banner

MEB’in bütçesini yüzde 537 artırdık




Milli Eğitim Bakanlığının bütçesini 2002'ye kıyasla yüzde 537, Gençlik ve Spor Bakanlığının bütçesini ise 15 kat artırdıklarını anlatan Başbakan Erdoğan, bu yıl 1 milyon 404 bin öğrencinin kredi ve burs imkanından faydalandığını belirterek, "Üniversite harcını biz kaldırdık. Bizden önce gelen iktidarlar niçin üniversite harcını kaldırmadılar?" dedi. 

Başbakan Erdoğan, Ankara Ticaret Odası Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda,  Kredi Yurtlar Kurumuna bağlı 81 ildeki 347 yurda ücretsiz internet verilmesi amacıyla başlatılan "Yurdum Evim Ücretsiz İnternetim Projesi"nin açılış törenine katıldı.

Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, proje için 81 ildeki 347 yurtta çok büyük bir altyapı kurulduğunu, ciddi yatırım yapıldığını belirterek, bu kadar kısa zamanda bu işin başarılmasından mutluluk duyduklarını söyledi. Proje ile Kredi ve Yurtlar Kurumu'na bağlı öğrenci yurtlarında kalan 310 bin gencin dünyaya çok daha farklı bakacaklarını, dünya ile çok daha farklı bir iletişim içinde olacaklarını ifade eden Erdoğan, öğrencilerin yurtlarda ücretsiz internet erişimine kavuşacağını dile getirdi. Bundan sonra açılacak yurtlarda da bu altyapının kurulacağını çok daha rahatlıkla kurulacağını anlatan Erdoğan, "Söz konusu hizmet olduğunda hele söz konusu gençlerimiz olduğunda biz, hiçbir engeli tanımayız. En büyük hizmetleri, en kısa zamanda hayata geçiririz ve geçirdik. biz, cumhuriyet tarihinin eğitime, çocuklara, gençlere en büyük  yatırımları yapan hükümetiz. Bu rakamlarla belgelerle herşeyiyle ortada. Bu lafla değil, uygulamayla ortada" diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanlığının bütçesini 2002'ye kıyasla yüzde 537, Gençlik ve Spor Bakanlığının bütçesini ise 15 kat artırdıklarını anlatan Erdoğan, "Böyle bir bakanlık var mıydı, yoktu. Biz kurduk. Niye, çünkü gençlik ancak müstakil bir bakanlıkla, kendileriyle direkt ilişki, irtibat kuracak bir bakanlık ile yönetilebilirdi" dedi. 

Türkiye'nin dünyanın en önemli spor organizasyonlarına ev sahipliği yapan ülkeler arasında ön sıralarda yer aldığını vurgulayan Erdoğan, Akdeniz Oyunları'nın 20 Haziran'da başlayacağını hatırlattı. Yunanistan'ın Akdeniz Oyunlarını ekonomik kriz sebebiyle yapamayacağını bildirmesinin ardından "Bunu Türkiye olarak siz yapar mısınız?" dediklerini ve "Yaparız" cevabını verdiklerini söyledi. Erdoğan, şöyle devam etti:

 "Şu anda cari giderleyle beraber 800 trilyona mal olacak Akdeniz Oyunları için bütün hazırlıklarımızı tamam, düğmeye basacak noktaya geldik. Ne kadar zamanda biliyor musunuz? 18 ay. 18 ayda biz bu tesisleri yaptık, bitirdik ve şu anda yarışmalara hazır hale getirdik. Nasıl oldu bu? Gençler unutmayın, iman öyle bir şeydir ki tekeden bile süt çıkartır. Tüm mesele o. İnanacaksın, azmedeceksin ve işi bitireceksin."

"Bu yıl itibarıyla 1 milyon 404 bin öğrenci kredi ve burs imkanından faydalandı"

Erdoğan, 2002'de üniversite öğrencilerinin ayda sadece 45 lira öğrenim kredisi veya burs aldığına dikkati çekerek, şu anda öğrencilerin ayda 280 lira toplamda ise 480 lira aldıklarını, farkın ortada olduğunu söyledi.

Yüksek lisans öğrencilerinin 560, doktora  öğrencilerinin ise 850 lira kredi ve burs aldıklarını dile getiren Erdoğan,  üniversite sınavında ilk dallarda ilk 100'e giren öğrencilere teşvik için 840 lira burs verdilerini kaydederek, "Çünkü, marifet iltifata tabidir. Öyle düşündük ve bu adımı attık" diye konuştu.

Amatör spor dallarının herhangi birinde milli olan öğrencilerin de ayda 840 lira burs aldığının altını çizen Erdoğan, bu yıl itibarıyla 1 milyon 404 bin öğrencinin  kredi ve burs imkanından faydalandığını kaydetti.

