banner

Perakende sektörüne 7 bin kişi alınacak




2014’ün ilk çeyreğinde iş ilanları da başvurular da arttı. Özellikle yerel seçimlerden sonraki 10 günde, iş başvuruları yüzde 10 oranında artış gösterirken bu dönemde en çok elemanın arandığı Perakendecilik sektöründe, geçen yılın aynı dönemine göre daha fazla eleman arayışı var. Başta satış temsilcisi olmak üzere sektörde 7 bin 340 kişi aranıyor.

Yenibiris.com, İstihdam Raporu’nun 2014 ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı. Buna göre, Perakendecilik-Toptancılık sektörünün bu dönemde en çok ilan veren sektör olduğu ortaya çıktı. Geçen yılın aynı döneminde 7. sırada yer alan sektörün bu yıl yüzde 7 oranında artış göstermesi de dikkat çekici. 

Yeni mağazalara istihdam

Eleman ilanlarında ilk sıraya yerleşen Perakendecilik-Toptancılık sektöründe en fazla istihdam, firmaların yeni açacağı mağazalarda gerçekleşecek. Elektronik satış danışmanı, mağaza yönetici adayı ilanlarında da belli bir artış gözleniyor. Mağaza satış danışmanı, kasiyer, mağaza müdürü ve mağaza müdür yardımcısı en çok aranan pozisyonların başında geliyor. Son yıllarda perakende şirketlerinin eğilimi, mağaza yöneticilerini içerden yetiştirmek ve bu doğrultuda kendi eğitim programlarını kurgulamak yönünde ancak yoğun zamanlarda dışarıdan yönetici alma ihtiyacı da olabiliyor.

Perakendecilik-Toptancılık sektörüne yapılan iş başvuruları da ilanlarla paralellik gösteriyor. İş arayanlar en fazla şu pozisyonlara başvuruyor:

1-Satış danışmanı

2-Mağaza müdürü

3-Kasiyer

4-Ön muhasebe elemanı

5-Mağaza yönetici adayı 

Perakendecilik-Toptancılık sektörünü izleyen Turizm-Otelcilik ilanları da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 oranında artış gösterdi. 2014’ün ilk çeyreğinde en çok eleman aranan sektörler şöyle:

En çok ilan yayınlayan 10 sektör ve Oranları

Perakendecilik-Toptancılık

% 12

Turizm-Otelcilik

% 10

Eğitim

% 10

Yapı-İnşaat

% 7

Gıda

% 5

Bilişim

% 5

Sağlık-Tıp

% 5

Üretim-İmalat

% 4

Elektrik-Elektronik

% 3

Tekstil

% 3

En çok Satış Temsilcisi aranıyor

Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 artış gösteren Satış Temsilcisi pozisyonu, 2014’ün ilk çeyreğinde yayınlanan ilanlardaki pozisyonlara göre birinci sıraya yerleşti. Onu Muhasebe Elemanı takip etti. Bu dönemde, çeşitli sektörlerde en çok eleman aranan pozisyonlar ise şunlar: 

En çok aranan 10 pozisyon ve Oranları

Satış Temsilcisi

% 13

Muhasebe Elemanı

% 10

Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi

% 6

Sekreter

% 6

Makine Mühendisi

% 6

İnşaat Mühendisi

% 5

Resepsiyonist

% 4

İngilizce Öğretmeni

% 4

Elektrik Mühendisi

% 3

Mimar

% 3

İş başvuruları arttı

2014’ün ilk üç çeyreğinde, en çok başvuru yapılan üç sektör Bankacılık-Finans, Perakendecilik-Toptancılık ve Eğitim oldu. Yenibiris.com’daki ilanlara yapılan başvurular, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 91 oranında artış gösterdi.

En Çok Başvuru Alan 10 Sektör ve Oranları

Banka-Finans

% 13

Perakendecilik-Toptancılık

% 10

Eğitim

% 7

Hizmet

% 5

Yapı-İnşaat

% 5

Bilişim

% 4

Gıda

% 4

Turizm-Otelcilik

% 4

Çağrı Merkezi

% 4

Sağlık-Tıp

% 3

Adayların gözde mesleği, “Satış Temsilcisi”

Satış Temsilcisi pozisyonu başvuru oranı (yüzde 14,1) geçen yıla nazaran yaklaşık yüzde 6 artış göstererek, geçen yılın aynı döneminde bulunduğu ikinci sıradan birinci sıraya yükseldi. Satış Temsilcisi’nin ardından en çok başvuru alan diğer pozisyonlar şu şekilde sıralandı: Muhasebe Elemanı (yüzde 10,2), Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi (yüzde 8,4), Yönetici Asistanı (yüzde 6,2), Sekreter (yüzde 6,1), Şoför (yüzde 5,9), Muhasebe Uzmanı (yüzde 4,2), Güvenlik Görevlisi (yüzde 4), Gişe Destek Yetkilisi (yüzde 4), İngilizce Öğretmeni (yüzde 3,5).

