banner

Ar-Ge merkezlerindeki buluş bini geçti




Türkiye'deki Ar-Ge merkezlerinde faaliyet gösteren 233 firma, bin 22 buluşu patente dönüştürdü.

 

arge_patentBilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı verilerine göre, Ar-Ge merkezi belgesi alan işletme sayısı geçen yılın sonunda 295'e çıktı. Bu merkezlerden 233'ü faaliyete geçti. Ar-Ge merkezlerinin istihdama katkısı da arttı. Söz konusu merkezlerde istihdam edilenlerin sayısı 24 bin 847'yi buldu. Pek çok yenilikçi çabanın sürdürüldüğü merkezlerde 4 bin 473 proje yürütüldü.
Ar-Ge merkezlerindeki faaliyetler sonunda ortaya çıkarılan ürün ve yöntemler için 3 bin 639 patent başvurusunda bulunuldu. Türk Patent Enstitüsünün değerlendirmelerinin ardından bin 22 patent tescili yapıldı.Söz konusu merkezlerde 38 yabancı veya yabancı ortaklı firma faaliyet gösterdi. Türkiye'deki Ar-Ge merkezleri savunma sanayisi ve otomotiv sanayisi alanlarında yoğunlaşıyor. Ar-Ge merkezleri, yazılımdan kimyaya, ilaçtan tekstile, havacılıktan enerjiye, kozmetikten mobilyacılığa kadar uzanan geniş bir sektörel dağılım gösteriyor. Ar-Ge merkezlerinin dağılımına bakıldığında ilk sırada İstanbul geliyor. Söz konusu merkezler ayrıca Ankara, Bursa, İzmir ve Kocaeli'de yoğunlaşıyor.


YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.