banner

Kanundan ‘dershane’ tanımı kaldırılacak




Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dershanelerin kaldırılmasıyla ilgili “Kanundan ‘dershane’ tanımı kaldırılacak. Okullardaki eğitim kalitesinin artmasıyla alternatif kurumlara ilgi azalacak. Dershanelerin yasası Meclis’e gidecek, Milli Eğitim Kanunu’ndaki dershanelerle ilgili tanımlar kaldırılacak.” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, kamuoyuna tanıtılan ‘Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş’ sistemiyle ilgili merak edilen sorulara cevap verdi. İstanbul’da gazete ve televizyonların eğitim editörleri ve yazarlar ile bir araya gelen Avcı, bu sene 8. sınıflarda uygulamaya girecek 12 merkezi sınavdan başvuru ücreti alınmayacağını söyledi.  Bu sınavların maliyetini bakanlığın karşılayacağını açıklarken 6. ve 7. sınıfları kademeli olarak yeni sisteme geçireceklerini ifade etti.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, kamuoyunda tartışmalara yol açan yeni ortaöğretime geçiş sistemiyle ilgili önemli açıklamalar yaptı. Sınavda kaç soru sorulacağı, sınavın içeriğinin ne olacağı, güvenliğin nasıl sağlanacağı, başvuru ücreti alınıp alınmayacağı gibi konular netlik kazandı. Avcı’nın yeni modelle ilgili verdiği bilgilere göre bu yıl 8. sınıf öğrencilerinin katılacağı 12 merkezî sınavda ortalama 20 soru sorulacak. 6 ve 7. sınıflar, sisteme kademeli olarak dahil edilecek. Bu konuda acele etmediklerini belirten Nabi Avcı, “6 ve 7’ler kısa vadede merkezî sınava girmeyecekler. Kademeli olarak ileriki yıllarda sisteme katılacaklar.” dedi.

Adile Sultan Sarayı’nda önceki akşam düzenlenen yemekli toplantıda eğitim yazarları ve muhabirleriyle bir araya gelen Bakan Nabi Avcı, merak edilenleri cevapladı. Zaman zaman hararetli tartışmaların yaşandığı toplantıda gazeteciler, yeni düzenlemelerle ilgili eleştiri ve önerilerde bulundu. Espriyle karışık karşılıklı sitemlerin de dile getirildiği toplantıda Avcı özetle şu değerlendirmeleri yaptı:

Uzun vadede açık uçlu sorular soracağız

İlerleyen zamanlarda bazı merkezî sınavlarda klasik sorular sormayı planlıyoruz. Açık uçlu soruları değerlendirmek için öğretmenlerimizden bir kısmını eğitimden geçireceğiz. FATİH projesinden faydalanmayı düşünüyoruz. Bunu başarabilirsek 6 ve 7 cliquez sur ce lien. sınıfları da sisteme dahil edeceğiz.

Okullar yetersiz algısı doğru

Okulların yetersizliğini ve verimsizliğini giderecek yöntemlerden sadece birisi dershane. Okullarda yeteri kadar eğitim verilemiyor olabilir. Ama bunu gidereceğiz. Okulların durumu iyiye gidiyor. Hafta sonu okullarda takviye kursları düzenleniyor. Bunları artırmaya çalışacağız. Söylemlerle değil eylemlerimizle bunu başarabilirsek bu eşik düşecek.

Birçoğumuz çocuğumuzla yeteri kadar ilgilenemiyoruz. Pahalı, adı duyulmuş yerlere çocuğumuzu yazdırarak vicdanen rahatlıyoruz. Çocukların başarısında ailenin sosyo-kültürel statüsü çok önemli. Özellikle çalışan aileler, çocuklarını dershaneye vererek rahatlıyorlar.  

Kanundan ‘dershane’ tanımı kaldırılacak

Okullardaki eğitim kalitesinin artmasıyla alternatif kurumlara ilgi azalacak. Dershanelerin yasası Meclis’e gidecek, Milli Eğitim Kanunu’ndaki dershanelerle ilgili tanımlar kaldırılacak. Bizim tanıdığımız dershane diye bir kurum olmayacak. Hangi okulların hangi derslerde zayıf olduğunu göreceğiz ve bunun giderilmesi için çalışacağız.

Yeni sistemi uygulamaktan vazgeçemeyiz

Haklı ve haksız birçok eleştiriyi medyadan takip ediyorum. Bunları dikkate alacağız ancak riskler var diye bu sistemi uygulamaktan vazgeçmemiz mümkün değil. Güvenlik, şişirilmiş notlar, müfredat uyuşmazlığı gibi birçok konuda öğrenci, veli ve kamuoyunun endişeleri var. Doğu ve Güneydoğu’da sınav güvenliğinin nasıl sağlanacağı gibi sorular geliyor. Bunlar hep risk ama göğüs germeliyiz. MEB, eline yüzüne bulaştırdı diyecekler. Ama bir şekilde bu sistemi oturtmak zorundayız.

Yönetici Atama Yönetmeliği mahkemeye verildi

Okullara yapılan yönetici atamaları için yeni bir yönetmelik yayımlandı. Sınavda alınan puanlara göre okullara müdür veya müdür yardımcısı atanıyor. O sınav, birtakım mevzuat soruları, idare hukuku gibi alanlardan oluşuyordu. Çalışılıyor, sınava giriliyor aldığı puana göre atama yapılıyordu. Bir okula müdür olmak bu konuları bilmekten ibaret değildir diye düşündük. Bu sınavlardan en yüksek puan alan 6 kişiyi kurduğumuz komisyonda mülakata almak istedik. Ama sendikalar yönetmeliği iptal ettirmek için mahkemeye verdi. Muhtemelen de iptal olur.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.