banner

Yunan öğrencilerin İsveççe merakı




Yunanistan’da üniversite öğrencileri arasında en popüler yabancı dil İsveççe oldu.

  ‘Sınırlı iflas’ durumuna düşen ve yardım paketleriyle ayakta duran ülkede gençler göç etmenin yollarını arıyor. Avrupa Birliği (AB) içinde emeğin serbest dolaşımı söz konusu olduğundan Yunan gençlerin özellikle İsveç’te çalışma umuduyla İsveççe’ye büyük ilgi göstermeye başladığı belirtiliyor.

Krizin etkisiyle yüksek öğrenim kurumları büyük darbe yiyen Yunanistan’da kampüsler anarşist graffiti’lerle dolu, binalar ise ödenek yetersizliğinden ısınmıyor. Öğretim görevlilerin maaşının düşmesinin yanı sıra birçok akademisyen için de kadro açılmıyor.

Sınıfta başıboş köpek!

Bu arada denetim eksikliğinden okul binalarının içine sık sık başıboş sokak köpeklerinin girdiği de belirtiliyor. Yunanistan’da gençler arasında işsizlik oranı yüzde 50’yi geçmiş durumda.

Brüksel’deki Avrupa Üniversite Birliği’ne göre İtalya, Yunanistan, Macaristan ve İngiltere krizin başladığı 2008’den bu yana üniversiteler için harcamaları önemli ölçüde azalttı. Ancak bu kesintiler yüksek öğrenimin verimli bir ekonominin motoru olduğu İtalya, Yunanistan ve İspanya için çok daha vahim. Dünyanın en iyi 400 üniversitesini sıralayan ‘Times Yüksek Öğrenim 2011 - 2012’ listesinde 276 - 300 bandında yer alan Girit Üniversitesi, sıralamadaki tek Yunan okulu.

Yunanistan’a bu kez not müjdesi var!

Sürekli kredi notu düşürülen Yunanistan’a bu kez müjdeli haber geldi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Yunanistan’ın kredi notunu dün sınırlı temerrüt seviyesinden B-’ye yükseltti. Görünüm ise durağanda tutuldu. Fitch not artış nedenini ülkenin tahvil takasıyla 107 milyar euro civarında özel sektör borcunu silmesi olarak gösterdi.

4 milyar dolarlık ödenek sahtekârlığı

Devletin sorumsuz harcamaları yüzünden 370 milyar euro borçla iflasın eşiğine gelen Yunanistan’da yaklaşık 80 bin emekli maaşı ve engelli ödeneğinin sahte belgeler ve rüşvet karşılığı verildiği ve zararın milyarlarca euro olduğu ortaya çıktı. Açıklamalara göre yaklaşık 30 bin ödenek sahte ve son yıllarda devlet bütçesine verdiği zarar 4 milyar euro.

Yunan ekonomisini denetim altında tutan troyka’nın (IMF, AB ve Avrupa Merkez Bankası) baskısı ile Yunan Çalışma ve Sosyal Yardım Bakanlığı’nın başlattığı geniş çaplı araştırmanın açıklanan bazı ilginç verileri şöyle:

n Zakinthos adasında görme engelli enflasyonu yaşanıyor. Adanın 700 sakini görme engelli olarak devletten yardım ödeneği alıyor. 700 görme engelli kontrolden geçirilmek için çağrıldı, sadece 100 kişi yetkililer karşısına çıktı. Bunlardan 60’ının “görme engelli olmadığı” şaşkınlık içinde tespit edildi! Yunan medyası “görme engelliler görmeye başladı” şeklinde alaycı manşetler attı.

n Kilimli adasında ise 595 kişinin “ağır sakatlık” nedeniyle devletten ödenek tahsil ettiği belirlendi. Girit adasında ise birçok kişinin 3 ayrı bakanlıktan 7-8 ödenek birden aldığı ortaya çıktı. Elefsina bölgesinde ise 107 engellinin dosyası sahte bulunarak savcılığa sevkedildi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.