banner

En büyük ücretsiz eğitim platformu Khan Academy artık Türkçe




300 milyondan fazla ders ile dünyanın en büyük sınıfı olan ücretsiz eğitim platformu Khan Academy artık Türkçe. Kuruluşundan bu yana eğitime katkı veren STFA Grubu, dünya üzerinde Türkçe konuşan 240 milyon kişinin yararlanması için Khan Academy’i Türkçe’ye çevirmek için işbirliği yaptı.

STFA Grubu, dünya üzerinde Türkçe konuşan 240 milyon kişinin yararlanması için Khan Academy’i Türkçe’ye çevirmek için işbirliği yaptı. Türkçe eğitimde yenilik niteliğindeki bu işbirliği, Salt Galata’da düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyu ile paylaşıldı. Basın toplantısına STFA İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali Neyzi, Milli Eğitim Bakanlığı YEĞİTEK Genel Müdürlüğü Eğitim Yayınları ve İçerik Grup Başkanı Mustafa İLKHAN ve Khan Academy (ABD) yetkilileri katıldı.

Eğitim alanında yaşanan reformların teknolojinin gelişmesi sonucu ortaya çıktığını söyleyen STFA İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali Neyzi, “Amacımız, ‘istediğin zaman, istediğin yerde ve istediğin hızda’ dünya standartlarında bir eğitim misyonu olan ücretsiz platform Khan Academy’i, ülkemizdeki milyonlarca öğrencinin, öğretmenin, çocuğuna derslerinde yardım etmek isteyen annenin, dışarıdan okul bitirmek isteyen herhangi bir bireyin, kısaca öğrenmek ya da öğretmek isteyen herkesin hizmetine Türkçe olarak sunmak.” dedi. STFA Grubu’nun kuruluşundan bu yana eğitime verilen katkının çok önemli bir yeri olduğunu belirten Mehmet Ali Neyzi işbirliği ile ilgili şunları söyledi: “Şu anda 21. yüzyılın getirdiği teknolojiler ile dünyada eğitim ve öğrenim alanında büyük bir değişim yaşanıyor. Tüm dünyada bu değişimin öncüsü kabul edilen Khan Academy, geleceğin eğitim sistemi olarak nitelendiriliyor. Türkiye’de de eğitim konusunda yenilikçi adımların atıldığına şahitlik ettiğimiz bir dönemdeyiz. Biz de STFA olarak kuruluşumuzun 75. yılını kutladığımız bugünlerde, hem dünyada hem de Türkiye’de eğitim alanında yaşanan bu değişimin bir parçası olmanın ve dünyanın en büyük ücretsiz eğitim platformu Khan Academy’i Türkçe’ye kazandırmanın gururunu yaşıyoruz.”

MEB ile anlaşma imzalandı

Khan Academy’nin Türkçe içeriği, STFA Bilimsel ve Teknik Yayınları Çeviri Vakfı ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında yapılan işbirliği çerçevesinde Türkiye genelindeki okullara ulaşması hedefleniyor. Ayrıca MEB tarafından hayata geçirilen Eğitim Bilişim Ağı kapsamında Khan Academy Türkçe derslerinin de yer alması için Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü (YEĞİTEK) anlaşma imzalandı. Türkiye’de eğitim alanında büyük yeniliklerin gerçekleştiğini söyleyen Milli Eğitim Bakanlığı YEĞİTEK Genel Müdürlüğü Eğitim Yayınları ve İçerik Grup Başkanı Mustafa İlkhan, “Eğitimin teknolojiyle buluştuğu bir ülke olma yolunda hızla ilerlerken Khan Academy Türkçe’nin de bu gelişimde önemli bir rol oynayabileceğini düşünüyorum. Khan Academy’yi zaten takip ediyorduk; Türkiye’ye gelmiş olmasını sevinç ile karşılıyoruz. Yaptığımız iş birliği kapsamında Khan Academy Türkçe eğitim içeriklerini Millî Eğitim Bakanlığı’mızın Eğitim Bilişim Ağı’na dahil ettik. Türkiye’de eğitimin geleceği için Khan Academy gibi dünya çapında önemli bir iş birliğimiz ve arkasında Bilimsel ve Teknik Yayınları Çeviri Vakfı güvencesi olmasından mutluluk duyuyoruz.” diye konuştu.

Web sitesi 2014 Haziran'a hazır

Khan Academy’de yer alan 5 bin eğitim videosunun yaklaşık 1500 tanesi Türkçeleştirildi. Khan Academy Türkçe’den bugüne kadar 500 bin kişi faydalandı. Khan Academy’de yer alan interaktif alıştırmalar, testler, gösterge panosu ve eğitim materyallerinin Türkçeleştirme işi 2014 yılında başlanacak. Khan Academy Türkçe’nin web sitesinin tam donanımlı olarak devreye girmesi 2014 Haziran ayı olarak planlanıyor.

Engelliler için de çözümler sunan Khan Academy Türkçe’de tüm Türkçe videolar işitme engelliler için altyazı seçeneğine sahip. Ayrıca cep telefonu ve mobil uygulamalar üzerinden görme engelliler de Khan Academy Türkçe derslerini sesli olarak takip edebilecek.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.