banner

Okula benzemeyen okul: Hayat bilgisi




Hızla ve sürekli yenilenen hayatlarımız için, yeniden kurgulanmış bilgilere ihtiyaç duyulduğu gerçeğinden hareket eden Hayat Bilgisi, Şubat 2014’ten itibaren faaliyetlerine başlayacak.

Hızla ve sürekli yenilenen hayatlarımız için, yeniden kurgulanmış bilgilere ihtiyaç duyulduğu gerçeğinden hareket eden Hayat Bilgisi, Şubat 2014’ten itibaren faaliyetlerine başlayacak. Hayat Bilgisi’nde; kendi alanlarında yetkin ve tanınmış isimlerin eğitmenliğinde, birçok değişik başlıkta dersler verilecek. Ayrıca, roman, diskotek, sinematek, kütüphane gibi çeşitli başlıklar altında “kişiselleştirilmiş danışmanlık” hizmetleri de sunulacak.

“Okula benzemeyen bir okul” olan Hayat Bilgisi, Şubat 2014’ten itibaren faaliyetlerine İstanbul Tünel - Asmalımescit’teki merkezinde başlayacak. Yazar Cem Akaş, hayata geçirmeyi hedefledikleri bu yeni oluşum ve konsept ile ilgili olarak, “Hayat Bilgisi bir tür ‘okul’, ama yapısı ve dersleriyle alışılmadık bir okul. ‘Yeni şeyler bilmek lazım’ diyenler için bir merkez, belki de bir tür ‘yurttaş üniversitesi’ veya ‘hayat üniversitesi’ de diyebiliriz” diyor.

Hayatın kendisi kadar eklektik, ama hakiki bilginin yoğunlaştırılmış olarak verildiği bir okul hayal ettik diyen Cem Akaş, Hayat Bilgisi’nin kurulma hikayesini şöyle anlatıyor: “Biz beş arkadaş olarak bu işe kalkıştık Azmi Karaveli, Esra Aliçavuşoğlu, Zeynep Ögel, Esra Özdoğan. Hepimiz üniversite öğrencisi olduğumuz yıllarda, “gayrıresmi bilgi paylaşım kurumları”ndan yararlandık, Bilar ve Bilsak gibi. Daha sonra profesyonel hayatımızda bu tür etkinliklerin programlamasını, organizasyonunu da gerçekleştirdik. Son dönemdeyse bizzat bu tür dersler vermeye başlamıştık. Hayat Bilgisi fikri de buradan doğdu zaten bu işi kendi kuracağımız bir bünye içinde sürdürme fikrinden. Nasıl bir program yaparız diye konuşurken bir de baktık ki epey kapsamlı, her yere gitmek ama aynı zamanda da derinleşmek isteyen bir yapıdan söz ediyoruz.”

Hayat Bilgisi’nde ağırlıklı olarak kültür endüstrisinin çeşitli dallarını hedeflediklerini ve o dalların etrafını kültür ve yaşam kültürü dersleriyle örmek istediklerini söyleyen Akaş, “Televizyonculuk, reklam yönetmenliği, reklam yazarlığı, yayıncılık, editörlük, çevirmenlik, müzisyen menajerliği, tasarım gibi derslerin yanında fotoğraf, tiyatro, yazarlık, sihirbazlık, sanat tarihinin çeşitli yönleri ve tarih dersleri de var. Genelde sekiz hafta olarak öngördüğümüz dersler bunlar, önümüzdeki dönemde daha derinleştirerek sürdüreceğiz bu çizgiyi. hayatbilgisi.com adresinde yer alan web sitesi üzerinden kayıt olunuyor derslere; birden fazla derse kayıt olmak isteyenlere %20 indirim veriliyor” diye konuşuyor.

EĞİTİMLERİN BELLİ BİR YAŞ ARALIĞI YOK

Hayat Bilgisi’nin “cari bilgi”ye, şimdi, hemen işe yarayacak bilgiye odaklandığını kaydeden Akaş, eğitimlerin belirli bir yaş aralığını kapsamadığını ancak genel olarak üniversite çağı ve sonrası olduğunu dile getiriyor. Okulda verilen derslerle  konularıyla ilgili işler yapanların, kendilerini geliştirmelerine olanak sağlamayı amaçladıklarını  da ifade eden Akaş, ayrıca roman terapisi”, “kütüphane danışmanlığı”, “sinematek danışmanlığı” gibi kişiselleştirilmiş danışmanlık hizmetlerinin de verildiğini kaydediyor.

“HAYAT BİLGİSİ”NDEKİ EĞİTMENLER VE EĞİTİMLERİ

Cem Akaş - “Yayıncılık ve Editörlük”, “Çeviri - İngilizce” ve “Öykü Yönetimi”

Kanat Emiroğlu - CEO Ne Düşünmeli”

Nuri Çolakoğlu - “Demek TV Kanalı Kurmak İstiyorsunuz?”

Bülent Erkmen - “Tasarım – Master Class”

Kurtcebe Turgul - “Reklamda Yaratıcılık Çok mu Lazım?”

Uşun Tükel - "Sanat Tarihi ve Çizginin Dışı"

Ahmet Levendoğlu – “Tiyatro – Sahne Eylemi”

Kubilay Tunçer – “Sihirbazlık: Kuram ve Uygulama”

Ozan Açıktan - “Reklam Yönetmenliği”

Özalp Birol - “Sanat Yönetimi”

Can Sertoğlu - “Müzik Endüstrisi ve Müzik Menajerliği”

Hakan Erdem - “Osmanlı’nın Uzun Yüzyılı”

Ahmet Kuyaş – “Hızlandırılmış Cumhuriyet Tarihi”

Süreyyya Evren - “21. Yüzyılda Siyaset”

Yetkin Başarır – “G8: Görsel Algı ve Tasarım”

Ali Kabaş ve Yetkin Başarır - “An’ı Yakalamak: Kompozisyon ve Estetik”

Ergün Turan - Bellekli Ayna: Analogdan Djitale Fotoğraf

Esra Aliçavuşoğlu - “Yaratıcılık ve Kökenleri: Sanatın Tarihi” ve “Tanrıların İmgeleri: Görsel Sanatlar ve Mitoloji”

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.