netice de mutsuz ve mesleğini sevmeyen insanlar oluşuyor. Eğitim kurumlarının her konuda olduğu gibi meslek seçimi konusunda da gençlerimizin ufkunu açması ve onları bilinçlendirmesi gerekir.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.