banner

Intel Öğretmen Programı oyun tabanlı eğitime yönelik olacak




Intel Türkiye Orta Doğu ve Afrika Kurumsal İlişkiler Direktörü Ferruh Gürtaş, Intel Öğretmen Programı’ndaki gelecek planlarının oyun tabanlı eğitime yönelik olacağını belirtti.

Tüm dünyada eğitim ve girişimciliğin gelişmesi için geniş çaplı çalışmalar yapan Intel, şu anda 70’ten fazla ülkede 200’den fazla eğitim ve girişimcilik programı yürütüyor. Gelişen teknoloji, öğretmenlere yenidünyada eğitim ve öğretme süreçlerinde yeni olanaklar sunuyor. Intel Türkiye Orta Doğu ve Afrika Kurumsal İlişkiler Direktörü Ferruh Gürtaş, Intel Öğretmen Programı’ndaki gelecek planlarının oyun tabanlı eğitime yönelik olacağını söylüyor. 

Intel öğrenci programınızdan bahseder misiniz? Bu program kapsamında ne gibi çalışmalar yapıldı?

Öğrencilerin okuldaki ders saatleri dışında bir arada eğitim almasına yönelik tasarlanmış özel bir program olan Intel Öğrenci Programı; öğrencilere teknoloji okur-yazarlığı, problem çözümleme, kritik düşünme ve birlikte çalışma gibi günümüzün bilgi ekonomisinde başarılı olmaları için gerekli 21. yüzyıl becerilerinin kazandırılmasını amaçlıyor. Intel Öğrenci Programı, teknoloji odaklı projelerle çocukların merak duygusunu besleyen üç ana modül çerçevesinde hazırlanmış 125 saati aşkın ilgi çekici bir müfredat içeriyor. Öğrenciler Teknoloji ve Toplum, Teknoloji ve Girişimcilik, İşyerinde Teknoloji başlıklarını içeren programlar dahilinde teknoloji kullanımındaki yeteneklerini geliştiriyorlar. Türkiye’de T.C. Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile Aralık 2005’te uygulanmaya başlanan Intel Öğrenci Programı kapsamında bugüne kadar Türkiye’de 81 ilde 100 bin’e yakın öğrenciye ulaşıldı.

Öğrenci programı sonrasında elde edilen kazanımlar neler oldu? Bu kazanımların yaygınlaştırılması için projeleriniz var mı?

Programa katılan öğrenciler teknolojiyi etkin kullanmalarında çok önemli gelişmeler kaydedildi. Ayrıca planlama, tasarlama, problem çözme ve birlikte çalışma gibi çok önemli beceriler geliştirdiler. Programa katılan öğrencilerin yüzde 97’sinin programı tamamlaması da ayrıca programın başarısını kanıtlayan önemli bir veridir. Intel’in eğitim girişiminin bir parçası olan Intel Öğrenci Programı şu anda Türkiye, Arjantin, Brezilya, Şili, Çin, Mısır, Hindistan, İsrail, Malezya, Meksika, Filistin, Nijerya, Ürdün, Rusya ve Ukrayna gibi bir dizi ülkede uygulanıyor. Bu kapsamlı program başlangıcından bu yana bir milyonu aşkın öğrenciye ulaştı.

1 MİLYAR DOLAR YATIRIM YAPTIK

Eğitimde teknolojinin kullanımı git gide artıyor. Öğrencilerin teknolojiyi etkin ve doğru kullanabilmesi açısından yaptığınız çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz?

Intel olarak tüm dünyada eğitim ve girişimciliğin gelişmesi için geniş çaplı çalışmalar yapıyoruz. Şu anda 70’ten fazla ülkede 200’den fazla eğitim ve girişimcilik programı yürütüyoruz. Intel’in tüm dünyadaki eğitim atmosferinin geliştirilmesi amacıyla yola çıkarak öz kaynaklarıyla destek verdiği bu projelere toplamda 1 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdi. Buna ek olarak Intel çalışanları geçtiğimiz 10 yılda 60’tan fazla ülkede eğitim faaliyetlerini geliştirmek için kendi çalışma saatlerinden gönüllü olarak toplamda 3 milyon saati bu alana yönlendirdiler.

Intel’in en önde gelen eğitim ve girişimcilik projelerine baktığımızda ise şunları örnek olarak gösterebiliriz;

Öğretmenlerin teknolojiyi sınıflarda etkin kullanmalarını amaçlayan bir gelişim programı olan Intel Öğretmen Programı, dünyada 70’ten fazla ülkede aktif durumda ve 13 milyondan fazla öğretmene ulaştı. Türkiye’de de 10 yılı aşkın süredir devam ettirdiğimiz eğitimlerle 200 binden fazla öğretmene ulaştık. 

Amerika Birleşik Devletleri’nde 1997’den beri Intel sponsorluğunda yürütülen Uluslararası Bilim ve Mühendislik Şenliği (ISEF), 9. ve 12. sınıflar arasındaki genç bilim adamları ve mucitlerin kendilerini gösterebilecekleri dünyanın en büyük bilim gösterisi olma özelliğini taşıyor. Intel ISEF’te her yıl 50’nin üzerinde ülkeden 1500’ü aşkın öğrenci bu fuarda birbirinden ilginç projelerini sergiliyor ve 4 milyon dolarlık burs ve ödüller için yarışıyorlar.