Bunun yanında yurtlarda kalan öğrencilere ayda 201 lira da beslenme yardımı veridiğine işaret eden Erdoğan, şunları kaydetti:

"Aslında bu yurtlar, şu anda yeterli değil. Yoğun bir şekilde yurtlarımızı yaygınlaştırıyoruz, çoğaltıyoruz. İstiyoruz ki öğrencilerimiz ev arama suretiyle okudukları illerde bir sefalet yaşamasın, güvende olsun, her yönüyle. Çünkü öyle evler var ki maalesef bizim muhafazakar yapımızla tamamıyla ters, ne yazık ki bazı olaylara neden olmuştur. Yurtlarla gerek başarı oranını teşvik ediyoruz, gerekse okul hayatını yurt hayatı ile güçlendiriyoruz. Ben, yurt hayatını bilen bir Başbakanım. Üstelik de ilkokulu bitirdiğim andan itibaren yurt hayatını yaşamış bir Başbakanınızım. Üniversite çağında değil. 7 yılım o şekilde yurtlarda geçti. Başarımızın arkadaşlık, kardeşlik noktasında birbirimiz ile bütünleşmenin en güzel anılarını ben o yurt hayatında yaşadım. O hayat bambaşka bir hayat. Kütüphanelerinizle, birbirinizle olan dayanışmanızla, aranızdaki o kültürü zenginleştirmek, onu birleştirmek, onu bütünleştirmekle çünkü doğudan, batıdan, kuzeyden, güneyden bütün illerden gelen arkadaşlarımla, kardeşlerdimle o yedi yıllık ortaöğretim hayatımızı çok anlamlı kılan bir zenginliği yaşadık. Bu arada yurtlarda kalan üniversite öğrencilerimizden, bunu onlardan da görmek istiyoruz.  Ben burada bir şeyi özellikle tavsiye etmek istiyorum. Sevgili gençler, yurtlarınıza ilan edilen, o gece belli saatlerden sonra lütfen gelmeyin. Belli edilen saatte yurtlarınızda olun. Çünkü bunların hesabını biz annelerinize, babalarınıza veremeyeceğimiz gibi, tarihe de veremeyiz. Efendim, 'Ben üniversite genciyim.' Bir yerde sizler, bize milletin emanetisiniz. Bunun için herşeyi belli disiplin içinde sürdürmek zorundayız. Belli bir disiplin içerisinde yapmak zorundayız. Bakın üniversite harcını biz kaldırdık. Bizden önce gelen iktidarlar niçin üniversite harcını kaldırmadılar? Yurt kapasiteleri konusunda az önce Bakanım da söyledi. 3 kişi. Yanımdaki sevgili gencimize de sordum dedi ki 'Bizim ki 8 kişi.' Bunlar tabii eski yurtlar ama bunları tabii şimdi süratle inşallah yenilerini yaparak, bunları yıkacağız ve bunların yerine de yeni yurtlarımızı inşallah yine aynı şekilde bu yeni  projelerle inşa edeceğiz. İçerisindeki bütün zenginlikler, yani buzdolaplarıydı, çamaşır makinalarıydı, kurutmalarıydı, televizyonlarıydı, herşeyiyle modern dünyanın görmediğini bizim gençliğimiz görmelidir, görecektir. İşte bu internet ağı da bunun için şu anda var."

"Artık ranza devri kapanacak"

Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı yurtlardaki yatak kapasitesini 130 bin ilaveyle, bu süreçte 310 bine çıkardıklarını dile getiren Erdoğan, "Daha da önemlisi işte bu odalardaki proje değişiklikleri falan, daha yaşanabilir bir yapıya, anlayışa kavuşturulması bunların en güzel ifadesi" diye konuştu.

Yurtları sadece barınma mekanları olarak görmediklerine işaret eden Erdoğan, buraların aynı zamanda öğrencilerin hayata hazırlandığı yerler olduğunu belirtti.

Bunun için 81 ildeki 300 yurtta kalan 140 bin öğrenciye liderlik eğitimi ve kariyer seminerleri verilmesini sağladıklarını ifade eden Erdoğan, 29 yurtta Kişisel Gelişim Akademisi kurarak gençlerin hizmetine sunduklarını söyledi. Yurtlarda kalan 30 bin öğrenciyi okul sonrası hayata hazırlayacak kariyer eğitimlerini başlattıklarını dile getiren Erdoğan, böylece yurtları aynı zamanda adeta birer hayat üniversitesine dönüştürdüklerini kaydetti.

Yurt yatırımlarını da kesintisiz sürdürdüklerini anlatan Erdoğan, "Onun için tabii Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürümüzün çok daha takipçi olması lazım, çok daha bu süreci kovalaması lazım ve yoğun bir şekilde TOKİ ile birlikte bu inşaatlarımızın devamı gerekiyor" dedi.

