banner

Anaokulundan itibaren kilolu çocuklarda diyabet riski artıyor




Anaokulundan itibaren aşırı kilolu çocukların tip 2 diyabete yakalanma riskinin arttığı belirlendi.

İtalya'da bilim adamlarının araştırması diyabet, yüksek tansiyon ve kalp-damar hastalıkları riskinin sadece aşırı kilolu erişkinlere özgü olmadığını gösterdi.

Araştırmaya 2-6 yaşında sağlıklı 5 bin 700 çocuk katıldı. 1 yılda 600 çocuğun aşırı kilo aldığı görüldü. Kan testi, bu çocukların yüzde 40'ında yüksek tansiyonun, kötü kolesterolün ve şeker seviyesinin yüksek olduğunu ortaya koydu.

Bu durumun tip 2 diyabet ve kalp-damar hastalıklarına zemin hazırladığını belirten bilim adamları, çocukların üçte birinde karaciğer yağlanması da belirledi.

Çocukluktan itibaren vücut kitle indeksinin düzenli izlenmesinin önemine dikkati çeken bilim adamları, erken yaştaki kilo sorunlarının kısa dönem de olsa sağlığı olumsuz etkileyebileceğini vurguladı. 

Araştırmanın sonuçları "Journal of the American Medical Association Pediatrics" dergisinde yayımlandı.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.