banner

Yorgunluk ve uykusuzluk ‘alkol’ etkisi yapıyor




Dikkat yorgunluk ve uykusuzluk insanda alkol etkisi yapıyor

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Kazaları Araştırma, Önleme ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Osman Nuri Çelik, direksiyonda yorgunluk ve uykusuzluğun sürücüde, alkol almış gibi dalgınlığa ve dikkatsizliğe yol açarak kazaya neden olabildiğini söyledi.

Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle yaz günlerinde trafikte yoğunluğun arttığını, vatandaşların gitmek istedikleri yere ulaşmak için aceleci davrandığını ifade etti.

Yüksek hız nedeniyle sürücülerin sürat körlüğüne kapılarak görüş açısının daraldığına dikkati çeken Çelik, sürücülerin bu şekilde araçlarının hızlarını daha az algıladığını dile getirdi. Sabırsızlıktan kaynaklanan küçük hataların kazalara neden olduğunun unutulmaması gerektiğini söyleyen Çelik, trafikte yapılacak en küçük yanlışın insan hayatıyla ödenebileceği uyarısında bulundu.

Uykusuzluk ve yorgunluk uyarısı 

Türkiye'de genel olarak kazaların çoğunluğunun alkollü araç kullanmaktan kaynaklandığını vurgulayan Çelik, şunları kaydetti:

"Gerek yolculuktan önce gerekse yolculuk sırasında kesinlikle alkol alınmamalıdır. Sürücüler, alkollü araç kullanmanın ne kadar tehlikeli olduğunun farkında ancak yine de ısrarla direksiyon başına geçmek istiyor. Ayrıca alkol etkisi yaratan birçok unsurun olduğu unutulmamalıdır. Sürücünün cep telefonu kullanımı da aynı alkol gibi tehlikelidir. Direksiyonda yorgunluk ve uykusuzluk sürücüde, alkol almış gibi dalgınlığa ve dikkatsizliğe yol açarak kazaya neden olabilir. Uykusuzluk, alkol gibi sürücünün performansını etkiler, reflekslerini azaltır, ciddi kazalara yol açar. Yorgunluk ve uykusuzluk sürücüde dikkat dağınıklığına sebep olur."

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.