banner

Eğer Facebook’un bu özelliğini kapatmadıysanız yandınız!




Eğer Facebook’un bu özelliğini kapatmadıysanız internet faturanız biraz kabarık gelebilir

Facebook sayfasındaki videolar, sadece ekranda kaldığı sürelerde aktif oluyor. Öte yandan uzmanlar, beklenmeyen faturalarla karşılaşılmaması için internet sitelerindeki otomatik video oynatma özelliğinin kapatılmasını öneriyor

Sosyal paylaşım sitesi Facebook, videoların otomatik oynatılmasına ilişkin, "Videoların minimum veri kullanması için gereken hassasiyeti gösteriyoruz" açıklamasında bulundu.

Son dönemde bazı internet sitelerindeki otomatik video oynatma özelliği, kullanıcıların farkında olmadan kotalarını bitirmelerine yol açabiliyor. Bunun devam etmesi halinde, kota aşım ücretlerinin yüksekliğinden dolayı kullanıcı yüksek miktarda faturalarla karşılaşabiliyor. 

Konuya ilişkin olarak sosyal paylaşım sitesi Facebook'tan AA'ya yapılan açıklamada, kullanıcıların minimum veri kullanması için gereken hassasiyetin gösterildiği belirtildi. Videoların sadece ekranda kaldığı sürelerde aktif olduğu ifade edilen açıklamada, video üzerinde beklenmediği takdirde aşırı bir veri kullanımı olmayacağı kaydedildi.

Öte yandan uzmanlar, beklenmeyen faturalarla karşılaşılmaması için kullanıcıları söz konusu internet sitelerindeki otomatik video oynatma özelliğini kapatmaları önerisinde bulunuyor.

Otomatik başlatılan videolar, özellikle tablet ve cep telefonundan internete bağlanıldığında internette gezinme deneyimini oldukça yavaşlatıyor. Bunun yanı sıra 5 dakikalık kota aşımı için ödenen ücret 3 lirayı buluyor.

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, bu şekilde otomatik başlayan video içeren sitelerin müşterilerin hizmet öncesi bilgilendirme hakkını ihlal ettiğini söyledi. Bundan kaynaklanan aşırı ücretlerin de müşteri hakkı ihlali olduğunu dile getiren Çakar, kullanıcıları bu konuda bilinçli davranmaya çağırdı.

Otomatik oynatma özelliği kapatılabiliyor

Bu özelliği tamamen kapatmak isteyen kullanıcıların yapacağı şey ise oldukça basit. Site ayarlarından otomatik video oynatma özelliğinin sadece kablosuz ağlarda (Wi-fi) etkin ya da tamamen kapalı konuma getirilmesi gerekiyor.

Facebook'a PC'den bağlanan kullanıcıların da ayarlar sekmesinden 'videolar' başlığını tıklamaları gerekiyor. Kullanıcıların burada yer alan 'video ayarları' başlığında yer alan 'videoları otomatik oynat' seçeneğini kapatmaları yeterli.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.