banner

Milli Eğitim Bakan'ından SBS ve dershane açıklaması




Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı düzenlediği basın toplantısında dershanelerin kapatılma tarihi ve SBS ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bu yıl Meclis kapanmadan hazırlanan torba yasa kapsamında 28 Şubat mağdurlarına yeniden işe dönüş hakkı verileceği müjdesini duyuran Avcı gündeme damgasını vuran düz lise olayına da değindi. Bakan, 'Kamoyundaki Anadolu lisesini kazanmayan Meslek ya da İmam Hatip'e gidecek algısı yanlış' diye konuştu.

28 Şubat mağdurları

28 Şubat döneminde mağdur edilmiş olan öğretmenlerimiz ve çalışanlarımız tekrar göreve başlayabilecek. Sayıları henüz net değil. Çünkü bazıları öğretmenlikten ayrılmış ama farklı bir kurumda çalışıyor.

Bu çerçevede dönen 1800 öğretmen ve çalışanımız vardı zaten, bir o kadar daha çıkabilir.

Neden gündeme geldi, Meclis kapanmadan ortaya çıkan son torba yasada alt yapı oluşturdu.

'HERKESİN BİRİNCİ ÖNCELİĞİ ANADOLU LİSESİ DEĞİL'

Düz liselerin Anadolu veya Meslek lisesine dönüştürülmesi 3 yıldır uygulanıyor. 2010 yılından beri süren çalışmalar. Tercihleri Anadolu dışındaki öğrencilerimiz için kontenjanlarımız var. Herkesin birinci önceliği Anadolu lisesi zannediliyor. Kamoyundaki Anadolu lisesini kazanmayan Meslek ya da İmam Hatip'e gidecek algısı yanlış.

Yeterli puanı alamadığı için değil, zaten tercihleri anadolu liseleri dışında olan çocuklarımız için pek çok kontenjean var. Kamuyoundaki 'anadolu lisesini kazanamayan meslek lisesine gider' algısı yanlış bir algı.

'İMAM HATİPLER BİRİNCİ ÖNCELİK'

Pek çok aile için meslek liseleri, imam hatip liseleri birinci önceliktir. Halktan ciddi anlamda imam hatip lisesi talebi var. Özellikle kız imam hatip liseleri konusunda ciddi bir talep var. Bazı aileler ancak böyle bir uygulama olursa kızlarını okula göndermeye razı oluyor. Anadolu liselerinde bir kontenjan sorunumuz yok.

Meslek liselerini zorunlu kalınca gidilecek okullar olarak göstermek doğru değil.

'SBS YERİNE YENİ SINAV YOK'

Öğrencilerin yıl içinde girdikleri sınavları daha denetimli yaparak notların daha güvenli olmasını yapmaya çalışıyoruz. SBS yerine yeni sınavlar icat etmiyoruz. Okullarda zaten yapılmakta olan sınavların MEB’nin denetiminde yapmayı planlıyoruz.

'BAŞBAKAN 3 YILDIR SÖYLÜYOR'

Dersanelerle ilgili tartışmalar bugünün meselesi değil. “MEB Bakanı değişti, ve bakan dersanelerin kapatılmasına karar verdi” böyle bir şey yok. Sayın Başbakan da üç yıldır bunu defalarca tekrarladı. Bu bir kapatmadan ziyade bir dönüştürme diyebiliriz. Dersaneleri tek bir sınava yönelik kurumlar yerine eğitim kurumlarına dönüştürme çalışmaları var. Ocak ayında dersaneler kayıtlara başlıyorlar. Acele etmeyin açıklaması yaptığım tarihte dersaneler kayıt yapmaya başlamıştı.

'DERSANEYE KAYIT OLANLAR...'

Kayıt olan öğrenciler 2014 Haziran'ına kadar devam edecekler. Dolayısıyla dersanelere kayıt olmuş öğrenciler 2014 haziranına kadar ücretlerini ödediler ve kurslarına başladılar. Dersaneler konusunda dönüştürme programının gerçekleşmesi, için yasal düzenleme gerekiyor. O ancak meclis açıldıktan sonra yapılabilir. Bakanlık olarak tek başımıza yapabileceğimiz bir düzenleme değil.

Ancak o zaman dersaneler özel okla dönüşebilir. O zaman ancak 2014-2015 der yılından itibaren geçerli olur. Bize gelen talep “süre verin” şeklindeydi. Sayın Başbakan’ın ilk açıklama yaptığı günden bu yana 3 yıl geçti. Baktığınızda 4 yıllık bir süre geçmiş olacak.

Köklü kurumlar dönüşümü gerçekleştirmeye başladılar. Daha küçük kurumlar birleşerek benzer bir dönüşümü gerçekleştirebilir.

