banner

YÖK’ten ‘Her yer Taksim her yer direniş’ uyarısı!




Gezi Parkı eylemleri sonrası Özyeğin Üniversitesi Rektörlüğü görevinden sürpriz bir şekilde istifa eden Prof. Dr. Erhan Erkut’un tweeti YÖK’ün üniversitelere açılış uyarısı yaptığı yönünde bir iddiayı gündeme getirdi

üniversitelere açılış uyarısı

Özyeğin Üniversitesi Rektörlüğü görevinden kısa süre önce ayrılan Prof. Dr. Erhan Erkut’un dün gece attığı bir tweet dikkatleri çekti. “Üniversite rektörlerine tavsiye” başlığıyla yayınladığı mesajda, “Üniversite açılışlarında öğrenci eylemleri olması bekleniyor. Bu konuda YÖK’ün de rektörlere, açılış töreni yapmamaları için uyardığı konusunda duyumlar alıyorum. Üniversitenizde açılış töreni yapmayın. Yaparsanız da küçük tutun, bayram öncesine denk getirin. Malum, her yer Taksim” ifadeleri yer aldı.

Mesajda yer alan “Malum, her yer Taksim” vurgusu, ‘Üniversiteler açılışlarda olması beklenen öğrenci eylemlerine karşı hazırlık içinde mi?’ sorusunu akıllara getirdi.

Mesajın nedenini Hürriyet’ten Gönül Koca’ya anlatan Prof. Erkut, YÖK’ün rektörlere bu yönde tavsiyelerde bulunduğu duyumları aldığını söyledi.

Detayları çok bilmediğini anlatan Erkut, açılış törenlerinde olması muhtemel öğrenci eylemlerinden duyulan korkunun buna neden olabileceğini söyledi. Erkut, şöyle devam etti:

“Açılışlarda öğrenci eylemi olması yönünde benim bir beklentim var. Bu sadece benim beklentim değil, herkes böyle düşünüyor. YÖK’ün de, rektörlere böyle bir tavsiye yaptığı yolunda duyum aldım. Ben rektör olmadığım için tam olarak bilmiyorum ama bu yönde söylentiler var. Açılışların, öğrencilerin olmadığı Kurban Bayramı’ndan önceki haftaya denk getirilmesi, siyasetçi çağırılmaması, küçük küçük törenler yapılması yönünde tavsiyelerde bulunulduğu duyumları alıyorum. Üniversiteler açıldığında hepimiz göreceğiz. Muhtemelen, öğrencilerin olmadığı Kurban Bayramı’ndan önceki hafta, küçük küçük törenler yapılacaktır.”

“Hükümetin imajını zedeleyen, protestoların yanlış  yönetimi”

Bu uyarının öğrenci eylemlerinden duyulan korkudan kaynaklandığını belirten Erkut, bu korkuyu yersiz bulduğunu anlattı:

“Bunu çok yersiz bir korku olarak görüyorum. Bizim mezuniyet töreninde hiçbir şey olmadı. Öğrenciler bence yeterince sağduyulu. Öğrenci düşündüğünü söylemeyecekse bu çok yersiz olur. Öğrenci eylemlerinin şiddete dönüşme ihtimalini görmüyorum, eğer müdahale olmazsa. Kapanışlarda da öyle oldu. Boğaziçi’nin mezuniyetinde bütün stat inledi, sonra herkes dağıldı. Olsa olsa bu olur. Bunda da korkulacak bir şey yok. Öğrenciden şiddet beklentim yok. Hükümetin imajı zedelenir korkusu vardır. Oysa hükümetin imajını zedeleyen, Gezi protestolarının yanlış yönetilmesidir. Kriz yönetiminin kötü yapılmasıdır. Barışçı protesto hakkını kullanmak isteyenlerin üzerine polis şiddetiyle gidildi, bu da demokrasiyle ilgisi olmayan bir duruş. Protesto, konuşmak, eylem yapmak bir haktır.”

“Akademik özerklik eksik”

Gezi Parkı olaylarındaki tavırları nedeniyle işten çıkarıldıkları iddia edilen öğretim üyelerinin durumuna da değinen Erkut, üniversitelerden ses çıkmamasını baskılara bağladı:

“Medyada 75 kişinin işini kaybettiği bir ortamda, akademisyenlere baskı yapılmamasını ben mümkün görmüyorum. Şu anda Türkiye’de 165 üniversite var, kaç tanesinden ne kadar ses çıktığına bakın. Türkiye son derece hassas bir zamandan geçiyor fakat, topluma yol gösterecek olan üniversitelerden ses çıkmıyor. Çünkü, Türkiye’de akademik özgürlükler ve özerklik eksikli.”

Kaynak Hürriyet

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.