banner

Oyun bağımlılığı, diğer bağımlılıklardan farklı




Oyun bağımlılığının diğer bağımlılıklardan farklı olduğu belirlendi. İngiliz bilim adamlarının araştırmasına göre, oyun bağımlılarının beyninin ödül merkezinde değişiklik oluyor

İngiltere'deki Cambridge ve Londra üniversitelerinden bilim adamlarının araştırması, aşırı oyun oynayanların beyninin ödül merkezinde değişiklik olduğunu, bu nedenle oyun bağımlılığının diğer bağımlılıklardan farklılık gösterdiğini ortaya koydu.

Araştırmaya bahis ve benzer oyunlara bağımlılar ile bu oyunları oynamayanlar katıldı.

Tüm katılımcılarda, vücutta morfin gibi etki gösteren opioid (bir kimyasal) alıcılarının sayısını ölçen bilim adamları her iki grupta da fark bulamadı. Bu, oyun bağımlılığının diğer bağımlılıklardan farkının ilk göstergesiydi. Kokain, alkol, tütün gibi başka bağımlılıkları olanlarda opioid sayısında artış olduğu biliniyordu.

Daha sonra sporun ardından doğal olarak üretilen endorfinin hormonunun salgılanması için katılımcılara ilaç (amfetamin) verildi. 

Oyun bağımlılarının ilaçtan sonra daha az endorfin salgıladığı ve daha az mutlu olduğu görüldü.

Bilim adamları, oyun bağımlılarının beynindeki değişiklik nedeniyle zamanla daha az mutlu olduğunu, mutlu olmak için daha fazla oyun oynadığını ve bağımlılığın arttığını, beynin opioidlere çok daha az tepki verdiğini belirtti. 

Oyun bağımlılığının tedavisinde yeni yöntemlerin kullanılmasına ışık tutan araştırmanın sonuçları Berlin'deki Psikofarmokoloji Kongresi'nde sunuldu.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.