banner

‘Başarısız karneyi cezalandırmayın’




Uzmanlar, karnesinde zayıf olan çocuğu suçlamanın, aşağılamanın ve cezalandırmanın olumlu sonuçlar vermediği gibi bunun çocuğun motivasyonunu yok ederek ileriki öğrenmelere de ket vurabileceğini belirtiyor.

Yeditepe Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Müzeyyen Sevinç, karnesinde zayıf olan çocuğu suçlamanın, aşağılamanın ve cezalandırmanın olumlu sonuçlar vermediği gibi bunun çocuğun motivasyonunu yok ederek ileriki öğrenmelere de ket vurabileceğini bildirdi.

Sevinç, yaptığı yazılı açıklamada, uzun bir ders döneminin ardından eğitim öğretim yılının birinci döneminin sona ereceğini hatırlatarak, cuma günü karneler alındıktan sonra birçok evde sevinç, bazı evlerde ise hüznün hakim olacağını belirtti.

"Başarılı karneyi para ya da pahalı oyuncakla ödüllendirmeyin"

Sevinç, verimli olmadığı dersler hakkında ailesiyle konuşarak, başarısızlığın nedenlerini birlikte tespit etmesinin öğrenciyi hem rahatlatacağını hem de çocukla anne ve baba arasındaki iletişimi, paylaşımı destekleyeceğini vurgulayarak, aileleri çocuğa sürekli ders çalışması yönünde baskı yapmamaları konusunda uyardı.

Müzeyyen Sevinç, ailelere şu tavsiyelerde bulundu:

"Çocuğa, başarısızlıklarının üstesinden geleceği hissini vererek, öz güven oluşturmasına yardımcı olun. Bunu başarabilecek gücün kendisinde olduğunu ve disiplinli bir çalışmayla performansını istenilen seviyeye getirebileceğini ve bu yönde kendisine her zaman destek olunacağı anlatın. Birlikte yapılacak bir çalışma planı içinde zayıf derslerin tekrarını genel başlıklarıyla anlatın ve

bununla ilgili alıştırmalar yapın. Gerektiğinde aile dışından bir öğretmenle birlikte çalışma imkanı hazırlayın. Çocuğa çalışma yöntemleri ve öğrenme eksiklikleri konusunda yardımcı olun. Ayrıca başarılı karneyi para ya da pahalı oyuncakla ödüllendirmeyin. Başarının ödüllendirilmesi, çocuğun yaşı ve gelişim seviyesine göre yapılmalı. Ödüllendirme, maddi ağırlığı olacak şekilde olmamalı,

daha çok manevi ve haz uyandıracak sürpriz nitelikte, işlevsel olmasına dikkat edilmeli."

"Öğrenciler yarıyıl tatilini verimli geçirmeli"

Öğrencilerin yarıyıl tatilini verimli geçirmesi gerektiğini belirten Sevinç, "Farklı kültürlerle tanışmak yeni kazanımlar, yeni bakış açıları sağlar. Çocuğun hayal dünyasını geliştirmesi, özgür düşünebilmesi, zihin açıklığı, yaratıcılığı yeni öğrenmelere yol açar, motivasyonu artar. İleri yaş seviyesinde olan öğrenciler ise kendi arkadaş gruplarıyla planladıkları etkinliklere katılabilirler. Aile dışında sosyalleşmeleri ve dış dünyaya açılma istekleri kişilik gelişimleri açısından desteklenmeli. Bütün gün evde kalıp dinlenme adına bilgisayarda gezinmek veya televizyon önünde film seyretmek çocuğun zihinsel ve psikolojik sağlığı açısından olumlu davranışlar değildir. Çocuğunuzla seçtiğiniz kitapları okuyup üzerinde tartışmak dil becerilerini geliştirebilir. Sinema,

tiyatro ve konserlere giderek, kültürel paylaşımlar edinilir" değerlendirmesinde bulundu.

Sevinç, ebeveynlerin, çoğu zaman çocuğu birey olarak tanımadan kendi beklentilerini, hayallerini çocukta yaşatmak gibi gerçekçi olmayan yaklaşımlarda bulunabileceğine işaret ederek, çocukla kurulacak sağlıklı iletişimin, etkili dinlemenin ve paylaşımın şikayet edilen birçok iletişim sorununu ortadan kaldıracağını kaydetti.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.