banner

‘Dışa bağımlılığı azaltmanın yolu üniversite-sanayi işbirliğinden geçiyor’




Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, sanayide dışa bağımlılığı azaltmanın yolunun kendi teknolojimizi üretmekten geçtiğinin altını çizerek, “Teknoloji üretecek bilgiye ulaşmanın yolu da üniversite-sanayi işbirliğinden geçiyor” diyor.

“Sanayinin kendi teknolojisini üretebilmesi için teknolojiyi üretebilecek bilgiye kolayca ulaşabilmesi gerekir. Bu da ancak bilim, emek, sermayenin birleşmesiyle ve bunu sağlayacak olan güçlü bir üniversite-sanayi işbirliği ile mümkündür” diyen Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, üniversitelerde yürütülen uygulamalı araştırmaların sanayinin problemlerine pratik çözümler getirdiğini söylüyor. Zeytinoğlu, sanayide dışa bağımlılığı azaltmanın yolunun kendi teknolojimizi üretmekten geçtiğinin altını çizerek, “Teknoloji üretecek bilgiye ulaşmanın yolu da üniversite-sanayi işbirliğinden geçiyor” diyor.

Öncelikle üniversite-sanayi işbirliğinin önemi hakkında görüşlerinizi alabilir miyiz? Bu konudaki stratejiler sizce nasıl olmalıdır?

Üniversite ve sanayi arasında kurulan iyi bir işbirliği hem üniversitenin hem de sanayinin gelişmesine olanak sağlar. Ancak ülkemizde üniversite-sanayi işbirliği istenen düzeyde değildir. Bunun giderilmesi için, üniversite ders programlarının sanayiye dönük olması ve teorik bilgilerin patriğe aktarılabilmesi gerekiyor. Bunun için de her iki tarafın iletişiminin güçlü olması ve birbirlerini iyi tanımaları; mevcut ihtiyaçların analizlerinin yapılmasına katkı sağlayacaktır.

Üniversite-sanayi ortak araştırma merkezlerinin kurulması ve ortak proje ekiplerinin oluşturulması da önemli. Ayrıca üniversitelerimizin ders içeriklerini, teknoloji kullanımına imkân verecek şekilde güncellemeleri gerekiyor. Bunlarla birlikte, çıkarılacak kanun ve yönetmeliklerle de sanayici, üniversite ile işbirliğine girmeye teşvik edilmelidir.
 

HOCALAR VE SANAYİCİLER OMUZ OMUZA ÇALIŞMALILAR

Kocaeli’de üniversite-sanayi işbirliğinde nasıl bir yol izleniyor ve ne tür projeler hayata geçiriliyor? Bölge ekonomisine katkı anlamında ne gibi sonuçlar alındı?

Üniversite-Sanayi işbirliği kapsamında Kocaeli Sanayi Odası olarak Kocaeli’deki üniversitelerimiz ile birçok çalışmamız var. 4 Aralık 2008 tarihinde Kocaeli Üniversitesi ile imzaladığımız protokolle işbirliğimizi güçlendirmek adına bir adım attık. Endüstriyel Dönüşüm Projesi ile ilgili koordinasyon görevini Kocaeli Üniversitesi’ne verdik. Bu işbirliği ile sanayimize yönelik faydalı ve başarılı projeler üretmeyi hedefliyoruz. Ancak bu çalışmalar kurumlar arasında kalmamalı, mutlaka tabana yayılarak değerli hocalarımızla, sanayicilerimizi omuz omuza çalıştıracak şekle getirilmelidir.

2010 yılında, yenilikçi fikirlerin hayata geçirilmesinde önemli bir rol oynayan Ar-Ge Proje Pazarı çalışmalarında üniversitemizle işbirliği çalışmalarımız da oldu. İnanıyorum ki önümüzdeki dönemde üniversitelerimizin mevcut imkanlarını kullanarak sanayimizin ihtiyaç duyduğu alanlarda daha faydalı işbirlikleri gerçekleştireceğiz.

Artık işletmelerimizin günümüzde rekabet edebilmeleri gittikçe zorlaşıyor. Ayakta kalabilmenin bir yolu da yenilikçi yaklaşımlar ve ürünlerdir. Bu durumda Ar-Ge çalışmaları ve Ar-Ge’ye yapılan yatırımlar büyük önem kazanıyor. Burada Üniversitemize büyük görevler düşüyor.

Oda olarak ayrıca, geçtiğimiz ekim ayında, sanayi-üniversite işbirliğini artırmak, üyemiz sanayi kuruluşlarının Kocaeli Üniversite’sinin sahip olduğu imkanlardan maksimum fayda sağlamaları amacıyla Kocaeli Üniversitesi ile Odamız Taşıt Araçları Ve Yan Sanayi Ürünleri Sanayi Grubu’na yönelik toplantılar organize ettik. Bu toplantılar kapsamında, Motor Teknolojileri, İleri Malzemeler, Lazer Teknolojisi, Alternatif Yakıtlar, Robotik Uygulamaları, Görüntü İşleme ve Bilişim, Kaynak Otomasyonu, Hibrit Taşıtlar için Elektrik Motor Tasarımı konularında gerçekleştirilen çalışmalar ve Kocaeli Üniversitesi Teknoparkı hakkında bilgi verilerek işbirliği fırsatları değerlendirildi. Konunun diğer sektörleri de kapsayacak şekilde genişletilmesi planlanıyor.

