banner

Ehliyet alma şartları değişti İşte detaylar




İlk defa sürücü belgesi alanlar, en az bir yıl süre ile aday sürücü olarak kabul edilecek. En az ilkokul düzeyinde eğitim alanlar sürücü belgesi alabilecek

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi  kabul edildi.

Teklife göre, Karayolları Trafik Kanunu'nda yer alan "Otomobil", "Kamyonet", "Otobüs", "Motosiklet", "Bisiklet" ve "Motorlu bisiklet" tanımları değiştirilerek, aynı maddeye "Motorlu taşıt sürücüsü sertifikası", "Sürücü belgesi" ve "Uluslararası sürücü belgesi" tanımları eklenecek.

Teklifle, bu konudaki ulusal mevzuat uluslararası mevzuata uyumlaştırılarak, sürücüler, yurtdışına çıkışlarında uluslararası sürücü belgesi almak zorunda kalmayacaklar. Türkiye'deki sürücü belgelerinin AB ve e-Devlet normlarına uygun bir yapıya kavuşturulması ve sürücü belgelerinin elektronik ortamda merkezi sistemle kişiselleştirilerek ilgililerine teslimi öngörülüyor.

Sürücü belgesi sınıfları, belge sahiplerine sürme yetkisi verilen motorlu araçların cinsleri, özellikleri, sürücü belgelerinin şekli, içeriği ve verilmesine ilişkin hususlar ile Uluslararası Sürücü Belgesi'nin verilmesine dair usul ve esaslar yönetmelikte belirlenecek.

Sürücü belgesi sahiplerinin, sürücü belgelerinin sınıfına göre sürmeye yetkili oldukları araçlar ile Türk vatandaşlarının ve yabancıların; dış ülkelerden aldıkları sürücü belgelerinin Türkiye'deki sürücü belgeleri ile değiştirilmesine ve dış ülkelerden aldıkları sürücü belgeleriyle ülkede araç kullanmalarına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenecek.

Sürücü belgeleri süreli olacak

Sürücü belgesi sahiplerinin, sürücü belgelerinin sınıfına göre sürmeye yetkili oldukları araçların dışındaki araçları sürmeleri yasak olacak. Bu fıkra hükmüne aykırı hareket eden sürücüye 700 Türk Lirası idari para cezası verilecek. Bu kişilere araç kullandıran araç sahibine de tescil plakası üzerinden aynı miktarda idari para cezası kesilecek. Sürücü belgeleri süreli olarak verilecek. Belgelerin geçerlilik süreleri, yenilenmesinde aranacak şartlar ile diğer usul ve esaslar yönetmelikte belirlenecek. Bu şekilde yenilenen sürücü belgelerinden harç alınmayacak. Geçerlilik süresi dolan sürücü belgesi ile araç kullanan sürücüye 343 Türk Lirası trafik idari para cezası verilecek ve sürücü belgesi geri alınacak.

Dış ülkelerden aldıkları sürücü belgeleri ile Yönetmelikte belirtilen süre ve şartlara aykırı olarak araç kullananlar hakkında her seferinde 343 Türk Lirası idari para cezası verilecek.

En az ilkokul düzeyinde eğitim alanlar sürücü belgesi alabilecek

Sürücü kurslarında teorik eğitimini tamamlayan sürücü adaylarının teorik sınavları yazılı ya da elektronik ortamda Milli Eğitim Bakanlığı'nca yapılacak.

Sürücü sertifikası

Teklife göre, Jandarma teşkilatının motorlu araç sürücüsü ihtiyacını karşılamak üzere belirli eğitim programları çerçevesinde ve yönetmelikte belirtilen esas ve şartlara uygun olarak, illerde il jandarma komutanlıklarının teklifi, valinin onayı, merkez teşkilatı için harekat başkanının teklifi kurmay başkanının onayı ile jandarma teşkilatı mensubu subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlar ile Jandarma Okullar Komutanlığı'nda öğrenim gören öğrencilere sürücü belgesine dönüştürülmek üzere motorlu taşıt sürücüsü sertifikası verilecek. Sürücü belgesi sınavları, Jandarma Genel Komutanlığı'nca belirlenen sınav sorumluları tarafından yapılacak.

İş makinesi sürücülerinin eğitimleri ve sınavda başarılı olanların belgeleri, Milli Eğitim Bakanlığı'nca veya bakanlıkça yetkilendirilen kurumlarca verilecek.

Sürücü belgesi sahibinin sonradan meydana gelen sağlık problemleri

Sürücü belgesi sahibi kişide sağlığı bakımından sürücülüğe engel aşikar bir değişikliğin görülmesi ve tespiti halinde, trafik görevlilerince sürücü belgesi tedbiren geri alınabilecek, kişinin sağlık kuruluşlarında muayenesi istenecek.  Sağlık şartları bakımından sürücülüğe engel bir halinin olmadığı veya mevcut olan bu halin bilahare ortadan kalktığı sağlık raporuyla tespit edildiği takdirde, sürücü belgesi kişiye iade edilecek.

Teklife göre sürücü belgelerinin geri alınmasına ve iptaline sulh ceza mahkemeleri karar verecek.

Trafik idari para cezaları, Maliye Bakanlığı’na bağlı muhasebe birimlerine ve yetkilendirilen banka ve PTT aracılığı ile ödenebilecek.

Trafik idari para cezası karar tutanağı düzenlemeye yetkilendirilen personel tarafından trafik idari para cezası tahsilatı yapılamayacak.

İlk defa sürücü belgesi alanlar, en az bir yıl süre ile aday sürücü olarak kabul edilecek. Aday sürücülüğün süresi, aday sürücülerin sürücü belgelerinin iptal edilme ve yeniden sürücü belgesi alma şartları ile diğer usul ve esaslar yönetmelikte düzenlenecek.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.