banner

Her eve 3G hizmeti geliyor




Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 3G'nin çekmediği yer bırakmayacaklarını belirterek, "Artık her evin ADSL gibi kendine özel 3G hizmeti olacak. Femtocell ile her eve, kuruma ya da siteye özel 3G bağlanabilecek. Artık vatandaşımız uygun fiyata kişiye özel 3G’ye kavuşacak" dedi.

Bakan Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK), mobil şebekelerde kullanılan femtocell cihazlarına ilişkin düzenleme yaptığını belirterek, söz konusu cihazların devreye girmesi ile 3G’nin ulaşmadığı ya da baz istasyonlarındaki yüklenme nedeniyle 3G hizmetinin sağlıklı alınmadığı ev ve kurumlara hızlı ve uygun fiyata 3G hizmeti götürülebileceğini bildirdi.

Azami çıkış gücü 100 miliwatt ve altında olan femto cihazlarının evlerdeki ADSL modemlere benzediğine işaret eden Yıldırım,  “Artık her evin ADSL gibi kendine özel 3G hizmeti olacak. Artık 3G hizmetini sağlıklı alamayan evler, siteler, şirketler femto cihazı bağlatarak bu hizmeti daha kaliteli alacaklar” diye konuştu. 

Baz İstasyonlarının yükü azalacak

Bakan Yıldırım, söz konusu cihazların şebeke cihazı olarak adlandırılmasına karşın telsiz ücretlerinden muaf tutulacağının altını çizerek, şunları kaydetti:

“Bu cihazlardan telsiz ücreti de almayacağımız için operatörlerden bu cihazları alacak olan vatandaşlarımız 3G hizmetini daha uygun fiyata alabilecekler. Artık vatandaşımız uygun fiyata kişiye özel 3G’ye kavuşacak, bu sayede 3G çekmeyen yer de kalmayacak. Femtocell sistemleri, kablosuz şebekeden bağımsız olması nedeniyle işletmecilerin şebeke karışıklığını azaltacak. İşletmecilerin makro şebekelerindeki yoğunluğun bir kısmının sabit şebekelere kaydırılması suretiyle kule ve konvansiyonel baz istasyonlarının üzerindeki yük de önemli ölçüde azalacak.”    

“Femto ile cepten ev cihazları kontrolü yaygınlaşacak”

Abone tipi femto cihazları aracılığıyla kullanıcıların yüksek kalitede üçüncü nesil mobil haberleşme hizmetini alması ile genişbant internet kullanımının artacağına işaret eden Yıldırım, “Bu durum ülkemizin otomasyon hizmetlerini daha fazla kullanmasını da sağlayacak. Hatta evde veya ofiste kullanılan cihazların cep telefonu ile kumanda edilebilmesi gibi çeşitli hizmetler de femtocell cihazlarıyla birlikte yaygınlaşmaya başlayacak” dedi.   

Femtocell Nedir?

Küçük işletme ve konutlar için dizayn edilen küçük ve düşük ölçekli hücresel baz istasyonu teknolojisine Femtocell deniyor. Femtocell, geniş band DSL ve 2,5G Kablosuz standartlarını destekliyor. IP standardının kullanılması nedeniyle özellikle pahalı GSM antenleri yerine bu teknoloji ile daha küçük alanlara hizmet verilebiliyor.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.