banner

AB okulları dijital çağın neresinde?




Avrupa Birliği Komisyonu’nun 19 Nisan 2013’te yayınladığı bir araştırma okulların dijital çağa ne ölçüde entegre olduklarını ortaya koydu.

Avrupa Birliği Komisyonu’nun bu yıl üçüncüsünü yayınladığı AB okullarında Bilgi İletişim Teknolojileri (BİT) kullanımı ile ilgili araştırma eğitimde BİT kullanımının geliştirilmesi için önemli bir zemin hazırlıyor. Araştırma bu yıl ilk kez direkt olarak öğrencilerin BİT kullanımını da inceliyor.  Ocak 2011- Kasım 20212 dönemini kapsayan araştırma; dört ülkede (Almanya, İzlanda, Hollanda ve İngiltere) yanıt oranının güvenilir sonuçlara ulaşabilmek açısından çok düşük olduğunu için bulgularını kalan 27 ülkeden 190.000’in üzerinde yanıta dayandırıyor. Araştırma, Avrupa Birliği’nde okullarda bilgisayarlaşma oranının 2006’dan bu yana ikiye katlandığını ancak dijital beceri düzeyinin hala yetersiz olduğunu gözler önüne serdi. Araştırmanın önemli bulguları şunlar:

•  Avrupa Birliği üyesi ülkelerde 9 yaş grubu öğrencilerin sadece dörtte birinin okulunda ‘yüksek düzeyde dijital ekipman’ mevcut.  Örneğin, hızlı genişbant (10mbps üstü), yüksek bağlantı (web sitesi, öğrenciler – öğretmenler için e-mail, yerel alan ağı, sanal öğrenme ortamı gibi…

•  16 yaş grubu öğrencilerin sadece yarısı ‘yüksek düzeyde dijital ekipman’ bulunduran okullarda eğitim görüyorlar.

•  Orta öğretim öğrencilerinin yüzde 20’si okullardaki derslerinde hiç – ya da hemen hemen hiç – bilgisayar kullanmamış.

•  Okulların Bilgi İletişim Teknolojileri (BİT) kullanımı ile ilgili belirli resmi politikaları olduğunda, öğrencilerin sınıfta BİT tabanlı öğrenme etkinliklerinin sayısı da artıyor. 

•  AB ülkeleri arasında da okullarda BİT kullanımı ile ilgili belirgin farklılıklar bulunuyor. En iyi ekipmanlar İskandinav ve Kuzey Avrupa ülkelerinde (İsveç, Finlandiya, Danimarka) bulunurken, Polonya, Romanya, İtalya, Yunanistan, Macaristan ve Slovakya'da öğrencilerin çoğu doğru ekipman eksikliği sıkıntısı yaşıyor.

•  Dizüstü bilgisayarlar, tablet ve netbooklar birçok okulda masaüstü bilgisayarların yerini alıyor.

•  Araştırma ortaya koyuyor ki; ekipman eksikliği ilgi eksikliği anlamına gelmiyor… Bazı ülkelerde bilgisayar ekipmanı seviyesi düşük olsa da bilgisayar kullanımı oranı oldukça yüksek. Buna en iyi örneği, Bulgaristan, Slovakya, Kıbrıs ve Macaristan oluşturuyor.

•  BİT tabanlı eğitim için öğrencilerin sadece okullarında BİT erişimine sahip olması yetmiyor, aynı imkanın evde de olması gerekiyor. 

•  Öğretmenlerin çoğu radikal politika değişikliğine ihtiyaç olduğuna inanıyor.

•  AB okullarında öğretmenler genel olarak BİT kullanımının eğitimde kullanılması konusunda pozitif yaklaşıyorlar.  Öğretmenlerin temel görüşü, “Yetenekli ve kendine güvenen öğretmenlerin varlığı, öğrencilerin dijital bilgi ve becerilerinin geliştirilmesinde yüksek teknoloji kullanımından daha önemli”…

•  Ancak, AB eğitim sisteminde öğretmenlerin BİT eğitimi nadiren zorunlu ve bu nedenle çoğu öğretmen boş zamanlarını bu becerileri geliştirmeye yönelik kullanmak zorunda kalıyor. 

• Öğretmenler bilgisayarları ders sırasında kullanmaktansa derslerin ön hazırlığında daha sık kullanıyorlar.  

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.