En çok ilan yayınlayan iller arasında Antalya üçüncülüğe yükseldi!

En çok ilan yayınlanan ilk üç ilde ise geçen yılın hem aynı dönemine hem de son çeyreğine göre üçüncü sırada bir değişiklik gözlendi. Geçen yıl aynı dönemde İzmir, son çeyrekte ise Kocaeli üçüncü sırada bulunurken, 2014’ün ilk çeyreğinde Antalya üçüncülüğe yükseldi. 2014’ün ilk çeyreğinde en çok ilan yayınlayan üç il İstanbul (yüzde 54,8), Ankara (yüzde 8,3) ve Antalya (yüzde 3,4) oldu.

Perakende şirketleri büyümeyi sürdürüyor

LC Waikiki bu yıl, merkez ofis için 400, yurtdışı mağazacılık için 1500, yurtiçi mağazacılık için de 2000 kişi olmak üzere 3900 kişi istihdam edecek. Merkezde satın almacı, planlamacı, tasarımcı, insan kaynakları, hukuk, finans ve güvenlik gibi pozisyonlara eleman alımı yapılması planlanırken, mağazalarda başta satış danışmanı olmak üzere mağaza müdürü, reyon yöneticisi, görsel düzenleme uzmanı, satış danışmanı, kasiyer gibi pozisyonlarda yoğun alımlar söz konusu.

Boyner Grubu 2014’te 1430 kişilik istihdam planlıyor; bunların büyük kısmı satış danışmanı olacak. Boyner Mağazacılık ve YKM’de 5 yeni mağaza için 330 kişi, A&Y Marka Mağazacılık’ta (Fabrika, Network, Divarese, Que) 14 yeni mağaza ve 100 kişi, Beymen’de 8 mağaza ve 200 kişi, BR Mağazacılık için de (Altınyıldız Classics ve Beymen Business mağazaları) açılacak 15-20 mağaza için 800 kişi işe alınacak.

Deichmann geçtiğimiz yıl 20 yeni mağaza açtı ve 250 kişiye istihdam yarattı. Şu anda toplam 1200 olan çalışan sayısını, Türkiye’nin farklı illerinde açacağı 20 mağaza ile 1400’e çıkarmayı planlanıyor. Firmada en çok saha satış danışmanı, mağaza müdürü ve bölge müdürü alımları yapılıyor. Büyüyen e-ticaret departmanı için de alımlar söz konusu.

İnci Deri’de halen 530 çalışan görev yapıyor. Bu yıl yeni mağazalar açılacak ve mağaza yöneticisi, yönetici yardımcısı, satış danışmanı, kasiyer ve satış destek personeli pozisyonlarında toplam 80 kişilik bir alım yapılacak.

TeknoSA’nın Türkiye genelinde 298 mağazası bulunuyor ve bu yıl 1500 kişilik daha istihdam yaratması planlanıyor. Çalışan sayısı 8 bin olan CarrefourSA’da ise bu yıl işe alınacak kişi sayısı1000.

Özhan Marketler Zinciri ise ağırlıklı olarak şarküteri, reyon ve kasa gibi mağaza içi pozisyonlara yönelik yaklaşık 200 kişiyi daha bünyesine katmayı planlıyor.

Yenibiris.com Yönetim Kurulu Üyesi Kamil Özörnek, 2014 yılı ilk çeyrek istihdam sonuçlarını şöyle değerlendirdi: “Gerek yayınlanan ilanlar gerekse de başvurular bakımından ciddi artışlar söz konusu ve istihdam piyasası bu artışa paralel bir hareketlilik içinde. Antalya’daki ciddi atılımı ise yaz mevsiminin yaklaşmasıyla turizm sektörünün hareketlenmesine bağlıyoruz. Önümüzdeki dönem de aynı şekilde hareketli bir istihdam piyasası beklentisi içindeyiz.”

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.