banner

5 yılda 5 bin Suriyeli öğrenciye burs




Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Suriye'nin yeniden inşasında ihtiyaç duyulacak insan kaynağını yetiştirmek üzere 5 yılda 5 bin Suriye uyruklu üniversite öğrencisine burs verecek.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığınca (YTB) başarılı öğrencilere uluslararası çapta verilen "Türkiye Bursları'ndan, 5 yılda 5 bin Suriyeli öğrencinin faydalanması hedefleniyor.

YTB, savaş sonrası Suriye'nin yeniden inşa edilmesinde ihtiyaç duyulacak yükseköğrenimini tamamlamış insan kaynağı yetiştirmek üzere proje geliştirdi.

Buna göre, Türkiye Bursları'ndan 5 yılda 5 bin Suriyeli öğrencinin yararlanması sağlanacak. Uluslararası başarılı öğrencilere yönelik bu burstan, sadece Türkiye'deki kamplarda kalan Suriyeli öğrenciler değil Suriye ve komşu ülkelerde yaşayan Suriye uyruklu öğrenciler de faydalanacak. 

Suriyeli yükseköğretim öğrencileri, Türkiye Bursları kapsamında, aylık burs, 1 yıl Türkçe eğitimi, konaklama, öğrenim harcı, genel sağlık sigortası ve ulaşım desteği imkanından yararlanacak.

Öte yandan YTB, Suriyeli öğrencilerin eğitimi alanında uluslararası işbirlikleri de yapıyor. Bu kapsamda 2014-2015 akademik yılına mahsus Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) işbirliğinde Albert Einstein Alman Akademik Mülteci Girişimi (DAFI) burs programının Türkiye'deki uygulamasına YTB destek veriyor.

Bin 526 Suriyeli yararlandı

2014-2015 akademik yılında Türkiye Bursları'na 176 ülkeden 82 bin başvuru geldi.

Suriyeli uyruklu lisans düzeyindeki öğrencilerin başvurular içerisindeki payı yüzde 20'ye karşılık geliyor. Burslardan faydalanan Suriye uyruklu öğrencilerin içinde çok sayıda Türkmen öğrenci bulunuyor.

Türkiye Bursları'ndan 2014'e kadar 500, 2014'ten sonra ise bin 26 olmak üzere toplam bin 526 Suriyeli öğrenci yararlandı.

Türkiye burslarına başvuru 10 kat arttı

YTB'nin Türkiye Bursları'na 2011'de 8 bin öğrenci başvururken, bu sayı 10 kat artarak, 2014'te 82 bine yükseldi. Burslara başvuran ülke sayısı da 2011'de 50 iken 2014'te 176'ya çıktı.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.