banner

Yabancı dil öğrenmeden mezun olmaya son




"Yabancı Dil Öğretim Sisteminin İyileştirilmesi" projesi başlatan Milli Eğitim Bakanlığı, on bir yıl yabancı dil eğitimi alan bir öğrencinin, yabancı dil bilmeden mezun olmasına son verecek.

Öğrenciler yabancı dil dersini dinleme ve konuşma yaparak öğrenecekler. Dilbilgisi kalıpları ile öğretim yerini, iletişime dayalı eğitime bıraktı. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emin Karip, alınan bu kararın dil eğitiminde bir devrim olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Yenilenen İngilizce öğretim programında daha önce 4'üncü sınıftan başlayan İngilizce öğretimi programı, ikinci sınıftan başlayacak şekilde yeniden tasarlandı. Yeni program 'Avrupa Ortak Ölçüt Çerçevesi' esas alınarak hazırlandı. Daha çok dinleme ve konuşma odaklı iletişim becerilerinin geliştirilmesi amaçlandı. Dilbilgisi kalıplarına dayalı bir yabancı dil öğretimi yerine, iletişim temelli bir dil öğretimi benimsenerek, özellikle erken yaşlarda dinleme ve konuşma becerileri ön plana alındı. İlkokulda ve ortaokulun ilk iki yılında okuma ve yazma becerileri oldukça sınırlı bir ölçüde yer aldı. Binlerce öğrencimiz yıllarca okuduğu yabancı dili bilmeden okullarından mezun oldu."

DİNLEME VE KONUŞMA ESASLI

Dünyanın önde gelen dil okullarından Wall Street'in Türkiye temsilcisi eğitimci Dündar Uçar, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2 ve 5'inci sınıflar için hazırladığı ve bu yıl uygulamaya koyacağı programın dil öğrenmede bir çığır açabileceğini belirterek, şöyle konuştu: "Öncelikle program bizim kısaca 'Avrupa Dil Standartları' dediğimiz, Common Europeen Framework References-CEFR'e göre, başlangıçtan ve en kolayından çok genel kısa ifadelerle başlıyor. Dinleme ve konuşma esaslı. Günlük hayattan izlenim ve tanım kadar tek veya birkaç kelime. Okuma ve yazma çok sonlarda. Sade ve basit. Akıl dolu." "Eskiden yabancı dil öğretilemiyordu. Çünkü dil bir beceridir. Beceri edinmek için pratik yapmak gerekir. Hem de otomatik oluncaya kadar. Oysa okullarda şartlar ve öğretim metodu beceri edinmeye / dil öğrenmeye müsait değildi" diyen Uçar, "Her şeyden önce isminden de anlaşılacağı üzere yabancı dil öğrenciye yabancıydı. Yanlış yöntem öğretmeni devamlı anlatan durumuna getirdi. Anlattığı ise gramerdi. Öğrenci söz yerine gramer pratiği yapar. Hatta hep aynı şeyleri anlata anlata sadece grameri bilen ve fakat ne konuşabilen ne de işittiğini anlayabilen bir kişi haline gelir. Zararın neresinden dönersek kârdır. Dünyada yaklaşık 2 milyar insan İngilizce öğreniyor. İngilizce küresel dünyanın tek dili. Daha fazla gecikmeden bu sorunumuzu çözmemiz gerekiyor."

Sabah Yaşar Özay

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.