banner

Çocuğunuzun IQ seviyesini nasıl yükseltebilirsiniz?




IQ’nun kelime anlamı nedir? Normal bir insanın IQ aralığı kaç olmalıdır? Çocuğunuzun IQ’sunu yükseltmesine nasıl yardımcı olabilirsiniz? IQ seviyesi çalışmalarla yükseltilebilir mi? IQ seviyesinin yükselmesinde neler etkili? Einstein’ın IQ seviyesi nedir? İşte IQ ile ilgili tüm merak edilenler;

İngilizce ‘intelligence quotient ' kelimelerinin baş harflerinden oluşan IQ, zekâyı ölçme amaçlı birkaç farklı standartlaştırılmış testlerden çıkarılan değer anlamına gelir. IQ deyimi Almanca Intelligenz quotient olarak Alman psikolog Wilhelm Stern tarafından 1912 yılında Alfred Binet ve Theodore Simon'un tasarladığı zekâyı ölçme amaçlı birkaç farklı standartlaştırılmış testlerden çıkarılan değerdir ve insanlar arasında zekayı kıyaslamanın bir yoludur. IQ sonuçları çeşitli nedenlere; örneğin, ölümlülük, hastalıklılık, ailevi, sosyal konum ve önemli unvanlarla ve ailesel IQ ile ilişkilendirilmiş olsa da kalıtsallık miktarı ve kalıtsallığının tartışma konusu olup olmasında halen anlaşmazlıklar vardır.

Toplumda, yüksek IQ’ye sahip olan herkesin başarılı olacağı kanısı hakimdir fakat, yüksek IQ’lu bireyler için bu her zaman geçerli değildir. Buna rağmen yüksek IQ pek çok şeye bakış açımızı değiştirir. Özellikle eğitimsel faaliyetlerde bizim hayatımızı oldukça kolaylaştırır. Önceleri IQ derecesinin, kişi yetişkin olduğunda sabitlendiği düşünülse de, bazı yeni araştırmalar IQ derecesinin arttırılabileceğini göstermiştir.

Normal IQ seviyesi

 Normal bir insanın IQ seviyesi 90-110 arasındadır.

Ünlü Fizikçi Albert Einstein’ın IQ seviyesi

Ünlü Fizikçi Albert Einstein’ın IQ skoru 160’tı.









İşte IQ Düzeyleri

0-25 arası ağır gerilik

26-50 arası orta gerilik

51-75 arası hafif gerilik

76-90 arası sınır zeka

91-110 arası normal zeka

111-125 arası ileri zeka

126-140 arası üstün zeka

140-155 arası çok üstün zeka

156 ve üzeri deha

Peki IQ seviyesi yükseltilebilir mi?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kitap okuma deneyimi IQ'yu artırmada etkili

ABD'de bir grup akademisyen, çocuk gelişimi üzerine 8 farklı çalışmanın sonuçlarını değerlendirerek, kitap okuma deneyiminin IQ seviyesinin yükseltilmesinde etkili olduğu sonucuna ulaştı.

Akademisyenler, zihinsel gelişime ilişkin araştırmalarda, özellikle 4 yaşın altındaki çocuklara etkileşimli kitap okunmasına ilişkin önerilerin öne çıktığını tespit ederek, "etkileşimli kitap okuma deneyiminin bir çocuğun IQ'sunu en az 6 puan yükseltebileceğine" işaret etti.

Araştırma ekibinin makalesi, "Perspectives on Psychological Science" dergisinin Ocak 2013 sayısında, John Protzko, Joshua Aronson ve Clancy Blair imzasıyla yayımlandı.

Makalede, araştırmalar sırasında anne ve babaların etkileşimli okumayla ilgili eğitim programlarına katıldığı ve kitabı okurken çocuklara ucu açık sorular yöneltmek ya da çocukları mümkün olduğunca ayrıntılı açıklama yapmaya teşvik etmek gibi "müdahalelerin", onları okuma deneyiminin aktif bir parçası kılmaya yardımcı olduğu belirtiliyor.

Amerikalı akademisyenler, okuma deneyiminin "etkileşimli" olmaması durumunda, IQ gelişimi açısından benzer bir sonuca ulaşılamayabileceğini ise özellikle vurguluyor.

7 günde Einstein gibi olmak mümkün mü?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7 günde Einstein gibi olmak mümkün mü? Beynin herhangi bir kas gibi olduğunu ve egzersizlerle güçlenebileceğini öne süren İskoçya’daki Edinburgh Üniversitesi’nin Biyomedikal Bölümü’nden Prof. Mark Lythgoes’in 1 hafta süren programı BBC’de yayınlandı.

Programa katılan 100 kişinin IQ’larında, yüzde 40 oranına varan artış görüldü. Bu artış katılımcıların programa katılmadan önce girdikleri testle, programdan sonra uygulanan test sonuçları karşılaştırılarak elde edildi.

İşte bir haftalık IQ artırma programı









Cumartesi: Dişinizi her zaman kullandığınız elinizle değil, diğeriyle fırçalayın. Ve gözünüzü kaparatak duş alın.

Pazar: Sabah saatlerinde bulmaca çözün. Ve kısa yürüyüşe çıkın.

Pazartesi: Akşam yemeğinde yağlı balık yiyin. İşe ya yürüyerek ya bisikletle ya da daha önce kullanmadığınız bir araçla gidin.

Salı: Sözlükten bilmediğiniz sözcükleri öğrenin. Ve bunları günlük konuşmanızda kullanmaya çalışın.

Çarşamba: Yoga, Pilates ya da meditasyon derslerine katılın. Daha önce tanımadığınız bir insanla konuşun.

Perşembe: İşe daha önce kullanmadığınız bir yoldan gidin. Televizyondaki ciddi bilgi programlarını izleyin.

Cuma: Alkol ve kafein tüketmekten kaçının. Alışverişe çıkarken listeyi ezberlemeye çalışın.

iQ’su yüksek olanlar olmayanlara göre daha mutlu

 

 

 

 

 

 

  manlig-halsa.se

 

 

"Psychological Medicine" dergisinde yayımlanan araştırmada, İngiliz bilim adamları, düşük IQ seviyesinin genellikle düşük gelir, çeşitli sağlık sorunları, günlük yaşamda başkalarının yardımına ihtiyaç duyma ile ilişkilendirildiğini ve tüm bu unsurların da mutsuzluğa katkıda bulunduğunu açıkladı.

6 bin 870 kişinin katıldığı çalışmada araştırmacılar, katılımcılara kendilerini mutlu hissedip hissetmediklerini sordu.

"Kendisini çok mutlu hissettiğini" söyleyen katılımcıların yüzde 43'ünün, IQ seviyesi 120-129 olan grupta yer aldığı belirlendi.

"Kendisini çok mutsuz" hissedenlerin büyük bir kısmının ise IQ seviyesi 70-79 olan grupta olduğu ortaya çıktı.

Araştırmayı yöneten Angela Hassiotis, elde edilen sonuçların normal zeka seviyesinin altındaki kişilerin kendilerini mutsuz hissetme olasılığının daha yüksek olduğuna işaret ettiğini söyledi.

Hassiotis, yoksul ailelerin çocuklarına yönelik uzun süreli stratejilerin, çocukların hem zeka seviyesine hem de mutluluklarına olumlu etki yapabileceğine dikkati çekti.

Araştırmada, zeka seviyesi düşük kişilere daha fazla destek verilmesi gerektiği belirtildi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.