banner

Üstün zekalı öğrenciler okulsuz kaldı!




Türkiye’de üstün zekâlı çocukların eğitim aldığı tek devlet ilköğretim okulu Beyazıt Ford Otosan İlköğretim Okulu, 4+4+4’e göre “ilkokul” oldu

Habertürk’te yer alan habere göre, Türkiye’de üstün zekâlı çocukların eğitim aldığı tek devlet ilköğretim okulu Beyazıt Ford Otosan İlköğretim Okulu, 4+4+4’e göre “ilkokul” oldu

Eğitimi kademeli ilkokul, ortaokul ve lise olarak 4’er yıla bölen 4+4+4 eğitim yasası “üstün zekâlı çocukları” vurdu. Bu çocukların diğerleriyle birlikte aynı sınıflarda özel eğitim aldığı tek devlet ilköğretim okulu olan Beyazıt Ford Otosan İlköğretim Okulu’nda İstanbul Üniversitesi (İÜ) Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Üstün Zekâlılar Ana Bilim Dalı’yla birlikte yürütülen “özel eğitim” protokolü sonlandırıldı.

Yarısı üstün zekâlı 361 öğrencinin okuduğu okul ilkokul oldu ve artık adrese dayalı öğrenci alınacak. Bu yıl 5. sınıfa geçen 48 çocuk kendilerine başka bir “ortaokul” bulacak. Veli ve öğrenciler “Okulumuza dokunma” kampanyası başlattı.

Özel protokol bitti

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve İÜ Hasan Âli Yücel Eğitim Fakültesi’nin protokolüyle 2002’de okulda “Üstün Zekâlıların Eğitimi Projesi” başlatıldı. Projede 6-14 yaş grubundaki üstün zekâlı çocukların zihinsel, duygusal ve sosyal gereksinimlerini karşılayacak eğitim veriliyordu.

Her 3 yılda bir yenilenen protokolü bu yıl MEB yenilemedi ve okulu ilkokul yaptı. Bu yıl 6, 7 ve 8. sınıfta öğrenim gören öğrenciler mezun olana kadar okulda kalacak ama “özel eğitim” almayacak. Ancak geçen yıl 4. sınıfı bitirip 5’e geçen 24’ü  üstün zekâlı 48 çocuk başka bir ortaokulda eğitimini sürdürecek. 4.sınıfı bitiren her öğrenci “normal” okullara gidecek.

‘Ne olacaklar?’

Her yıl 24’ü üstün zekâlı toplam 48 öğrencinin okula alındığını anlatan veliler, “Aynı sınıflarda eğitim görüyorlardı. Bu yıl 4. sınıfı bitirenlerin okulda kalamayacakları söylendi. 6, 7 ve 8. sınıflarda okuyanlar mezun olana kadar okulda kalacak ama özel eğitim yok. Kazanılmış hakkımızı elimizden aldılar” dedi.

Daha büyük proje hazırlanıyor

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, bakanlıktan henüz bir tebligat gelmediğini, okulun ilkokul

olduğunu ve artık adrese dayalı öğrenci alınacağı için de özel bir eğitim olmayacağını söyledi. Yıldız, “Her yıl alınan 48 öğrencinin 24’ü üstün zekâlıydı. Onlara sınav yapılıyordu. Müracaat çok olunca aralarından kura

çekiliyordu. Bakanlık sadece 24 öğrenci için değil, nüfusun yüzde 2.5 oranındaki tüm üstün zekâlılar için daha büyük projeler, stratejik planlar hazırlıyor” dedi.

Kaynak Habertürk

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.