banner

550 bin üniversite öğrencisi part-time iş arıyor




Satış danışmanı, prova mankeni, etüd öğretmeni, figüran, cankurtaran… Üniversiteler açıldı, Secretcv.com’da CV’si bulunan 550 bin üniversite öğrencisi part-time iş aramaya başladı. Bu sırada öğrencilere yönelik part-time iş ilanları bir yılda yüzde 12 artarak 70 bine yaklaştı.

Kayıt dönemi bitti, üniversiteler açıldı. Öğrenciler ise hem iş hayatına erken atılmak için hem de okul harçlıklarını çıkartmak için part-time işlere başvurmaya başladılar. Veritabanında 68 bin açık part-time pozisyon bulunan Secretcv.com’da 550 bin üniversite öğrencisi şu anda aktif olarak iş arıyor. Üniversitelere yönelik part-time iş ilanlarının sayısında ise geçen yıla göre yüzde 12’lik artış yaşandı. Secretcv.com Genel Müdürü Okan Tütüncü, “Bizler gençlere öğrenim hayatı boyunca gelecekteki mesleğiyle ilişkili olsun olmasın, iş deneyimi edinmelerini öneriyoruz. Bu iş disiplinini ve iş hayatı içindeki süreçleri daha erken yaşta tanımalarını sağlıyor. Şirketler de yeni mezun işe alımlarında artık bu deneyime sahip gençlere öncelik veriyor” dedi.

Geçtiğimiz bir yıl içerisinde öğrenciler için iş ilanı veren sektörlerin ilk sırasına yüzde 16 ile Mağazacılık ve Perakendecilik yerleşti. Onu yüzde 14 ile Eğitim, yüzde 7 ile Ajans ve yüzde 5 ile Fuar/Organizasyon takip etti. öğrencilerin en çok başvurdukları sektörler de ilanlarla benzerlik gösterdi. İlk sırayı yüzde 27 ile yine Mağazacılık/Perakendecilik aldı; onu Ajans ve Eğitim sektörleri izledi.

Sektör

Yüzde

Sektör

Yüzde

Mağazacılık / Perakendecilik

16

Mağazacılık / Perakendecilik

27

Eğitim

14

Ajans

8

Ajans

7

Eğitim

5

Fuar ve Organizasyon

5

Turizm

5

Gıda

4

Tekstil

4

Bilgisayar / BT / Internet

4

Gıda

4

Turizm

3

Kozmetik

4

Kozmetik

3

Danışmanlık

4

Bankacılık / Finans

2

Bankacılık / Finans

4

Danışmanlık

2

Fuar ve Organizasyon

4

Part-time iş ilanı veren sektörler (ilk 10)       Öğrencilerin en çok başvurduğu sektörler (ilk 10)

BİLİŞİM SEKTÖRÜNDE AÇIK POZİSYONLAR BULUNUYOR

En çok part-time ilan verilen ilk 10 sektör içinde yer alan Bilgisayar ve Bilişim Teknolojileri sektörü ise öğrenciler tarafından en çok tercih edilen ilk 10’a giremedi. Tütüncü bu durumu şöyle açıklıyor: “Bilişim sektöründe istihdam arzı bulunuyor ancak talep az. Çünkü bu sektörde belirgin uzmanlaşmalar gerekiyor ancak istenilen niteliklere sahip adayların sayısı kısıtlı. Oysaki örneğin mağazacılıkta satış danışmanı olmak için kısa bir eğitimden geçmek yeterli oluyor.”

Öğrencilere yönelik iş ilanlarında birbirinden ilginç pozisyonlar göze çarpıyor. Satış danışmanı, etüd öğretmeni, stand hostesi, STK’lar için tanıtım elemanı ya da broşür elemanı gibi ilk akla gelen pozisyonların yanı sıra, prova mankeni, cankurtaran, şoför, kasiyer, garson, barista ve oyuncu-figüran gibi farklı işler de bulunuyor. Dönemsel veri giriş elemanı, web tasarım eğitmeni, SEO uzmanı ve grafiker gibi pozisyonlar da Bilgisayar ve Bilişim Teknolojileri konusunda kendini geliştirmek isteyen gençlere hitap ediyor.

BÜYÜKŞEHİRLERDE İŞ İMKANI DAHA FAZLA

Son 1 yılda part-time işlere başvuran öğrenciler arasında kızlar erkeklerden az farkla da olsa önde yer alıyor. Toplam başvuruların yüzde 54’ü kızlar, yüzde 46’sı ise erkek öğrenciler tarafından yapıldı. Öte yandan öğrenciler için iş imkanlarının en fazla olduğu şehirler de, beklenildiği gibi büyük şehirler oldu. İstanbul yüzde 27 ile öğrencilere en çok kucak açan şehir olurken, onu yüzde 6’şar pay ile Ankara ve İzmir takip etti. Antalya, Bursa ve Kocaeli gibi hem öğrenci nüfusunun hem de iş olanaklarının çok olduğu şehirler de listede üst sıralarda yer aldı.

Şehir

Yüzde

İstanbul

27

Ankara

6

İzmir

6

Antalya

5

Bursa

5

Kocaeli

5

Muğla

5

Adana

4

Konya

3

Eskişehir

3


YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.