banner

Doğu Anadolu'dan Avrupa'ya yazılım ihracatı




Erzurum'da, Atatürk Üniversitesi bünyesinde kurulan ATA Teknokent'te faaliyet gösteren birçok firma, ürettikleri sitem yazılımları ve yapay zeka ürünlerini Avrupa'daki bazı ülkelere ihraç ediyor.

 

ata_teknokent_yazilimAtatürk Üniversitesine (AÜ) bağlı olarak 2010 yılında faaliyetine başlayan ve bünyesinde bulundurduğu 26 yazılım firmasıyla bölgenin bilişim sektöründeki açığını kapatan ATA Teknokent'ten Avrupa ülkelerine yazılım ve yapay zeka ihracatı yapılmaya başlandı. 

 

ATA Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Recep Sadeler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, teknokentin, 2005 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla "Erzurum ATA Teknokent Teknoloji Geliştirme Bölgesi"nin kurulduğunu ve 2010 yılında faaliyetlerine başladığını söyledi.

 

Yaklaşık 5 yıldır Teknoloji Geliştirme Bölgesinde (TGB), Ar-Ge ve inovasyonu geliştirme, sanayi iş birliğini sağlama ve nitelikli ürünlerin üretilmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Sadeler, "Şu an farklı sektörlerde 50'inin üzerinde Ar-Ge ve inovasyon şirketimiz mevcut. Bunlar içerisinde yüzde 50'den fazlası yazılım şirketi" dedi.

 

"Vizyon 2023" hedefiyle 

 

Sadeler, teknoket bünyesinde faaliyet gösteren firmaların, henüz başlangıç aşaması olması bakımından büyük rakamlara ulaşmamış olsa da Almanya, Hollanda, İsveç gibi Avrupa ülkelerine hemen her sektöre yönelik yazılımlar ihraç etmeye başladıklarını dile getirdi. 

 

Bunun gelecek açısından son derece önem taşıdığını ifade eden Sadeler, şunları kaydetti: 

 

"Bugüne kadar bitmiş proje sayımız 90 civarındadır. Ülkemizin geleceğinin planlandığı Vizyon 2023'te, yazılım ihracatında 10 milyar dolarlık bir hedef öngörülüyor. Bu çok rasyonel ve tutturulabilecek bir hedef. TGB'lerde özellikle nitelikli insan istihdam edince ciddi bir döviz tasarrufu sağlıyoruz hatta bu yazılımlarla ihracat geliri de elde ediyoruz."


YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.