banner

Sınav çetesi liderinin 396,5 yıl hapsi istendi




Başarılı öğrencileri, para karşılığı sahte evraklarla başkalarının yerine sınava girmelerini sağladıkları ileri sürülen "sınav çetesi"ne yönelik iddianame hazırlandı. İddianamede, elebaşının 396,5 yıl hapsi istendi.

İzmir merkezli bir çok ilde geçen yıl gerçekleştirilen "sınav çetesi" operasyonuyla ilgili iddianame hazırlandı. Çete üyesi 59 kişinin 5 ile 12,5 yıl arası hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, elebaşının ise 396,5 yıl hapsi istendi.

Cumhuriyet savcısı Ender Karadeniz tarafından hazırlanan 360 sayfalık iddianame, İzmir 12. Ağır Ceza mahkemesince kabul edildi. 

İddianamede, Mehmet Kenan Ö. elebaşılığındaki şebekenin 1999 yılından bu yana ÖSYM tarafından düzenlenen ÖSS, YGS, LYS, ALES, KPSS gibi bir çok sınava, adayın yerine sahte belgelerle "joker" adı verilen kişileri soktuğu belirtildi. Bu işlem karşılığı 20 ile 30 bin lira arasında para alan örgütün, jokerlere ise sınav başına 2 ile 5 bin lira arasında ödeme yaptığı kaydedildi.

İddianamede, örgütün işleyişi hakkında bilgi verildi. Örgütle irtibat kuran sınava girecek adayın, "kimliğini kaybettiği" gerekçesiyle Nüfus Müdürlüğünden yeni kimlik çıkarttığı, eski kimliği örgüte teslim ettiği, ÖSYM'deki tüm işlemlerin de jokerin fotoğrafı yerleştirilen eski kimlikle yürütüldüğü anlatıldı. 

Çıkar amaçlı olarak faaliyet gösteren örgütün, terör örgütü PKK ile doğrudan ilişkisinin tespit edilemediği, örgüt bünyesinde terör örgütünün sempatizanlarının bulunduğu ya da örgüt adına eyleme karışmaları nedeniyle hakkında dava açılanların yer aldığı kaydedildi. Jokerlerin, terör örgütü sempatizanı kişilerin yerine sınavlara girdikleri de belirtilen iddianamede, "Bu kişilerin üniversitelere ve kamu kurumlarına yerleştirmeye çalışıldığı, bu suretle dolaylı da olsa PKK/KCK terör örgütünün gençlik yapılanması olan DYGM' nin üniversitelerdeki nüfuzunun artmasına katkı sağlandığı"  ifadelerine yer verildi.

Jokerin ihbarıyla ortaya çıktı 

Sınavlarda jokerlik yaparak başka kişinin yerine sınava giren Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencisinin ihbarıyla şebekenin ortaya çıkarıldığı bilgisinin yer aldığı iddianamede, jokerin ifadesinde kredi kartı borçları nedeniyle bu teklifini kabul ettiği iki kez sınava girdiği, bir daha yapmak istemeyince tehditle jokerliği sürdürmesinin istendiğini anlattığı belirtildi.

Örgüt elebaşısı mal varlığı

Örgüt elebaşısı Mehmet Kenan Ö'nün banka hesaplarında yapılan incelemede, 2006-2011 yılları arasında farklı kişiler tarafından 1 milyon 523 bin lira yatırıldığının, 1 milyon 418 bin liranın ise çekildiğinin tespit edildiği, kayıtlı işi ve vergi mükellefiyeti olmayan elebaşının Diyarbakır'da üzerine 40 gayrimenkul kaydı bulunduğu bilgilerine yer verildi.

Örgüt liderine 396,5 yıl hapis cezası istendi

Savcı Karadeniz iddianamede, sınav çetesinin lideri Mehmet Kenan Ö. hakkında "suç işleme amacıyla örgüt kurma", "Suç örgütlerinin isimlerini kullanarak tehditte bulunmak", "Resmi belgede sahtecilik", "Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Başkanlığının teşkilat ve görevleri hakkındaki kanuna muhalefet" suçlarından 396,5 yıl hapis cezası istedi.

Karadeniz, 22'si tutuklu 60 sanık hakkında ise 5 ile 12,5 yıl arasında değişen hapis cezaları talep etti.

Dava, TMK 10. maddesiyle görevli İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesinde 6 Eylül 2013 günü görülmeye başlanacak.

Operasyon

İzmir Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, geçtiğimiz yıl temmuz ve kasım aylarında sınav çetesine yönelik operasyon gerçekleştirilmiş, aralarında kamu görevlilerinin de bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı.

Emniyetteki sorgularının ardında adliyeye sevk edilen zanlılardan 22'si tutuklanarak cezaevine konulmuştu.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.