banner

Şarj sorunu tarih oluyor




Singapur'lu araştırmacılar, sadece iki dakikada yüzde 70 şarj olabilen yeni nesil bir lityum-iyon pil geliştirdiler.

Teknolojide devrim yaratacak bu yeni teknoloji sayesinde yepyeni bir pil ortaya çıkarmak yerine, mevcut lityum-iyon pillerde geliştirmeler yapılabilecek.

Yenilenen pilin sırrı, nano yapısında. Yeni teknoloji, anotta kullanılan geleneksel grafit yerine, ucuz bir titanyum dioksit jelden faydalanıyor. Aynı madde, UV ışınlarını emmesi için güneş kremlerinde de kullanılıyor. Bilim adamlarının bileşimleri nano yapılara dönüştürmesini keşfetmeleri sayesinde şarj işlemi hızlı yapılabiliyor. Bu basit yenilik sayesinde lityum-iyon piller, 20 kat hızlı şarj olabiliyor ve 20 kat daha uzun dayanabiliyor (20 seneden fazla).

Araştırmacılar, yeni teknoloji sayesinde elektrikli otomobillerin şarj işlemini önemli ölçüde hızlandırabileceklerini söylüyorlar. İyi haber ise araştırmacılara göre yenilenen pilin piyasaya sürülmesi, sadece 2 sene sürecek. Yeni teknolojinin yepyeni bir yöntem yerine mevcut lityum-iyon piller üzerinde geliştirme yapıyor olması, onu daha inandırıcı kılıyor.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.