Intel, ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki öğrenci ve öğretmenlerin yanı sıra “Yükseköğretim Programı” çatısı altında topladığı özel eğitim programlarıyla üniversite öğrencilerini ve genç girişimcileri de destekliyor. Dünya çapında 34 ülkede 150 üniversite ile işbirliği yapılarak oluşturulan Intel Yüksek Eğitim Programı elde edilen teknoloji uzmanlığının ve bilgisinin yerel ekonomilere aktarılmasında yardımcı olmak için öğrencilerine birinci sınıf araştırma liderliğine, doğrudan teknoloji desteğine ve teknoloji girişimcilik yeteneklerine giden yolu açıyor. Matematik, fen ve mühendislik bilimlerini kucaklayan bu çatı altında Intel, “Mühendislikte Mükemmellik” ve “Girişimcilik Forumu” gibi programlar yürütüyor.

Eğitimde ileriye dönük planlarınızda ağırlıklı olarak hangi konular gündeminizde yer alıyor?

Biz Intel olarak eğitim alanında insan faktörünün gelecekte de önemini yitireceğini kesinlikle düşünmüyoruz. Öğretmenlerin her zaman eğitim süreçlerinde çok önemli bir rolü olacaktır. Ancak gelişen teknoloji, öğretmenlere yeni dünyada eğitim ve öğretme süreçlerinde yeni olanaklar sunuyor, işlerini kolaylaştırıyor ve öğrenmeyi çocuklar için daha eğlenceli ve etkili bir hale getiriyor. Teknolojik olanakların artmasıyla birlikte, öğretmenlerin rolü değişiyor, ders anlatmaktan öteye geçiyor, öğrencilere yol ve yön gösteren birer danışmana dönüşmelerini sağlıyor. Intel Öğretmen Programı’ndaki gelecek planlarımız oyun tabanlı eğitime yönelik olacak. (game-infused learning)

Bunun yanında gündemimizdeki en önemli başlıklardan birisi Intel Türkiye olarak 2014 Mayıs ayında İTÜ Teknokent’te hizmete açtığımız Intel Ar-Ge Merkezi. Bu merkezimiz aynı zamanda Intel’in tüm dünyada Dublin ve Münih’ten sonraki üçüncü açık Ar-Ge merkezi yatırımı. Ana odak alanları Eğitim ve Nesnelerin İnterneti olan Intel İstanbul Ar-Ge Merkezi, çok kısa bir zamanda ilk ürünlerini vermeye başladı. Türkiye’deki çalışmalarımız özellikle Nesnelerin İnterneti ve ileri eğitim teknolojileri konularına odaklanmış durumda. Eğitim alanında Intel RealSense teknolojisini kullanan “Adaptif Öğrenme Platformu” adını verdiğimiz bir proje üzerinde çalışıyoruz. Ar-Ge Merkezi’nde bu projeyi “Geleceğin Öğrenme Ortamı” olarak da isimlendiriyoruz. Bu sisteme göre bilgisayar ve tabletle ders çalışan öğrencilerin göz ve yüz hareketleri gibi fiziksel verileri üç boyutlu kameralarla algısal hesaplama teknolojisi sayesinde izleniyor. Bu veriler kullanılarak öğrencinin derse ve konuya olan ilgisi düzenli olarak ölçülüyor. Bu sayede kişiye özel bir tablo ortaya çıkartılarak öğrenme sürecinin daha efektif kullanılabilmesi için platform otomatik seçenekler kurgulayabiliyor.

İLK KEZ İSTANBUL’DA YAPILDI

Intel Türkiye eğitime büyük önem veriyor ve bu yönde birçok projeler gerçekleştiriyor. Geçtiğimiz ay yapılan Intel Eğitim Zirvesi hakkında bilgi alabilir miyiz? Bu yıl için hedeflenen amaçlara ulaşıldı mı?

10 yıldır Avrupa’nın çeşitli şehirlerinde düzenlenen Intel Eğitim Zirvesi’nin bu sene ilk defa İstanbul’da gerçekleştirilmesi Intel’in ülkemize verdiği önemin büyük bir kanıtı oldu. Bu yılki teması “Kültürlerin Eğitim ile Yakınlaşması” olan Zirve’de; Intel’in yüksek eğitim teknolojileri, eğitim ve teknolojinin entegrasyonunu teşvik etmek amacıyla yapılan çalışmalar ile Türkiye ve bölgede uygulanan devrim niteliğindeki eğitim teknolojileri değerlendirildi. Zirveye 100’den fazla uluslararası katılımcıyla beraber 500’den fazla katılım gerçekleşti. Bu etkinliğe eğitim camiasından birçok profesyonelle birlikte Intel Başkan Yardımcısı John Davies ve Intel Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Kurumsal İlişkiler Direktörü Guenther Juenger gibi üst düzey Intel yöneticilerinin katılması da oldukça önemli gelişmeler oldu.

“Intel, ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki öğrenci ve öğretmenlerin yanı sıra “Yükseköğretim Programı” çatısı altında topladığı özel eğitim programlarıyla üniversite öğrencilerini ve genç girişimcileri de destekliyor. Matematik, fen ve mühendislik bilimlerini kucaklayan bu çatı altında Intel, “Mühendislikte Mükemmellik” ve “Girişimcilik Forumu” gibi programlar yürütüyor.”

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.