banner

Çocuk Üniversitesi ile anaokulu çocuklarına üniversite modeli




Anaokulu eğitimiyle ilköğretim arasında geçiş sağlayan Doğa Koleji DOSA ile sınavlardaki test sistemini kaldırıyor      

Doğa Konseptli Eğitim Modeli ile eğitimde referans olan Doğa Koleji, Çocuk Üniversitesi ile okul öncesinde üniversite modeli uyguluyor. Okul öncesinde 5 bin öğrenciye eğitim verdiklerini belirten Doğa Koleji Anaokulu ve İlköğretim 1. Kademe Koordinatörü Ayfer Erdem Batı, anaokulu eğitimiyle ilköğretim arasında mükemmel bir geçiş sağlayan DOSA adı verilen uygulama ile sınavlardaki test sistemini kaldırarak eğitimde çığır açacak bir dönemi de başlattıklarını söylüyor.     

Doğa Konseptli Eğitim Modeli okul öncesinde nasıl uygulanıyor? Okul öncesi eğitim programınız hakkında bilgi verebilir misiniz?

Doğa Koleji, doğaya duyarlı, çevre bilinci yüksek olan öğrenciler yetiştirme hedefi ile “Doğa Konseptli Eğitim Model’ini” benimsemiştir. Doğa Konseptli Eğitim Modeli, Doğa Koleji’nin dünyaya referans verdiği bir eğitim modelidir. Bu eğitim modelimiz Avrupa Birliği tarafından fonlanan bir “AB Projesi” haline dönüştü. Bu eğitim modelinde anaokulu öğrencileri, doğa ile iç içe öğretim görüyor. Örneğin yeni başlattığımız Kırmızı Kaliforniya Solucanı projesinde çocuklarımız, gübreleri çok değerli olan bu solucanları besleyerek onlardan elde ettikleri gübre ile organik tarım yapıyorlar. Bu şekilde hem doğanın mucizesine tanık oluyorlar hem de görerek, yaşayarak ve yaparak öğreniyorlar. Ekoloji ve botanik derslerini eğitim müfredatına ekleyerek farklı ve başarılı çalışmalara imza atan Doğa Koleji’nde ekoloji dersliği, tohum kütüphanesi, böcek kütüphanesi ve tarım aletleri koleksiyonu çocuklara doğa üzerinden farklı bakış açıları sunuyor.   

Çocuk Üniversitesi ile anaokulu çocuklarına üniversite modeli

Farklı ve ayrıcalıklı eğitim sunan Doğa Koleji, Çocuk Üniversitesi Anaokulu ile çocukları erken yaştan itibaren üniversite eğitimiyle tanıştırıyor. Çocuk Üniversitesi Anaokulu, dil, bilim ve sosyal alanda yaşam becerilerini arttıran özel eğitim içerikleriyle, anaokulundan itibaren çocuklara bağımsızlık, özgürlük, gelişim ve araştırma gibi değerleri kazandırıyor. Hem anaokulunu hem ilkokulu kapsayan Çocuk Üniversitesi, geleceğe her alanda donanımlı bireyler yetiştirmeyi hedefliyor. Ayrıca ilköğretimin ilk dört yılını anaokulu ile birleştirerek, Anaokulu eğitimiyle ilköğretim arasında mükemmel bir geçiş sağlayan Doğa Koleji DOSA adını verdiği uygulama ile sınavlardaki test sistemini kaldırarak eğitimde çığır açacak bir dönemi de başlatıyor.      

Anaokulunda “Bilim Modülleri”

Doğa Koleji Çocuk Üniversitesi Anaokulu’ndaki en önemli uygulamalardan birini, “bilim modülleri” oluşturuyor. “Bilim” deyince akla hemen fen bilimleri gelmesine rağmen Doğa Koleji, hem fen bilimlerine hem de sosyal bilimlere aynı ağırlığı vererek daha kapsayıcı bir içerik sunuyor. Bu modüller sayesinde öğrenciler bilimle hayatın ilişkisini daha iyi kavrıyor.

Ayrıca Doğa Koleji, eğitim literatürüne kazandırdığı “Yaratıcı Düşünme ve Düşünme Becerileri” dersi ile farklı ve sınırsız bir bakış açısı kazanan çocukların zor gibi görünen pek çok soruyu kolaylıkla çözebilecekleri bir düşünce sistemi geliştirmelerine katkı sağlıyor.

Bilimsel çalışma ile anaokulunda tanışıyorlar

Doğa Koleji’nin anaokullarında hayata geçirdiği bir diğer önemli yeniliklerden biri de “Deneylerle Bilim Atölyesi”. Bu uygulama sayesinde klasik “laboratuvar” anlayışını ortadan kaldıran Doğa Koleji, herkesin dokunabileceği, bir şeyler yapabileceği “atölye” kavramını getiriyor.

