banner

Teknolojide devrim sayılacak buluş!




Vücutta eriyen elektronik cihazlar üretildi

"Science" dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, silikon ve magnezyum oksitten üretilen ve koruyucu bir ipek tabakası ile kaplı olan cihazlar, görevlerini yerine getirdikten sonra vücutta çözünebiliyor.

Cihazı üretmek için "nano-zar" olarak da bilinen son derece ince silikon tabakalar kullanan bilim adamları, çözünme hızını kontrol etmek için ise ipekten yararlandı. İpek böceklerinin ürettiği ipek, çözünebilme ve tekrar biçim alma özelliğine sahip.

Bilim adamları, çözünen ipek kristallerinin yeniden biçim alma sürecini değiştirerek cihazın ne kadar süre vücutta kalacağını ayarlayabiliyor.

Massachusetts eyaletindeki Tufts Mühendislik Fakültesi'nden Prof. Fiorenzo Omenetto, geçici elektroniklerin çözünme süresinin birkaç dakikadan birkaç yıla kadar değişebildiğini belirtti. 

Laboratuvar ortamında fareler üzerinde denenen geçici elektronikler, yaraların enfeksiyon kapmasını önledi.

Cihazların, çeşitli ilaçların beden içine verilmesi ya da beyin ve kalp için sensör olarak kullanılması da planlanıyor.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.