banner

İşte Vehbi Koç Ödülü’nün bu yılki sahibi




Vehbi Koç Ödülü'nün bu yılki sahibi Prof. Dr. Ali Nesin ve Matematik Köyü Projesi oldu

Vehbi Koç Ödülü'ne bu yıl, eğitim alanındaki çalışmalarıyla Prof. Dr. Ali Nesin ve Matematik Köyü Projesi layık görüldü. 

Vehbi Koç Vakfı'ndan yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin ilk özel vakfı olarak 46 yıl önce kurulan Vehbi Koç Vakfı'nın her yıl sırasıyla kültür, eğitim ve sağlık alanında verdiği Vehbi Koç Ödülü'nün bu yılki sahibi, Koç Ailesi üyelerinin ve konukların katıldığı Vehbi Koç Anma Töreni'nde açıklandı.

Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu; Prof. Dr. Gülsün Sağlamer'in başkanlığını yaptığı Seçici Kurul'un önerdiği 3 aday arasından 14. Vehbi Koç Ödülü'ne eğitim alanındaki çalışmalarıyla Prof. Dr. Ali Nesin'i ve Matematik Köyü Projesini layık gördü. Ödülü Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç'un elinden alan Prof. Dr. Ali Nesin, aynı zamanda 100 bin dolarlık para ödülünü de Nesin Vakfı adına kabul etti.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, törende yaptığı konuşmada, ödül töreninin her yıl Vehbi Koç'un ölüm yıldönümü olan 25 Şubat'ta gerçekleşmesinin önemine vurgulayarak, Vehbi Koç'un emanet ettiği kurumları ve değerleri muhafaza etmek ve daha da ileri taşımakla mükellef olduklarını ifade etti.

Vehbi Koç'u sürekli hatırladıklarını anlatan Mustafa V. Koç, "Zaman zaman da 'Yaşasaydı şimdi bu durumda ne yapardı?' diye kendimize soruyoruz. Bazen de o muzip gülümsemesiyle bizi izlediğini hissediyoruz. Eğer bizi gerçekten izliyor olsaydı, eminim ki, Koç Topluluğu'nun geldiği noktayla gurur duysa da, onu en çok mutlu eden gelişmeler; eğitim, sağlık ve kültür kurumlarımızın her geçen gün artan başarıları olurdu. Tutumluluğuyla tanınmasına rağmen, söz konusu eğitim ve gelecek ise muazzam yatırımlara gözünü kırpmadan imza atan kurucumuzu bir kez daha rahmetle ve minnetle anıyoruz" dedi.

Vehbi Koç Vakfı'nın Faaliyet Raporu'nda İngiltere'nin önemli sivil toplum örgütlerinden Charities Aid Foundation tarafından 135 ülkede yapılan hayırseverlik anketi sonuçlarına yer verildiğini anımsatan Koç, şunları kaydetti:

"Ankette insanlara geçtiğimiz ay içerisinde 'Bir hayır kurumuna bağış yaptınız mı?', 'Gönüllü bir çalışmaya katıldınız mı?', 'Tanımadığınız birine yardım ettiniz mi?' diye üç soru soruyorlar. Bu soruların yanıtları üzerinden Türkiye olarak notumuz 100 üzerinden 18. 135 ülke arasında 128. sıradayız. Geride bırakabildiğimiz ülkeler ise Hırvatistan, Karadağ, Ekvator, Filistin, Venezuela ve Yemen.

Dünyanın en güvenilir araştırma şirketlerinden birisinin imzasını taşıyan bu ve benzeri çalışmaları analiz ederken kendimize samimi bir şekilde sorabilmemiz lazım. Biz gerçekten hayırsever bir millet miyiz? Hayırseverlikten ne anlıyoruz? Yetiştiğimiz kurumlara, topraklara, geri dönüp elimizi gerçekten uzatıyor muyuz?"

Mustafa V. Koç, nitelikli eğitimin, Türkiye'nin en önemli gündem maddeleri arasında yer aldığını vurgulayarak, gerek eğitim kalitesi gerekse eğitime erişim ve fırsat eşitliğinin Türkiye'nin en önemli sorunları olmaya devam ettiğini dile getirdi.

Koç, Türkiye'nin ekonomik büyüklüğüyle dünyanın önde gelen 20 ülkesi arasında olmasına rağmen, uluslararası kurumların her yıl yayınladıkları raporlara göre eğitim kalitesi, teknoloji, mühendislik, fen ve matematik gibi alanlarda hem çok geride olunduğunu hem de giderek irtifa kaybedildiğini üzülerek gördüklerini ifade etti. 

Buna karşın birçok saygın kurum ve insanın canla başla çalışarak, bu konuda Türkiye'ye çok değerli faydalar sağlamasından mutluluk duyduklarını aktaran Koç, bunlardan birinin de hayatını bilime ve matematiğe adamış, dünya çapında örnek gösterilen çalışmalara imza atmış, değerli akademisyen Prof. Dr. Ali Nesin ve Matematik Köyü Projesi olduğunu kaydetti.

