banner

BTEC programları ile eğitimde uluslararası fark yaratıyor




Türkiye’de 2041 yılında toplam çalışan sayısının 65 milyon olacağı tahmin ediliyor. Böyle bir durumda iş gücüne katılacak kişileri de gelecek neslin çalışma hayatına hazırlamak gerekiyor. Dünyanın en büyük eğitim çözümleri şirketi Pearson, BTEC programlarıyla mesleki eğitim alanında, eğitimin sağlanmasından sertifikalandırılmasına kadar bütün aşamaları kapsayan bir çözüm sunuyor.

Günümüzde de iş dünyası ciddi bir şekilde söz konusu sorunları hissetmeye başladı. Hem çalışma hayatına yeni atılan kişilerin yeterliliklerinin o meslek için uygun olması mecburiyeti var hem de bu kişilerin gelecek nesil becerilerine de açık olması gerekliliği. Nasıl ki bundan 15 sene önce blogger veya sosyal medya uzmanlığı gibi mesleklerden söz etmek çok yaygın değildiyse, önümüzdeki yıllarda da yeni nesil, bugün belki adını bile bilmediğimiz mesleklerde çalışıyor olacak. İş dünyası için mevcut söz konusu zorluklar aynı şekilde üniversitelere de yansıyor. Gerek lisans öğreniminde gerekse sürekli eğitim merkezleri ve hayat boyu öğrenme merkezlerinde, bireylerin gelecek nesil becerilerini de kazanacak şekilde iş hayatına hazırlanmaları büyük önem taşıyor.

Üniversitelerin sürekli eğitim merkezleri için gündemde yer alan konulardan biri de, sunulan eğitim programlarının standardize edilmesidir. Programların planlanması, sunulması ve ölçme-değerlendirmesini kapsayan süreçte, uluslararası geçerliliği bulunan standartların olması, eğitim için büyük fark yaratılmasını sağlayacaktır. Öte yandan, uluslararası standartlarda sunulan öğrenme programları, öğrenenlerin yurt dışında da kullanabilecekleri sertifikalar almalarını sağlayacaktır. Dolayısıyla hem iş dünyasının beklentilerini karşılayacak standartlarda eğitim verilebilecek hem de uluslararası düzeyde akademik ve mesleki kariyer olanakları zenginleştirilecektir.

HER SEVİYEYE UYGUN ÇÖZÜMLER GELİŞTİRİLİYOR

Dünyanın en büyük eğitim çözümleri şirketi Pearson, eğitimin her alanına yönelik çözümler sunuyor. Bu çerçevede, Türkiye’de mesleki eğitimin kalitesinin artırılmasına ve istihdam edilebilirliğin güçlendirilmesine katkı sağlamayı amaçlıyor. Kalite güvencesi, akreditasyon ve uluslararası geçerliliği bulunan sertifikasyon gibi hizmetleri aracılığıyla mesleki eğitim ve istihdam arasındaki bağın güçlendirilmesine yönelik çalışmalara da büyük değer katıyor.

Pearson kapsamında, mesleki yeterliliklerin geliştirilmesine ve uluslararası sertifikasyona yönelik çalışmalar BTEC (İşletme ve Teknolojik Eğitim Kurulu) tarafından yürütülüyor. Pearson BTEC mesleki eğitim alanında, eğitimin sağlanmasından sertifikalandırılmasına kadar bütün aşamaları kapsayan bir çözüm sunuyor. Farklı boyutlarda ve seviyelerde (Giriş-Seviye 7) eğitim çözümleri geliştiriliyor. Söz konusu seviyeler, yeterliliklerin süresine ve zorluğuna göre belirlenmekte ve Başarı Belgesi (Award), Sertifika veya Diploma ile belgelendiriliyor. Her seviyeye ilişkin olarak, Pearson tarafından alanında uzman kişi ve kuruluşlarla ortaklık içerisinde hazırlanan ve düzenli olarak güncellenen çerçevede müfredat sunuluyor.

