banner

Zemzem suyunun hikayesi ve tarihçesi




İşlamiyet'te kutsal olarak kabul edilen zemzem suyunun hikayesi ve tarihçesi. Prof. Dr. Zekai Şen, ‘zemzem suyu’nun hikayesini anlattı. ‘Zem zem’ sözcüklerinin Arapça’da ‘dur dur’ anlamına geldiğini belirten Şen, zem zem suyunun nasıl kutsal bir su haline geldiğini şu şekilde açıkladı…

Zemzem suyuyla ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulunan "zemzem uzmanı" Prof. Dr. Zekai Şen, zemzem suyunun yaklaşık 4 bin yıl önce bulunan bir su olduğunu söyledi.

Suyun insanlar için öneminin Enbiya Suresi'ndeki bir ayette, "Canlı olan her şeyi sudan yarattık" şeklinde ifade edildiğini anlatan Şen, zemzem suyunun öneminin, İslamiyetin kabulü ve Hz. Muhammed'in (SAV) zemzem suyunu içmesiyle, bunun bir sünnet haline gelmesinin ardından daha da arttığını dile getirdi.

Bir dönem Arabistan'da zemzem suyunu araştırmak için kaldığını söyleyen Şen, zemzem suyunun hikayesini ise şöyle anlattı:

"Hz. İbrahim, Mekke'de kuş konmaz kervan geçmez, bitkisi olmayan tamamen kurak bir yere hanımı ve çocuğu İsmail'i bırakıp geri dönmek durumunda kalıyor. Hacer annemizin yanındaki azık bitince, çocuğunu beslemek istiyor. Ancak Hacer annemizin sütü de gelmeyince yüksek bir tepeye çıkıyor. Tepede bir suyun sızdığını görünce, can havliyle suyun akmasını önlemek için önüne kumdan bir takım set yapıyor. Hacer annemiz bu suyu içtikten sonra da çocuğunu besleyebilmesi için göğsünden süt gelmeye başlıyor. Suyun akıp gitmemesi için set oluşturan Hacer annemizin, set oluştururken 'dur dur' anlamına gelen 'zem zem' diye seslenmesinden dolayı da suyun adı zemzem suyu diye akıllarda kalmış."

Zemzem suyunun çıktığı kuyunun çok ilginç olduğunu aktaran Şen, "Sürekli bir su döngüsü var. Su, kayaların arasından sızdığından mineral bakımından zengin. Çevrede bitki olmadığından suda bakteri yok. 10 sene önce getirdiğim su aynen duruyor. Çeşmeden veya hazır aldığınız su, o kadar duramaz. Zemzem suyunun kuyusu bir metre sağda, soldo, aşağıda veya yukarıda olsaydı zemzem suyu olur muydu? Bilimsel olarak hayatta olamazdı. Neden diye sorarsanız? Zemzem kuyusu öyle bir noktada ki 3 farklı yönden gelen çatlağın birleştiği bir noktada. Her bir çaklakta değişik jeolojik yapılardan geçerek geliyor. Her bir suyun kalitesi birbirinden farklı. Ancak 3 çatlağın karışımıyla zemzem oluşuyor" diye konuştu.

Gelecek senelerde dünyadaki su oranının azalacağından söz eden Şen, zemzem suyunun ise tükenir bir su olmadığını belirterek, "Peygamber Efendimizin bir hadisinde dediği gibi, Arap Yarımadası yeşillenmeden kıyamet kopmayacaktır. Bugünün Batısı'nda yapılan bütün tahmin modelleri şunu gösteriyor. Arap Yarımadası'nda yağışlar artacak. Yağış artarken zemzem suyunun azalması değil, çoğalması söz konusu olacak" ifadelerini kullandı.

Zemzem suyunun Hz. İbrahim'den başlayarak Hz. İsmail'in, Hacer annemizin ve Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in de içmesinden dolayı kutsal sayıldığına, ancak Kur-an'ı Kerim'de zemzemle ilgili bir ayetin olmadığına dikkati çeken Şen, insanların zemzem suyuna verdiği önemden dolayı bazı farklı inanışların da olduğunu söyleyerek, "Mesela 'zemzem suyu içildiğinde böbreklerden gitmez' diye bir inanış var. Bu bizim insanımıza has bir inanış. Öyle bir şey olmaz. Kutsal topraklara gittiği zaman, insan çok terlediği için belki az idrara gidebilir. Zemzem suyu böbreklerden geçer ve idrara da geçer. O da bir yeraltı suyu" dedi.

Anadolu'da zemzem suyuna ayrı bir önem verildiğini belirten Prof. Dr. Zekai Şen, Arap dünyasında zemzeme karşı bu kadar ilginin olmadığını ifade ederek Türkiye'deki önemin insanların İslamiyete gönül verme şeklinden kaynaklandığını dile getirdi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.