banner

Bebeğin hasta olmaması için yetişkinler boğmaca aşısı olmalı




Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği Başkanı Prof. Dr. Ünal, bebek ve çocukların boğmacadan korunması için özellikle evde yaşayan erişkinlerin bu hastalığa karşı aşılanması gerektiğini söyledi.

asiBebek ve çocukların boğmacadan korunması için özellikle evde yaşayan erişkinlerin bu hastalığın aşısını yaptırması gerektiği bildirildi.

Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, hastalıklardan korunmada aşının hayati önem taşıdığını söyledi.

Erişkinlere yapılan bazı aşıların, doğrudan kendilerini koruduğu gibi aynı zamanda bebek ve çocuklara hastalık bulaşmasını engellediğini belirten Ünal, "Genellikle çocuk hastalığı olarak bilinen ve özellikle hayatın ilk 6 ayında ölümcül olabilen boğmacaya karşı aşı da bunlardan biri" diye konuştu.

Bebeğe mikrobu anne baba bulaştırıyor

Boğmacaya karşı erişkinlere uygulanan aşının, bebekleri koruduğuna işaret eden Ünal, "Boğmaca aşısı, erişkin yaşa gelindiğinde etkinliğini kaybediyor. Tetkiklere göre, 15 günden fazla devam eden nedensiz öksürüklerin temelinde yüzde 29 boğmaca yatmaktadır. Boğmaca büyüklerde öldürücü olmayabilir ama çocuklar için tehlikelidir" dedi.

Bu nedenle yetişkinlerin aşılanmasının önemini vurgulayan Ünal, "Asıl mikrobu anne, baba, büyükanne, büyükbaba gibi büyükler bebeğe bulaştırıyor. Bu nedenle yetişkinler de boğmaca aşısını yaptırmalı" uyarısında bulundu.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.