Kes-Yapıştır yerine “Kids Athletics”

Okul öncesi yaş grubu için “uygulamalı ders” dendiğinde akla hemen boyama, kes – yapıştır, beden eğitimi, yüzme, bale gibi etkinlikler gelirken Doğa Koleji “Kids Athletics” ile bu yaklaşıma yeni bir boyut kazandırıyor. Bu programda çocuğun bir sunum günü oluyor ve çocuk bu sunumda, anne babası ile birlikte bir Kids Athletics yarışması yapıyor. Çocuklar, kendi oluşturduğu materyallerle bir atletizm yarışması organize ediyor. Eğitimin her aşamasında müziğe ve ritme ayrı bir önem veren Doğa Koleji bu programın her aşamasında da her gün yapılan “Fun Morning” uygulamasında da müziği kullanıyor. Her çocuk müzikle birlikte, ‘native’ öğretmeninin gözetiminde sabah sporu yapıyor. Doğa Koleji Çocuk Üniversitesi Anaokulu’nda yılsonunda bir tek gösteri yapmak yerine yıl içinde birçok sunum yapılıyor.

Veliler okul öncesi eğitim kurumlarını seçerken nelere dikkat etmeliler?

Okul öncesi eğitim çocuğun sosyal, fiziksel ve kişilik gelişimi açısından son derece önemli bir dönem. Çünkü çocukların karakteri 0-6 yaş arasında gelişiyor. Okul öncesi eğitim ile çocukların öğrenmeye ilgisi uyandırılarak, var olan yetenekleri ortaya çıkarılıyor. Bu nedenle çocuk gelişiminde çok önemli olan ve sosyal, duygusal, bilişsel gelişimleri ile karakter oluşumlarının gerçekleştiği 0-6 yaş döneminde çocukların bu gelişimlerine uygun programlar içeren okullar tercih edilmeli.

Çocuklu aileler öncelikle kendilerine şu soruları sormalı; “Çocuğum okula hazır mı?”, “Anne-baba olarak biz çocuğumuzu okula göndermeye hazır mıyız?” Örneğin, özellikle metropollerde yaşayan çekirdek ailelerin çocuklarının, 3 yaşından itibaren okula gitmesi, onun sosyal ihtiyaçlarının karşılanması, fiziksel ve psikolojik gelişimi için neredeyse zorunlu hale geliyor.

Kurumunuzun okul öncesi eğitimde diğer kurumlardan farkları nelerdir?

Doğa Koleji’nde çocuklar her şeyi dünyanın en iyi öğretmeni olan doğanın kendisinden öğreniyorlar. Doğa Koleji buna Doğa Konseptli Eğitim diyor. Yaşamın her anının da eğitim zamanı olduğu bir yaklaşımı benimseyen bu konsept, kalıpları yıkarak eğitimde “yaparak ve yaşayarak öğrenme” anlayışını sistemleştiriyor ve başarıyı “eğitim hayattır” sözüyle tanımlıyor. “Mutlu Çocuk Öğrenir” diyen Doğa Koleji, öğrencilerinin mutluluğunu esas belirliyor ve sorgulama yapabildikleri bir sınıf atmosferi sunuyor.

Doğal malzemelerden taş, toprak, kum, kozalak, deniz kabukları, kurutulmuş böcekler ve bitkilerle; disiplinler arası ilişkiler mantığında dersler yapmak hem öğrencilerin ilgisini çekiyor  hem de öğrenilen konuları kalıcı olarak öğrenilmesine imkan tanıyor.

Küçük Yaşta Farklı Branşlar

Doğa Koleji öğrencileri, İngilizce, Almanca, Fransızca, Çince, Latince, Müzik, Ritim, Resim, Satranç, Ekoloji, Yaratıcılık, Mantık, Düşünme Becerileri, Binicilik, Okçuluk, Dağcılık, Wushu, Tekvando, Basketbol, Tenis, Yüzme, Buz Pateni, Voleybol, Fotoğrafçılık, Drama, Köpek Bakım Dersi, Koleksiyonculuk, Robotik gibi derslerle küçük yaşlarda tanışıyorlar. Öğrencilerin bu branşları öğrenmelerindeki tek amaç; o branşı profesyonel olarak devam ettirmeleri değil bunu bir yaşam tarzı haline getirmeleridir.

