banner

Bu ülkede iPhone satışı yasaklandı




Apple, Meksika’daki yerel bir şirketle girdiği marka adı davasını kaybederek, 115 milyonlu ülkede iPhone satma hakkını da yitirdi. ABD’li şirket ayrıca, İngiltere’de kaybettiği patent davası sonucunda Samsung’un ürünlerini çalmadığına yönelik açıklamasını değiştirdi.

Bu ülkede iPhone satışı yasaklandıTeknoloji dünyasına sunulduğu günden itibaren dünyanın dört bir yanında milyonlar satan iPhone modelleri, Meksika’da tam tersi bir durumla karşı karşıya kaldı. Apple, iki gün önce kaybettiği bir dava nedeniyle, en başarılı ürünlerinden bir tanesini Meksika’da satma şansını tamamen yitirebilir.

Mahkeme, Meksika’nın telekomünikasyon şirketlerinden iFone ile iPhone’un çok benzer bir isme sahip olduğuna karar vererek, iPhone’un satışını durdurdu. Meksikalı şirket, iFone isminin hakkını 2003 yılında satın almıştı.

Apple’ın, ‘iFone’ ismini Meksika’da 2009 yılında satın almak istediği, aynı zamanda da Meksikalı şirketi bu ismi kullanmaktan vazgeçirmeye çalıştığı ortaya çıktı. Ancak iFone isminin Meksikalı şirket tarafından beş yıl önce tescil edildiğinin ortaya çıkması, Apple’ın planlarını suya düşürdü.

APPLE İSİM DEĞİŞTİRMEK ZORUNDA

iFone, mahkemeden çıkan kararla da yetinmeyerek, marka adı benzerliği nedeniyle Apple’dan tazminat talep etti. Analistler, Apple’ın tazminat ödemesi halinde Meksika’daki iPhone satışlarından elde ettiği gelirin yüzde 40’ını kaybedebileceğini belirtti.

Ancak iFone, tazminatla yetinecek gibi görünmüyor. Şirket, Apple’ın ‘iPhone’ adıyla akıllı telefon satmasını yasaklayan bir mahkeme emri daha istiyor. Böyle bir karar çıkması halinde, Apple’ın Meksika’da iPhone’un adını değiştirmeden akıllı telefon satması mümkün olmayacak.

Bu durumda geriye tek bir olasılık kalıyor: iFone ile Apple’ın mahkeme dışında masaya oturarak uzlaşmaya varması. Bu olasılığın düşük olması, Apple’ı Meksika’da telefon satamama gibi bir riskle karşı karşıya getirirken, ABD’li elektronik devinin temyize gitmesi bekleniyor.

SAMSUNG’DAN ÖZÜR TARTIŞMASI

Apple, Meksika’daki dava ile uğraştığı günlerde, İngiltere’deki bir mahkemeden çıkan kararla da beklenmedik bir darbe aldı.

İngiliz mahkemesi, Temmuz ayında Apple’ın açtığı davada ABD’li şirketi haksız bulmuş ve kendisine ait tasarımları çaldığını öne sürdüğü Samsung ürünlerinin yasaklanmasını reddetmişti. Aynı mahkeme, Apple’ın Samsung’dan özür dilemesini talep etmişti. Mahkeme, geçtiğimiz hafta Apple’ın İngiltere sayfasında yaptığı açıklamayı yeterli bulmamış ve açıklamanın değiştirilmesi için ABD’li elektronik devine 48 saat süre vermişti.

Apple, söz konusu süre içinde açıklamayı değiştirdi ve ‘bir önceki açıklamanın mahkeme kararıyla uyuşmadığını” ifade etti. Şirketin, açıklamayı sayfasının en altında, ürün kataloğunun altında vermesi dikkat çekti.

(ntv)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.