AVRUPA YETERLİLİK ÇERÇEVESİ İLE UYUMLU

BTEC programlarının seviyeleri ve kredi değerleri Avrupa Yeterlilik Çerçevesi ile uyumludur. Dolayısıyla öğrencilerin elde ettikleri krediler üniversiteler tarafından tanınıyor ve akademik ilerleme konusunda büyük imkânlar sunuyor. Öte yandan, Pearson, birçok farklı sektörde önde gelen şirketlerle birlikte çalışıyor. Geliştirilen mesleki yeterlilikler şirketler tarafından da tanınıyor ve kariyer olanaklarının zenginleşmesine katkı sağlıyor.

Pearson BTEC tarafından geliştirilen çeşitli seviyelerdeki sertifika programları üniversitelerin farklı alanlarında uygulanabilir. Örneğin, Seviye 5 düzeyindeki programlar, ön lisans müfredatı ile entegre edilerek iki yılın sonunda öğrencilerin hem MYO hem de BTEC diploması alması sağlanabilir. Bu da, öğrencilere lisans tamamlama çalışmaları için uluslararası olanaklar sunacaktır. Benzer şekilde lisans düzeyinde Seviye 6 ve yüksek lisans düzeyinde de Seviye 7 BTEC programları uygulanabilir.

Dünyada iş gücü, teknoloji, data ve mesleki yeterlilikler alanında yaşanan hızlı dönüşüm süreci, iş dünyasının gelecek nesil becerilere olan ihtiyacını artırıyor. Bu durum, üniversitelerin özellikle hayat boyu öğrenme kavramı çerçevesinde hareket eden sürekli eğitim merkezleri için yepyeni ve zorlayıcı bir ortamı beraberinde getiriyor. Sürekli eğitim merkezlerinin standartlara, akreditasyona ve uluslararası sertifikalandırmaya olan ihtiyacı, iş dünyasının da beklentileri doğrultusunda, hızla artıyor. Pearson tarafından geliştirilen ve dünya çapında kabul gören BTEC programları bu çerçeve içerisinde çok büyük bir fırsat sunuyor. Hem merkezler için bir standartlaşma ve kurumsallaşma şansını hem de öğrencilerin uluslararası geçerliliği bulunan seviyelerde ve kredi değerlerinde sertifikalar almalarını sağlıyor.

BTEC 25 SEKTÖRE HİTAP EDİYOR

Pearson kapsamında, mesleki yeterliliklerin geliştirilmesine ve uluslararası sertifikasyona yönelik çalışmalar BTEC (İşletme ve Teknolojik Eğitim Kurulu) tarafından yürütülüyor. Pearson şirketinin bir parçası olan BTEC, İngiltere’nin en büyük ölçme-derecelendirme kuruluşudur. 1922’den bu yana mesleki eğitim alanında çalışan BTEC, 25 sektörde mesleki eğitime dair hemen her alana hitap ediyor. Bugün 110 ülkede 5400’ün üzerinde merkezle hizmet veren BTEC kapsamındaki eğitimlere her yıl 3 milyon öğrenci kaydoluyor. Öğrenmeyi pratik bir yaklaşımla ele alan BTEC tarafından sağlanan yeterlilikler, öğrencilere mesleki ve akademik ilerleme olanakları tanıyor.

Öğrenenler, başarıyla bitirdikleri programın sonucunda, seviyeleri ve kredileri uluslararası anlamda geçerliliğe sahip mesleki yeterliliklere sahip olmaya hak kazanıyorlar. Sertifika ve diplomalar ile belgelendirilen mesleki yeterlilikler, öğrencilerin başarılarının akademik ve mesleki olarak daha büyük bir geçerliliğe sahip olmasına yardımcı oluyor. Pearson, İngiltere’deki üniversitelerin yüzde 97’si ile birlikte çalışıyor. Öte yandan ABD’de, Avrupa’da, Avusturalya’da ve Orta Doğu’da da birçok kurum ve kuruluş ile çalışmalar yürütmektedir. Dolayısıyla öğrencilerin kazandıkları sertifikalar, bahsedilen bölgelerde kariyerlerine devam etmelerine olanak sağlayacaktır.

Sürekli eğitim merkezleri de, uyguladıkları programın gerektirdiği bilgi ve beceri düzeyine bağlı olarak farklı seviyelerde BTEC yeterliliklerini kendi bünyelerinde sunabilirler. Böylece, eğitim programlarına uluslararası düzeyde bir standardizasyon kazandırırken aynı zamanda verecekleri sertifikaları da küresel düzeye taşıyabilirler.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.