Her çocuk bir bireydir

Okul öncesi eğitimde çocuğun bir birey olarak görülmesi de çok önemlidir. Örneğin; Doğa Anaokulları, her çocuğun ayrı bir birey olduğu bilinciyle “ölçme-değerlendirme-iyileştirme” kavramını eğitim sisteminin merkezine oturtuyor. Her çocuğun kişisel gelişimi ayrı ayrı izlenip, gözlem kartları tutuluyor. Eğitmenler çocuğun aktiviteler içindeki davranışlarını, arkadaşlarıyla ilişkilerini, ders konularını kavrayış düzeyini bu kartlara işliyor ve rehberlik servisi ile paylaşıyorlar. Öğretmenlerin ve anne-babaların gözlemleri sonucunda öğrencilerin hangi zeka alanlarında daha iyi öğrenebildiklerini tespit etmeye yönelik bir uygulama olan çoklu zeka gözlem envanteri ise ilgi ve bilgi alanlarının doğru tespit edilmesi için oluşturulmuş bir sistem.

Okul öncesinde yabancı dil eğitimi verilmeli mi? Kurumunuzda yabancı dil eğitimi veriliyor mu? Bu konuda nasıl bir yöntem uyguluyorsunuz?

Okul öncesi kesinlikle, yabancı dil eğitimi verilmeli. Doğa Koleji anaokullarının yüzde 70’inde drama, satranç, ekoloji, görsel sanatlar ve beden eğitimi gibi tüm uygulamalı dersler İngilizce yapılıyor. Önümüzdeki yıllarda bu oran yüzde 100’e çıkacak. Öğrencilerin İngilizceyi daha yetkin bir şekilde öğrenip kullanabilmesi için görsel sanatlar, drama vs. gibi her alanının kendine özgü bilgisine; terminolojisine sahip olmaları gerektiğinden yola çıkan Doğa Koleji, uygulamalı derslerin kitaplarını da artık bütünüyle İngilizce olarak müfredata katıyor. Kitaplar, Pearson ve Oxford tarafından hazırlanıyor. 

Çocuklar kendi anadillerini gramer yapısıyla değil, günlük hayatın içinde kullanarak öğreniyorlar. Ata binerken, drama dersinde, resim yaparken hep İngilizce konuşuluyor. Böylece İngilizce bir ders olmaktan çıkarak, günlük yaşamın bir parçası haline geliyor.  Çocuk, anadilinin yanı sıra adeta bir ana dil daha ediniyor. İlköğretime başladıktan sonra ise öğrenciler, ek olarak Almanca, Fransızca ve Çince ile de tanışıyor.

Nitelikli bir okul öncesi kurum nasıl olmalıdır?

Nitelikli bir okul öncesi eğitim kurumu öncelikle çocuğun sosyal, fiziksel ve kişilik gelişimine katkı sağlamalıdır. Çocuğun karakterini geliştirecek, çocuğa paylaşmayı, dayanışmayı, sosyalleşmeyi ve birlikte çalışmayı öğretecek, tüm bunları yaparken çocuğu araştırmaya, merak etmeye sevk edecek bir kurum olmalı. Doğa Koleji olarak bizim felsefemiz budur ve okul öncesi eğitim programımızı da bu yönde şekillendiriyoruz.

Doğa Koleji sistemini Apple işbirliği ile mobil dünyaya taşıdı

Eğitimde teknoloji kullanımı giderek ağırlık kazanıyor. Okul öncesi eğitimde teknoloji kullanılmalı mı? Okullarınızda bu anlamda nasıl bir yöntem uygulanıyor?

Doğa Koleji, teknolojiyi en iyi kullanan okul seçildi. Doğa Koleji’nde, bütün sınıflarda akılı tahta ve dijital sınıf uygulaması mevcut. Dünyanın sayılı ülkelerinde sayısı bir veya ikiyi geçmeyen “light-house” olarak anılan, Apple’ın teknoloji merkezli okulları arasında yerini almaya hazırlanan Ataşehir Doğa Koleji’nde iPad ile etkileşimli ve çok yönlü ders işleniyor. Tüm öğrencilerimizi bu teknolojileri sunuyoruz.

Doğa Koleji, dünyanın bilişim lideri Apple işbirliği ile e-learning uygulamalarını velilerine de sundu. Apple ürünleri aracılığıyla Doğa Koleji velileri ve öğrencileri diledikleri her yerden eğitim ve öğretim verilerine, ders notlarına, sınav sonuçlarına kısacası istedikleri her bilgiye hızlıca ulaşabiliyor.

Doğa Koleji, 52 kampüste eğitim veren bir kurum. Anaokullarımızda toplamda 5.000 minik öğrencimiz bulunuyor.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.