Bununla birlikte, TOSB Organize Sanayi Bölgesi, Kocaeli Sanayi Odası ve Kocaeli Üniversitesi işbirliği ile işletmelerimizin ihtiyaç duyduğu nitelikli personel sayısının artırılması ve iş hayatının içinde olan genç nüfusun kariyer gelişimlerinin yanı sıra iş yaşamına da katkı sağlanması hedefleriyle, TOSB’da MBA Yüksek Lisans Programları açılmış olup, katılmak isteyen firma temsilcilerimiz bu programlarda eğitimler aldılar.

Üniversite-sanayi işbirliği çalışmalarımız çerçevesinde, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ve Teknik Eğitim Fakültesi'nin ortaklaşa gerçekleştirdiği Otomotiv Sanayi İşletme Yönetimi Sertifika Programı da gerçekleştirilirken, çeşitli firmalarımızdan çalışanlar bu programlara katılma fırsatı buldular. 
 

Başta Kocaeli olmak üzere sanayinin yoğun olduğu bölgelerde en çok hangi sektörlerde kalifiye eleman sıkıntısı çekiliyor? Sanayideki yetişmiş eleman açığı nasıl giderilebilir?

Bölgemizdeki firmalarımız nitelikli işgücü bulmada sorunlar yaşıyorlar. Eğitim kurumlarının müfredatlarını biz sanayicilerin ihtiyaçları doğrultusunda oluşturmaları ile bu sorunun giderilebileceğini düşünüyorum. Bunun yanında sanayicilerimizde üniversitelerimizin imkânlarından, akademik personelin ve öğrencilerin çalışmalarından, vizyonundan yararlanabilir. Özellikle KOBİ niteliğindeki firmalarımızın Ar-Ge çalışmaları üniversitelerimiz tarafından desteklenebilir. Daha da önemli olan nokta ise öğrencilerimize sanayicilerimiz tarafından sunulacak staj imkânlarıdır. Sanayicilerimiz kapılarını öğrencilere açmaları ve öğrencilerimizin de stajı bir zorunluluk olarak görmemesi gerekiyor.

Staj konusunda güzel bir uygulamayı sizlerle paylaşmak istiyorum. TOBB ETÜ Üniversitesi’nde eğitim iki dönem okulda, bir dönem de işletmede staj olarak uygulanıyor. 3 ay süren staj dönemi hem işveren hem öğrenci tarafından verimli geçiyor. Bilginin sadece teorik olarak değil birebir uygulayarak öğrenilmesine olanak sağlayan bu eğitim sisteminin ideal yöntem olduğunu düşünüyorum. Stajın öğrenme metodu olarak öğrenciye sunulması ve işverenlerimizin de stajyerleri artık bir çalışanları olarak kabul etmesini sağlamalıyız. Bu süreçte tüm tarafların belli sorumlulukları var. Bunlar sağlandığı takdirde iyi sonuçlar elde ederiz diye düşünüyorum.
 

UMEM PROJESİ SANAYİCİNİN NİTELİKLİ İŞGÜCÜ İHTİYACINI KARŞILAYACAK

Türkiye’de işsizlikle mücadele kapsamında birçok adım atıldığına da işaret eden Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, bunların içinde en önemlisi olarak Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Projesi’ni gösteriyor. UMEM Projesi’nin meslek sahibi olanlara bir beceri kazandırma projesi olduğunu vurgulayan Zeytinoğlu şu değerlendirmeyi yapıyor: “Artık ‘Ne iş olsa yaparım zihniyetinden, tek iş yaparım, tam yaparım’a geçiş zamanıdır. Türkiye’de işgücünün yaklaşık %60’ının lise ve altı eğitim düzeyine sahip olması demek uzmanlaşmış bir mesleğe sahip olmaması demektir. UMEM projesinin hedefi bu kitledir. Yeni mevzuatlarla birlikte mesleki eğitim almamış kişiyi istihdam eden işyerlerimize idari para cezası uygulanıyor. %98’i KOBİ niteliğinde olan işletmelerimizin yüksek girdi maliyetleri düşünüldüğünde sanayicilerimizin eğitime bir bütçe ayırmaları her zaman mümkün olmayabiliyor. UMEM projesi ile hem işverenlerimizin beklentilerine uygun nitelikli işgücü ihtiyacı karşılıyor hem de eğitim ve işe alım maliyetleri ortadan kalkıyor. Ayrıca projenin diğer bileşeni olan işsizlerimizde mesleklerinde uzmanlaşarak iş bulma potansiyellerini artırıyor.”

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.