Bu yılın başı itibarıyla Kredi ve Yurtlar Kurumunun yatırım programında 96 bin kapasiteli 154 yurt projesinin bulunduğunu anlatan Erdoğan, bunlardan 6'sını tamamlayarak hizmete açtıklarını, 60'ının inşaatının sürdüğünü, 15'inin ihalesinin tamamlandığını, sözleşme aşamasında olduğunu, 6'sının proje, 47'sinin proje adaptasyon aşamasında bulunduğunu, 20 yurt için de arsa tahsis çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

Amaçlarının gençlere ailelerinin gözleri arkada kalmayacak şekilde, kendi evlerinin rahatlığında eğitimlerini sürdürebilecekleri barınma imkanı sağlamak olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Onun için gerek önceki gerek şu anda Suat Bey'e onu söyledim, dedim ki böyle böyle, bak artık ranza devri kapanacak. Şu anda zannediyorum bazı yerlerde hala var. O ranzalı olan odaları da süratle önceliği ona vereceğiz, bunları kaldıracağız" diye konuştu.

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın "talimatınızı aldım" demesi üzerine Erdoğan, "Sen çoktan talimat aldın, niye bunu bitirmedin bugüne kadar?" diye sordu.

Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Şimdi biz bazalı sisteme, karyola sistemine bütün yurtlarımızda geçmiş olmamız lazım. Gerçi sizler üst kattan düşmezsiniz ama ne olur ne olmaz. Yani bu noktada, hemen acil olarak inşallah bu yaz bu işi bitirelim ve önümüzdeki yıl artık yurtlarımızda ben ranza görmek istemiyorum. Bugün açılışını yaptığımız Yurdum Evim Ücretsiz İnternetim Projesi ile yurtlarımızdaki önemli bir sorunu, internet erişimi sıkıntısını da kalıcı olarak çözmüş bulunuyoruz. Bu projenin hayırlı olmasını diliyorum. Emeği geçenleri kutluyorum. Sizleri başarılarla dolu bir gelecek için sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. Geleceğiniz aydınlık olsun diyorum."

Başbakan yurt açılışı yaptı

Başbakan Erdoğan, konuşmasının ardından Siirt Erkek Öğrenci Yurdu, Tunceli Kız Öğrenci Yurdu, Sinop Öğrenci Yurtları, Kırşehir Ahi Evran Kız Öğrenci Yurdu, Burdur Mehmet Akif Ersoy Öğrenci Yurdu, Uşak Erkek Öğrenci Yurdu ve Edirne Kız Öğrenci Yurdu ile canlı bağlantı kurarak, projenin açılışını gerçekleştirdi.

Erdoğan, bağlandığı yurtlarda bazı öğrencilerle de sohbet etti ve projeyi sordu. Bazı öğrencilerin heyecanlandıklarını ve konuşmakta zorluk çektiklerini belirtmesi üzerine Başbakan Erdoğan, "Sizler de bizleri heyecanlandırıyorsunuz" dedi.

Tunceli Öğrenci Yurdu'ndaki Kadem adlı erkek öğrencinin "Şu an heyecanlıyım. İnternetle ilgili hocam herşey iyi ama bazen kesintiler oluyor. Yurt sıkıntımız var hocam, Başbakanım" demesi üzerine Erdoğan, "Demek Tunceli'de hoca sıkıntısı yok. Tunceli'de en kısa zamanda yeni yurt çalışmasına başlıyoruz" diye konuştu.

Sinop Öğrenci Yurdu'ndan Hatice Efe isimli öğrenci de 4 yıldır Kredi Yurtlar Kurumunun yurtlarında kaldığını belirtti. Öğrenci, "Bu imkanları ailemizin evinde bulamıyoruz. Bazı şeylerin sözde kalmadığını görüyoruz" dedi.

Esra Güven adlı bir öğrenci de mutlu ortamda öğrenimlerini sürdürdüklerini ifade ederek, gelecekteki öğrencilerin daha iyi koşullara kavuşacağından emin olduğunu söyledi. Başbakan Erdoğan, Güven'in konuşması sırasında, kendi kızının isminin de Esra olduğunu hatırlattı. 

Başbakan Erdoğan, Kırşehir Ahi Evran Öğrenci Yurdu'ndan Müberra isimli kız öğrenciden, internetin hızını ölçmesini istedi. Öğrencinin Yüksek Hızlı Tren'in internet sayfasını açması üzerine Erdoğan, "Maşallah internetiniz Yüksek Hızlı Tren ile yarışıyor. Yüksek Hızlı Tren de gençlerimizi Saraybosna'ya götürecek" dedi. Erdoğan'ın sözleri üzerine Müberra, "Yüksek Hızlı Tren bile bizimle yarışamaz. İnancımız o yönde" diye konuştu.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.