Başka teşvikler de düşünüyoruz. Arsa, kredi kolaylıkları gibi. Dersanelerde çalışmakta olan öğretmenlerin milli eğitim sistemine entegre edilebilmeleri için de hazırlıklarımızı yapıyoruz. Ne öğrencileri ne velileri ne de işletmecileri mağdur etmeyecek bir sistem içinde meseleyi çözmeye çalışıyoruz

Bakan Avcı'nın açıklaması;

Ailelerin dershaneler konusunda acele etmemesi yönündeki uyarılarının hatırlatılarak, süreçteki son durumun sorulması üzerine Avcı, konunun uzun süredir kamuoyunun gündeminde olduğuna işaret etti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da 3 yıldır bunu bazı toplantılarda açıkladığını anımsatan Avcı, dershanelerin kapatılmasından çok dönüştürülmesinden söz edilebileceğini kaydetti.

Dershanelerin tek bir sınava yönelik, test becerileri kazandıran kurumlar olmaktan çıkarılıp, özel okul olması için öteden beri Milli Eğitim Bakanlığınca çalışmalar yürütüldüğünün altını çizen Avcı, şöyle konuştu:

"Benim acele etmeyin deyişimin de sebebi şu, zaten biliyorsunuz ocak ayında dershaneler kayıtlara başlıyorlar. Gerekli izin işlemleri ocak ayında başlıyor. Dolayısıyla benim o açıklamayı yaptığım tarihte dershaneler öğrenci alımlarına başlamışlardı ve ruhsatları da yenilenmişti. O tarihte bugünkü mevzuat çerçevesinde şöyle yapın böyle yapın diyemem demiştim. Çünkü ocak ayından itibaren dershaneler zaten Milli Eğitim Bakanlığından alınan izinler çerçevesinde öğrenci kayıtlarını yapmışlardı. Bu kayıt olan öğrenciler, önümüzdeki 2014 Haziranı'na kadar herhalde kurslarına devam edecekler. Dershanelere kaydolmuş öğrenciler, büyük bir bölümü en azından 2014 Haziranı'na kadar muhtemelen ücretlerini ödediler ve kurslarına başladılar."

Dershaneleri dönüştürme programının gerçekleşebilmesi için yasal düzenleme gerektiğine işaret eden Avcı, bunun ancak Meclis açıldıktan sonra söz konusu olabileceğini, Milli Eğitim Bakanlığının tek başına bir şey yapamayacağını kaydetti.

Konunun Meclis'in tasarrufunda olduğunu vurgulayan Avcı, "Meclis açıldıktan sonra yapılacak bir düzenlemeyle dershaneler özel okula dönüşebilecek. O zaman demek ki bu ne zamana denk gelir, önümüzdeki yasama döneminde yapılacak böyle bir düzenleme ancak 2014-2015 ders yılından itibaren geçerli olur. Meclis açıldıktan sonra yapılacak bir yasal düzenlemenin uygulaması 2014-2015 ders yılına uzanır" ifadesini kullandı.

Sektör temsilcilerinin, özel okula dönüşmek için süre ve imkan istediğini aktaran Avcı, Başbakan Erdoğan'ın açıklamasının üzerinden 3 yıl geçtiğini anımsatarak, "Bir yıl da buradan 2014-2015’e sarkacağına göre demek ki 4 yıllık bir geçiş süreci fiilen tanımmış oldu" şeklinde konuştu.

Bazı köklü kuruluşların özel okula dönüşmeye başladığını anlatan Avcı, daha küçük kuruluşların kendi aralarında birleşerek benzer bir dönüşüm programı uygulayabileceklerini söyledi.

Dershanelere bu süreçte arsa, kredi kolaylıkları gibi teşvikler de öngürüldüğünü vurgulayan Avcı, buralarda görevli öğretmenlerin, öğreticilerin ve çalışanların, milli eğitim sistemine, gerek özel okullar üzerinden gerek başka yöntemlerle entegre edilmeleri için hazırlıkların yapıldığını belirtti. Avcı, öğrencileri, aileleri ve sektör çalışanlarını mağdur etmeyecek şekilde meseleyi çözmeye çalıştıklarını dile getirdi.

Avcı, Ruhban Okulu'nun açılmasına ilişkin soru üzerine de konunun sadece MEB'i ilgilendirmediğini, MEB'in siyasi iradenin gösterdiği istikamette gerekli düzenlemeleri yapacağını ifade etti.

YÖK'ün 29 yaşındaki erkeklerin üniversitelere kayıt olabileceği ancak askerliklerinin tecil edilmeyeceği yönündeki kararının hatırlatılması üzerine Avcı, konuyla ilgili YÖK'ün aydınlatıcı bir açıklama yapacağını söyledi.

Okuma yaşının erkene çekilmesiyle derslik konusunda sıkıntı yaşanacağı iddialarına ilişkin soruyu da Avcı, "Geçen sene yeten derslik bu sene hayli hayli yeter. Bu sene işimiz daha kolay merak etmeyin sorun yok" diye yanıtladı.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.