Mustafa V. Koç, "Türkiye'de matematik eğitiminin kalıplarını kıran; yayınları, araştırmaları ve özellikle de Matematik Köyü projesiyle 'yaratıcı eğitim' alanında istisnai bir başarı yakalayan Ali Nesin'i yürekten kutluyorum. Bu vesileyle, öncülük ettiği Nesin Vakfı bünyesinde bir Matematik Enstitüsü kurulmasını hayal eden ancak Matematik Köyü'nün kuruluşunu maalesef göremeyen, ülkemizin en güçlü fikir liderlerinden, gazeteci, yazar merhum Aziz Nesin'i de saygıyla ve özlemle anıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

"Daha iyisini yapacağız. Çünkü gençler bunu hak ediyor"

Yaşamından kesitleri de içeren kısa filmde, para ödülünü Felsefe Köyü'nün yapımında kullanacaklarını belirten Prof. Dr. Ali Nesin, ödülle ilgili duygularını "Çok gurur duyduk. Bu ödülü Nesin Vakfı olarak kabul ediyorum. Ben ve çalışma arkadaşlarımın liderliğindeki Nesin Vakfı olarak bu ödülü hak etmediğimizi söyleyemeyeceğim, iyi işler yaptığımızın farkındayım. Daha iyisini yapamadığım için özür diliyorum, elimden bu kadarı geliyor. Ama daha iyisini yapacağız. Çünkü gençler bunu hak ediyor. Vehbi Koç Vakfı da buna bir katkı sağlamıştır, çok teşekkür ederiz" sözleriyle dile getirdi.

Matematik, felsefe ve sanatın topluma para getirmediğini ancak bir yaşam biçimi olduğunu belirten Nesin, şöyle devam etti: 

"Bunlar sana bir şey öğretmez, sana düşünmesini öğretir. Her şeyi düşünmesini öğretir. Hiçbir şeye yaramaz, her şeye yarar. Öğrencilerime bir problem veriyorum, iki saat boyunca düşünüyorlar. Bu problem hiçbir şeye yaramayacak ki. Ama inat etmeniz, düşünmeniz, problemi doğru kurgulamanız, sorunu anlamanız, problemi çözmeseniz de problemin zorluğunu anlamanız, bütün bunlar hayatta; insani ilişkilerinizde, toplumla ilişkilerinizde, kendinizle ilişkilerinizde kısaca her işinize yarayacak."

Ödül töreninde, uluslararası piyanistler Güher ve Süher Pekinel önderliğinde yürütülen "Dünya Sahnelerinde Genç Müzisyenler Projesi"nde yer alan genç yetenekler davetlilere klasik müzik dinletisi gerçekleştirdi.   

Birçok gencin matematiğe yaklaşımını değiştirdi

İstanbul Saint Joseph'te ortaokul, Lozan’da College Champittet'de lise eğitimini tamamlayan Prof. Dr. Ali Nesin, Paris Diderot Üniversitesi'nde matematik eğitimi aldı. Matematik doktorasını yaptığı Yale Üniversitesi'nde 1982 yılında araştırma asistanı olarak öğretim üyeliğine başlayan Prof. Dr. Ali Nesin, 1995 yılına kadar Kalifornia Üniversitesi Berkeley Kampüsü, Notre Dame Üniversitesi ve Kalifornia Üniversitesi Irvine Kampüsü'nde sırasıyla öğretim üyesi, yardımcı doçent, doçent ve profesör olarak görev yaptı.

Babası Aziz Nesin'in ölümü üzerine 1995 yılında Türkiye'ye dönen Ali Nesin, Nesin Vakfı'nın yönetimini üstlendi ve halen başkanlık görevini yürüttüğü Bilgi Üniversitesi Matematik Bölümü'nü kurdu. Üniversite öğrencilerinin aldığı genel matematik eğitimini yetersiz bulan Ali Nesin, 10 yıl boyunca Türkiye'nin dört bir yanında yaz okulları düzenledi. 2007 yılında İzmir'in Selçuk ilçesine bağlı Şirince köyünde Sevan Nişanyan'ın yardımıyla Matematik Köyü'nü hayata geçirdi. Kar amacı gütmeyen bir kurum olan ve dünya çapında örnek gösterilen Matematik Köyü’nde her yıl binden fazla öğrenci, Türkiye ve dünyanın dört bir yanından çalışmalarıyla ün yapmış gönüllü akademisyenlerin desteğinden faydalanıyor.

Matematik Köyü çalışmaları, yazdığı akademik ve popüler makale ve kitapları ile matematik dünyasına önemli katkılar sağlayan Nesin, son 20 yıldır sürdürdüğü çalışmalarıyla birçok gencin matematiğe yaklaşımını değiştirerek, matematiği erişilir kılmakla kalmamış, sevilen bir alan olmasını sağlamıştır.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.