banner

Gençler için etkin bilgi kaynağı: Facebook




İstanbul’da 11 lisede 1498 öğrenciyle yapılan araştırmaya göre, Facebook, internet gençlerinin bilgiye ulaşmada yeni kaynağı oldu. Öğrencilerin %98,7’si Facebook hesabına sahip olduğunu ifade ederken, %70’inin başvurdukları bilgi kaynakları arasında Facebook ilk sırada yer aldı.

İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklamcılık Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fatma Kamiloğlu ve Yrd. Doç. Dr. Özge Yurttaş, üniversiteye hazırlık aşamasındaki lise öğrencilerinin, ilgi duydukları bilgilerin içeriğini, sosyal medyadan bilgi edinip edinmediklerini, bilgiye ulaşma süreçlerini, bu bilgiyi içselleştirme, özümseme ve kişisel gelişimlerine yansıtma biçimlerini tespit etmek amacıyla “Sosyal medya ve internet uygulamalarının bilgi edinme ve kişisel gelişim sürecine sağladığı katkı ve lise öğrencileri üzerine bir alan çalışması” adıyla araştırma yaptı.

Araştırma, İstanbul’daki 7’si devlet, 4’ü özel 11 lisede 1498 öğrenciyle anket yöntemi kullanılarak yapıldı. %43,1’i kız, %56,9’u erkek katılımcıların, %12,6’sı genel, %25,5’i meslek, %28,9’u Anadolu, %8,2’i güzel sanatlar ve %24,6’sı özel lisede eğitim gördüğünü belirtti. Öğrencilerin %63,3’ünün 15-16, %32,9’unun 17-18 yaşları arasında olduğu kaydedildi.

“Bilgi birikiminizi ve kişisel gelişiminizi artırmada aşağıdaki kaynakların her birini ne sıklıkta kullanıyorsunuz?” sorusuna katılımcıların %92,4’ü “internet” yanıtını verdi. Bunu %78,2 ile aile ve yakın çevre, %80,7 ile televizyon, %73,9 ile kitaplar ve %70 ile Facebook takip etti. Katılımcıların %98,7’sinin Facebook hesabı varken, bunu %89,6 ile Hotmail, %68,9 ile Google, %58,3 ile Youtube, %52,4 ile Twitter, %20,2 ile de Yahoo izledi.

Yüzde 44’ü bir saatten fazla Facebook’ta kalıyor

Lise öğrencilerinin %81’i, 2 yıldan daha uzun süredir Facebook kullandığını söylerken, Facebook’u sürekli kullananlar %24,6, günde 2-5 defa kullananlar ise %29,4 olarak tespit edildi.

Facebook’ta her ziyarette ortalama kalma süresi “bir saatten az” diyenler %56 iken, bir saat ve üzeri kalanlar %44 oldu. Öğrencilerin %57,7’si Facebook’u akşam üzeri ziyaret ediyor.

Öğrenciler Facebook’ta en çok müzik dinlediklerini belirtirken, bunu karikatür, video, yazı, mesajlaşmak, spor ile sosyal aktivitelerden, gruplardan ve sayfalardan haberdar olmak, ödev hazırlamak, oyun oynamak, felsefi, psikoloji ve sosyolojik yazı okumak takip etti.

Araştırmaya göre, Facebook’u en çok bilgi edinme ve kişisel gelişim için kullanan öğrenciler, kültür, sanat,  haberler gibi konularda öğrenme amacıyla edindikleri bilgileri de paylaşıyor. Yine yakın çevre ve arkadaşlarıyla iletişim kurmak, vakit geçirmek için daha çok eğlenceli video izlemek ve yazı okumak için de Facebook’u tercih eden öğrenciler, ödevleri için de bu sosyal paylaşım sitesinden yararlanıyor.

Katılımcılar, müzik, edebiyat, felsefe ve psikoloji gibi bireysel düzeyde duygulara daha çok hitap eden konularda gönderileri okuma ve paylaşma, dini içerik izleme ve paylaşma, siyasi içerik izleme ve paylaşım da yapıyor.

Lise öğrencilerin %47,9 oranıyla hemen hemen yarısı Facebook’ta görüp etkilenerek, sinemaya ve konsere giderken, bunu müzik aleti çalma kursu, spor etkinliği, bilgisayar, tiyatro ve yabancı dil eğitimi, resim, yemek, dans gibi konular takip ediyor. Gençler en az ilgiyi web tasarım, ilk yardım, sürücü ve el sanatları kursuna gösteriyor.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.