banner

Yabancı dili kolay öğrenmenin püf noktaları




Yrd.Doç. Dr. Ümit Söylemez, her konuda olduğu gibi dil öğrenmede de dikkat edilmesi gereken hususların olduğunu, her şeyden önce kişinin güçlü bir öğrenme nedeninin olması gerektiğine vurgu yapıyor. Fatih Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Yakup Çetin ise İngilizce için 1000 kelime öğrenin yeter önerisinde bulunuyor.

Fiziksel sınırların anlam taşımadığı günümüzde kişisel dil ve iletişim becerileri artık dünyanın büyüklüğünü belirliyor. Dolayısıyla bir yabancı dil öğrenmek kişisel ve toplumsal gelişimin olmazsa olmazları arasında. Yabancı dili en kolay öğrenen kişilerin çekinmeyen ve atak kişiler olduğuna dikkat çeken Yrd.Doç. Dr. Ümit Söylemez, her şeyden önce kişinin güçlü bir öğrenme nedeninin olması gerektiğine vurgu yapıyor.

Bilimsel bilginin neredeyse tamamına yakını İngilizce üretilen günümüzde İngilizce eğitiminin neden çok gerekli olduğunu sadece bu neden dahi ortaya koymaya yetiyor. Dünyanın erişilebildiği ve anlaşılabildiği oranda büyük olduğuna dikkat çeken Üsküdar Üniversitesi Yabancı Diller Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Ümit Söylemez, yabancı dilin kişisel ve toplumsal gelişimin olmazsa olmazları arasında olduğuna dikkat çekiyor.

Bir kişinin dil öğrenmesinin mümkün olduğunun altını çizen Söylemez, her konuda olduğu gibi dil öğrenmede de dikkat edilmesi gereken hususların olduğunu belirtiyor.

Güçlü bir öğrenme nedeni olmalı!

‘Yabancı dil öğrenmeye karar verdikten sonra kişinin kendine mutlaka güçlü bir öğrenme nedeni sağlaması ve bunu öncelikli hedef haline getirmesi gerekir’ diyen Söylemez, kişinin gerçekçi ve kısa vadeli hedeflere ulaştıkça bir sonraki aşama için kendinde çok daha büyük güç ve çalışma azmi bulacağını dile getiriyor.

Hata yapmaktan korkmayın!

Dil öğrenme aşamasında kişilerin hata yapmaktan korkmamaları gerektiğini vurgulayan Ümit Söylemez, kimsenin emeklemeden yürüyemeyeceği gibi sınıfların emekleme, hatalar yapma, hatalarından öğrenme ortamı olduğunu belirtiyor. Söylemez, yabancı dili en kolay öğrenen kişilerin ise bu konuda hiç çekinmeden atak davrananlar olduğu hatırlatmasında bulunuyor.

Dil öğrenmek isteyenlere önemli uyarılar

Söylemez dil öğrenmek isteyenlere de şu uyarılarda buluyor:

* En kolay nasıl öğrenirim değil, ‘en iyi nasıl öğrenirim’ in arayışı içinde olun.

* Yaşam boyu size hizmet edecek dil öğrenmede özenli ve gayretli olun.

* Her gün ve düzenli çalışın.

* Bir sonraki gün öğreneceklerinizin garantisi önceki günün birikimleri olduğunu unutmayın.

* Öğrendiğiniz dili ilgi alanlarınızla birleştirin. Öğrenme zevkli hale gelir, verim artar.

* Kendiniz için en uygun çalışma ve öğrenme yöntemlerini keşfedin.

* Kişisel farklılıklarınızın öğrenme tarzınıza yansıyacağının farkında olun.

* Yabancı dil hazırlık sınıfı asla bir kayıp yıl olarak değerlendirilmemeli.

* Dil öğrenmenin insan beyni üzerindeki olumlu etkilerini unutmayın.

İngilizce için 1000 kelime öğrenin yeter

Doç. Dr. Yakup Çetin ise İngilizce için 1000 kelime öğrenin yeter önerisinde bulunuyor.

Fatih Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Yakup Çetin, küreselleşen dünya ile uyumlu olabilmek için dil öğrenmenin vazgeçilmez bir gereklilik olduğunu, ancak uzun yıllar verilen eğitimlerin yetersiz olduğu ve işe yaramadığını vurguladı.

Uzun yıllar süren İngilizce dersleri, özel kurslar, öğretmenlerden alınan eğitimden sonra bile "Konuşamıyorum" diye yakınan bir toplumuz. Türkiye ne yazık ki dil öğrenme konusunda ciddi bir emek harcıyor ancak başarılı olamıyor.  Yabancı dil öğrenememenin farklı nedenleri var elbette. Hemen akla şu soru geliyor: İlkokuldan üniversiteye kadar devam eden yabancı dil serüveninde nerede sorun yaşıyoruz, doğru metotları kullanıyor muyuz? Uzmanlar İngilizce öğrenebilmek için 1000 kelime öğrenmenin yeterli olacağı görüşünde.

