banner

Ortaokul öğrencilerinden ‘robotu dans ettiren’ yazılım




Bursa'da, özel bir kolejin 7'nci sınıf öğrencileri tarafından geliştirilen yazılımın uygulandığı "Nao" adlı robot, halk danslarına eşlik edebiliyor.

Bursa'da, özel bir kolejin 7'nci sınıf öğrencileri tarafından geliştirilen yazılım sayesinde bilgisayar komutlarıyla yönlendirilen robot, çalınan müziğe ritmik hareketlerle eşlik edebiliyor.

Uludağ Üniversitesinde (UÜ) Proje Yönetim Merkezi ile Teknoloji Transfer Ofisi iş birliğiyle bu yıl 4'üncüsü düzenlenen "Bilgilendirme ve Ar-Ge Günleri"nde, öğrencilerin birbirinden ilginç projeleri ilgi görüyor.

Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi'ndeki etkinlikte, geliştirdikleri elektronik robot ve yazılımları sergileyen bir kolejin 7'nci sınıf öğrencileri, ziyaretçiler, üniversite öğrencileri ve akademisyenlerin ilgisini çekti.

Projenin sahibi 5 öğrenciden Mücahit Efe (13), AA muhabirine yaptığı açıklamada, okullarının yurt dışından temin ettiği yapay zekaya sahip "Nao" adlı robotu, geliştirdikleri yazılımla yönlendirdiklerini söyledi.

Efe, bilgisayar desteğiyle robota komutlar verdiklerini belirterek, "Okulumuz tarafından temin edilen robot için yazılım geliştirdik. 'Bunu yap, şunu yap' diyoruz. Bilgisayarda 'otur, kalk, konuş, yürü, şarkı söyle' şeklinde komutlar veriyoruz, o da yapıyor. Hatta robotumuz, yerleştirdiğimiz yazılımla müziğe ritmik hareketlerle eşlik edip oynayabiliyor" dedi. 

ODTÜ'de derece aldılar

"Çizgi izleyen mini sumo" adını verdikleri robotu ve yazılımını kendilerinin geliştirdiği bilgisini veren Efe, bununla Orta Doğu Teknik Üniversitesinde (ODTÜ) düzenlenen bir yarışmada dereceye girdiklerini anlattı.

ODTÜ'deki yarışma ve robota ilişkin bilgi veren Efe, "Çizgi izleyen mini sumo ile 650 kişi arasında 15'inci olduk. Yüzde 90'ı üniversiteliydi. Çizgiyi izliyor ve en kısa zamanda gitmeye çalışıyor. Bununla dereceye girdik. Bunun altında 16 sensör var, çizgiyi takip ediyor, önüne bir engel çıkınca duruyor. Mesela orada kapı var, kapıda duruyor, açılınca devam ediyor. Yani komuta göre hareket ediyor" diye konuştu.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.