banner

CHP'li Hamzaçebi: Parlamenter demokrasi bitmiştir




CHP Grup Başkanvekilleri, Komisyonda kavgaya sebep olan 4+4+4 sisteminin kabul edilmesinin ardından açıklama yaptı. CHP'li İnce, “Bunun adı Faşizmdir, şerefsizliktir bu" derken, Akif Hamzaçebi de, “Parlementer demokrasi filen bitmiştir.” açıklaması yaptı.
chpCHP Grup Başkanvekilleri; TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda yaşanan kavgaların ardından geçen 4+4+4 sistemini değerlendirdi. İlk olarak konuşan Grup Başkanvekili Muharrem İnce, komisyonda yaşanan kavga için, "Eşkıya gece yarısını beklemedi. Eşkıya Meclis'e gündüz vakti geldi" dedi. Bunun bir post-modern diktatörlük olmadığını ifade eden İnce, "Bu aşağılık bir durum. Bu dayatma değil, siyaset değil, tek kelimeyle söylüyorum; bedeli ne olursa olsun, bu aşağılık bir durum. Bunun adı faşizmdir. Şerefsizliktir bu" diye konuştu.
Olaylar esnasında kameramanların da dayak yediğini söyleyen Muharrem İnce, komisyonda hiçbir şey duyamadıklarını ve söz istemelerine rağmen kendilerine komisyon başkanı tarafından söz verilmediğini kaydetti.
"Parlamenter demokrasi fiilen sona ermiştir. Bitmiştir bu iş" diyen İnce, "Bunun adını sokak çözer ancak. Bu kadar basit" dedi. Artık mecliste uzlaşmanın, konuşmanın ve kanun yapmanın mümkün olamayacağını belirten Muharrem İnce, komisyon sırasında can güvenliklerinin de olmadığını ifade etti. İnce, bir milletvekili arkadaşının yere düştüğünü ve kendisine tekme atıldığını söyleyerek, "Yere düşmüş bir arkadaşıma tekmeyle vuran bir şerefsiz vardı orada. Hangi hakim bana ceza verecekse versin bu sözümden dolayı. 1000 yıl önce bile yere düşen birisine vuracak bir alçak gelmemiştir bu topraklara. Böyle bir şey olamaz, insanlıktan nasibini almamış mahluktur o" şeklinde konuştu.
CHP'li İnce, bu yaşananlara pabuç bırakmayacaklarını ve direneceklerini belirterek, "Zorbalıkla bunu yaptınız. Daha bunun Genel Kurul aşaması var. İkinci rauntta görüşürüz. Asla pes etmeyeceğiz bunlara" dedi.
EMİNE ÜLKER TARHAN
Muharrem İnce'nin ardından kısa bir açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan ise, komisyonda yaşananlar için; "Bugün parlamentoya AK Parti diktatörlüğü tarafından el konulmuştur. Bugün itibariyle Başbakan'ın parmağı parlamentonun gözüne sokulmuştur. Bunu hepimiz gördük" dedi. 4+4+4 sisteminin komisyonda kabul edilmesiyle yoksul çocukların geleceğinin, eğitim hakkının gasp edildiğini ifade eden Tarhan, "AK Parti diktatörlüğüne hayırlı olsun diyorum" diye konuştu. Emine Ülker Tarhan'ın konuşmasının ardından ise, Muharrem İnce tekrar mikrofona yaklaşarak, "Kameramana yumruk atanla, yere düşen arkadaşımıza tekme atan aynı alçaktı" dedi.

AKİF HAMZAÇEBİ
CHP'nin bir diğer Grup Başkanvekili Akif Hazmaçebi ise, Başbakan Erdoğan için "Dünün mazlumu, bugünün zalimidir" diyerek, 97-98 yıllarında yürürlüğe giren 8 yıllık kesintisiz eğitimden bahsetti. O yıllarda 8 yıllık kesintisiz eğitimin kabul edilmesiyle Türkiye'nin çocuk gelinlere veda ettiğini söyleyen Hamzaçebi, "16 yaşındaki kızlarımızın evlenme oranı yüzde 44 oranında azaldı. Okullaşma oranı 6-13 yaş grubunda yüzde 99'a çıktı. Türk toplumunun bu kazanımları sayın Başbakan'ın gözünde kayıptır" dedi.
Komisyonla ilgili olarak, "Bizim amacımız görüşümüzü ortaya koymak, bu teklifin yanlışlığını ortaya koymak, bu teklifin Türkiye'yi karanlığa götüreceğini ortaya koymak" şeklinde değerlendirme yapan Hamzaçebi, "Bugün komisyan başkanlığında demokrat tavrı olan başkan gitmiş, yerine başka biri gelmiştir. Sayın Başbakan'ın tavrı, komisyon başkanının koltuğundaydı. Bugün demokrasinin utanç günüdür. Bugün demokrasinin çoğunluğa kurban edildiği gündür" diye konuştu. Hamzaçebi ayrıca tüm toplumu bu teklife karşı çıkmaya çağırdı.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.