Ülkemizde dil öğrenme sorunu, hepimizin kabul ettiği bir durum. İlkokuldan başlayarak üniversiteye kadar insanların yakasını bırakmayan büyük ve kaygı verici de bir sorun aynı zamanda. Gelişen iletişim teknolojileri ve yakınlaşan toplumlar dil öğrenmeyi gerekli kılıyor. Fatih Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Yakup Çetin, küreselleşen dünya ile uyumlu olabilmek için dil öğrenmenin vazgeçilmez bir gereklilik olduğunu ancak uzun yıllar verilen eğitimlerin yetersiz olduğu ve işe yaramadığını da vurguladı. Peki, bunun asıl sebebi ve çözüm yolları neler?

’11 YIL YABANCI DİL EĞİTİMİ GÖRÜP KONUŞAMAMAK AYIP’

Doç. Dr. Yakup Çetin, "Bugün yabancı dil öğretimi devlet okullarında ilköğretim 2. sınıfa kadar indi. Küçük yaşta yabancı dil öğrenme ve öğretmenin şüphesiz çok avantajları var. Ancak devlet okullarının çoğunda bunun başarıya ulaşması ne yazık ki pek mümkün değil. Nitekim öğrencilerimizin birçoğunun 11 yıl yabancı dil eğitiminden sonra anladıkları ve konuştukları ortada. ’What’s your name?’ sorusunu öğrencilerin cevaplama başarısı yüzde 100 iken  ’How are you?’ sorusunu cevaplama başarısı yüzde 85, ’How old are you?’ sorusunu cevaplama başarısı yüzde 70 ve  ’Where are you from?’ sorusunu ise cevaplama başarısı yüzde 65" dedi.

Doç. Dr. Yakup Çetin, devlet okullarında çalışan yabancı dil öğretmenlerinin her şey bir tarafa (okuma, dinleme, konuşma, yazma, dilbilgisi) sadece yabancı dile ait kelimeleri öğretmelerinin bile öğrencilere olumlu yansıyacağına değindi. Çetin, "Özellikle, İngilizcede en çok kullanılan 1000 kelimenin öğrencilere 11 yıl içinde öğretilmesi öğrencilere ileride çok şeyler kazandıracaktır" dedi.

’1000 KELİME ÖĞRENEN İNGİLİZCE ROMANI ANLAR’

Ünlü Dilbilimci Paul Nation’ın araştırmalarına göre İngiliz dilinde en sık geçen 1000 kelimenin öğrenilmesiyle veya öğretilmesiyle konuşmaların yüzde 84.3, romanların yüzde 82.3, gazetelerin yüzde 75.6 ve akademik metinlerin yüzde 73.5’ini  anlamak mümkün. Bunun üstüne İngilizcede en çok kullanılan 2000 kelimeyi öğrenebilirsek veya öğretebilirsek aynı kaynakları anlama oranımız sırasıyla yüzde 90.3, yüzde 87.4, yüzde 80.3 ve yüzde 78.1 olacaktır. Bu doğrultuda ’Voice Of America’ haberlerini İngilizce’de en çok kullanılan 1500 kelimeyle vermektedir. Aynı haber kanalının sitesinde İngilizce’de en çok kullanılan 1500 kelimeyi bulmak mümkün.

Doç. Dr. Yakup Çetin, yabancı dil öğretmenlerinin sınıf ortamında İngilizce’de en çok kullanılan 1000 kelimeyi ve belli başlı yapılarını öğrencilerin öğrenme stiline (görsel, işitsel ve kinestetik) uygun bir şekilde çoklu zek? kuramı çerçevesinde eğlenceli yolla öğretmesi gerektiğini söyledi. MEB’in ise bu kelimelerin öğretilmesine yönelik kitaplar hazırlaması gerektiğine değindi.

Doç. Dr. Çetin, "Bunları hazırlamak için mutlaka uzmanlardan yardım almalıdır. Yılda 100 kelime (bu her bir dönem 50 kelime demektir) ve toplamda en çok kullanılan 1000 kelimeyi öğretebilirsek, öğrencilerimiz liseden mezun olduklarında İngilizcede konuşulanların ve yazılanların Paul Nation’ın tespit ettiği gibi yaklaşık %80 fazlasını anlayacaktır ve konuşacaktır. Bu da Türkiye’de yabancı dil adına çok şeyi değiştirecektir. Siz ne dersiniz, denemeye değmez mi?" diye konuştu.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.