banner

Kantinciler isyanda! Cevaplar adaylara veriliyor




İstanbul Kantinciler Esnaf Odası Mesleki Eğitim Merkezlerinde yapılan sınavlara itiraz ederek sınav komisyonundan çekildi.

vahap_osmanoglu_kantinResmi kamu kurumları ve eğitim kurumlarında kantincilik yapabilmek için açılan eğitimler ve yapılan sınavlarda etik kuralları uyulmadığını iddia ederek sınav komisyonundan çekildiklerini açıklayan İstanbul Kantinciler Esnaf Odası Başkanı Vahap Osmanoğlu, kantincilikle uzaktan yakından ilgisi olmayan kişilere belge verildiğini yapılan sınavlarda soru ve kağıtların önceden adaylara dağıtılarak herkese belge dağıtıldığını söyledi. İşte Vahapoğlu’nun sınav komisyonundan çekilme nedenleri ve iddiaları:

Mesleki Eğitim Merkezlerinde yapılan kantin işletmeciliği sınavları ile ilgili uygulamada yaşanan sıkıntılar nedeniyle sınav komisyonlarından meslek odası olarak Haziran dönemi sınavlarından çekilme kararı alarak Müdürlüğünüze başvurma zorunluluğu hasıl olmuştur. Şöyle ki;

1- İlimizde bulunan Mesleki Eğitim Merkezlerinde 2006 yılından beri sınavlar yapılmaktadır. Yapılan sınavlara giren adaylara meslekle ilgili hiçbir eğitim (teorik ve pratik) verilmemektedir. Eğitim verilmeyen adaylar sınava alınıyor ve yapılan teorik sınavlarda sınav sorularının zorluk derecesi çok yüksek olmasına rağmen sınav başarı oranı %100’e yakındır. Çünkü sınav soruları ve cevapları adaylara mesleki eğitim merkezleri tarafından verilmektedir. O zaman sınav yapmanın ne anlamı var. Formalite icabı yapılan bu sınavlarda devlet zarar uğratılmaktadır. Çünkü sınav komisyonuna katılan tüm görevlilere devletimiz ücret ödemektedir.

2- Uygulama sınavlarında ise uygulama laboratuarı (Atölye) olmayan mesleki eğitim merkezlerinde sınavlar düzenlenmektedir. Yapılan bu sınavlarda komisyon görevlisi olarak mesleki eğitim merkezlerinde gerek alan dışından gerek meslek dersi öğretmenleri komisyon başkanı (mesleki eğitim merkez müdürleri) tarafından; sınava giren tüm adaylara yüksek puan dolayısıyla düşük not verdiğini tüm adayların geçmesi için öğretmenlerin çok yüksek not vermesi gerektiği konusunda yönlendirmektedir. Amaç mesleki beceri ve yeteneği göz önünde bulundurmadan sınava giren herkesin geçirilmesidir.          Banka memuru, avukat, polis memuru, astsubay, ağır bakım işçileri, marangoz, şofor, milli eğitim çalışanları gibi meslekle ilgisi olmayan ve hiçbir pratik uygulama eğitimi almayan,meslekte birgün bile çalışmışlığı olmayan kişiler uygulama sınavlarından mesleki eğitim merkez müdürlüğü tarafından kurulan komisyonlarda çok yüksek notlar verilerek belgelendirilmektedirler. Mesleki Eğitim Merkezlerinde kantin işletmeciliği kalfalık ve ustalık belgesi alanların en fazla % 10’u kantincilik mesleğini yapmış veya çalışmışlığı vardır. Kantincilik ustalık veya kalfalık belgesi  alan kişilerin Sosyal Güvenlik Primleri istendiğinde gerçekler görülecektir.

3- Kantin işletmeciliği meslek dalının 06.02.2006 tarih ve 26072 sayılı resmi gazete yayımlanarak 3308 sayılı kanun kapsamına alındığı tarihten bu tarihe kadar Mesleki Eğitim Merkezlerinde yapılan gerek teorik gerekse uygulamalı sınavların Mesleki Teknik Eğitim Yönetmeliğinin 113-b bendine aykırı olarak yapıldığı hakkında ilgili kurumlara sayısız başvurularımız olmuş fakat herhangi inceleme ve soruşturma işlemi maalesef yapılmamıştır. Aksine sadece konu ile ilgili yönetmeliğe aykırı sınav komisyonu oluşturarak sınav yapan Mesleki Eğitim Merkez Müdürlerinin görüşü alınarak tarafımıza gönderilmiştir. Ancak alınan görüşler gerçeği yansıtmamaktadır.

4- Ayrıca derslerde başarısız olan kişilere oda sizi bırakıyor biz geçiriyoruz diyerek oda aleyhinde sürekli Mesleki Eğitim Merkezleri  tarafından propaganda yapılmaktadır.Böylece hem Meslek odamız ve mesleğimiz maalesef  prestij kaybetmiş hem de gerçek meslek erbabı olan kişilere haksızlık edilmiştir.

Tüm veriler incelendiği zaman Mesleki Eğitim Merkezlerinin meslek kazandırma misyonundan ne kadar uzaklaştıkları ve bu merkezlerin idareciler tarafından kendi şirketleri gibi kullandıkları görülecektir. Meslek odalarının etkinliğini ve prestijini sıfırlayarak ahilik kültürüne uygun gerçek meslek erbabı yetiştirmek mümkün olmayacaktır.

Tek amacımız gerçek hak sahiplerini korumak, mesleğimizi gerçekten saygın bir noktaya taşımak, örgün eğitimini bir şekilde tamamlayamayan kantinciliği meslek olarak gören gençlerimizin önünü açmak ve hukuka aykırılığı önlemek için, yukarıda saydığımız bilgileri ışığında gerçek anlamda yapılmayan ve uygulamada süreklilik haline gelen  formalite ve belge verme amaçlı yapılan sınavlar meslek odası olarak katılmamızın bir anlamı yoktur.Ancak meslek odamız gerçekten mesleki beceri ve yeteneklerin değerlendirildiği gerçek sınav komisyonlarında görev alır.Bu nedenle bundan sonra yapılacak hiçbir mesleki beceri ve yeteneğin değerlendirilmediği komisyon başkanının yönlendirilmesi ile yapılan  sınav komisyonlarında çekildiğimizi belirtiriz.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.