banner

Üniversiteliler öyle bir çikolata üretti ki…




Sakarya Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümünden bir grup öğrenci, "Meyve ve Sebze Tozlarıyla Antioksidan Aktivitesi Artırılmış Fonksiyonel Çikolata Projesi" kapsamında ıspanak, kızılcık ve polenli çikolatalar üretti.

Sakarya Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümünden bir grup öğrenci, "Meyve ve Sebze Tozlarıyla Antioksidan Aktivitesi Artırılmış Fonksiyonel Çikolata Projesi" kapsamında ürettikleri ıspanak, kızılcık ve polenli çikolataların raflarda yerini alması için girişimcilerden destek bekliyor.

Sakarya Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencileri Berna Tulukoğlu, Merve Kurtuluş, Sara Şenkaya ve Rida Seçilmişoğlu'ndan oluşan ekip, Yrd. Doç. Dr. Omca Demirkol ve araştırma görevlisi İnci Cerit danışmanlığında "Meyve ve Sebze Tozlarıyla Antioksidan Aktivitesi Artırılmış Fonksiyonel Çikolata" isimli projeye imza attı.

Ekip, proje kapsamında ıspanak, kızılcık ve polenli çikolatalar üretti. Çikolata endüstrisinin kullanımına hazır hale getirilen ürünler, İzmir'de Ege İhracatçı Birlikleri tarafından düzenlenen Gıda Ar-Ge Proje Pazarı'nda sergilendi.

Ekip adına konuşan Berna Tulukoğlu, bitirme tezi olarak farklı bir proje hazırlamak üzere çalışma yaptıklarını, çok sevdikleri çikolata üzerinde çalışmaya karar verdiklerini, özellikle Türkiye'de üretimi bulunmayan doğal renklendiricilere ağırlık verdiklerini belirtti.

Laboratuvar ortamında çok sayıda deneme sonucu ıspanak, kızılcık ve polen kullanarak renklendirmede başarı sağladıklarını anlatan Tulukoğlu, şunları kaydetti:

"Çocuklar özellikle renkli çikolataları çok seviyor; ancak anneler de gıda boyalarının zararından endişe ediyor. Ürettiğimiz çikolata, özellikle bu endişeyi ortadan kaldırıyor çünkü bu çikolatalar tamamen doğal yöntemlerle renkleniyor. Örneğin yeşil renkli çikolatayı elde etmek için ıspanağı dondurarak kurutuyoruz. Toz haline getirilen bu ürünü beyaz çikolatada kullanıyoruz. Yine beyaz çikolatada kızılcık kullanarak pembe ve polen kullanarak sarı çikolata elde ediyoruz. Bitter çikolatalarda kızılcıkla koyu tonlarda çikolata üretebiliyoruz. Bu ürünlerin diğer bir katkısı ise çikolatanın antioksidan etkisini artırması. Bu durum çikolatanın raf ömrünü de artırdı. Fonksiyonel olarak bu yararlarının yanında ürünün lezzeti de büyük beğeni topluyor."

 Bitirme tezi olarak başladıkları projenin tahmin etmedikleri düzeyde ilgi gördüğünü, Gıda Ar-Ge Proje Pazarı'nda 450 proje arasından seçilerek sergilenme hakkı elde ettiğini belirten Tulukoğlu, proje pazarında ürünle ilgilenen çok sayıda girişimcinin olduğunu söyledi.

Projelerine girişimcilerden destek bekleyen Tulukoğlu, "Ispanaklı, kızılcıklı ve polenli ürünlerimizin endüstriyel ortamda geliştirilmesi için çalışmaya devam ediyoruz. En büyük hayalimiz bu ürünün bir gün raflarda satılarak tüketiciye sunulması. Piyasaya çıkması halinde büyük talep göreceğine inanıyoruz" diye konuştu.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.